Η γιόγκα μπορεί να είναι αποτελεσματικός τρόπος για να ηρεμούν βραχυπρόθεσμα όσοι αγωνιούν για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, αλλά και όσοι πάσχουν από πιο σοβαρές, χρόνιες μορφές αγχώδους διαταραχής, αναφέρει νέα έρευνα.
Στην έρευνα συγκρίθηκε η αρχαία πρακτική με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και τις τεχνικές διαχείρισης του στρες για την αντιμετώπιση της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (ΓΑΔ).
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία ήταν η πιο αποτελεσματική απ' όλες καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης. Ωστόσο η γιόγκα και πιο συγκεκριμένα η kundalini γιόγκα ήταν πιο αποτελεσματική από τις τεχνικές διαχείρισης στρες κατά τις 12 πρώτες εβδομάδες της θεραπείας.
Μετά από έξι μήνες, τα οφέλη από τη γιόγκα και τη διαχείριση του στρες ήταν πια στάσιμα, ενώ η γνωστική θεραπεία εξακολουθούσε να βοηθά τους ασθενείς.
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή προκαλεί χρόνια νευρικότητα και άγχος. Πολλοί ασθενείς δεν αναζητούν ή δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπεία γι' αυτήν, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται αβοήθητοι για πολύ καιρό, δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Naomi Simon, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής του NYU Langone Health, στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Για τους ανθρώπους αυτούς, η γιόγκα θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση, εφόσον δεν μπορούν να κάνουν την ενδεδειγμένη θεραπεία που είναι η CBT, πρόσθεσε.
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μία μορφή ψυχολογικής υποστήριξης, σχεδιασμένη για να βοηθά τους ασθενείς να αναγνωρίζουν και να αλλάζουν τους αρνητικούς τρόπους σκέψης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.
Η kundalini γιόγκα συμπεριλαμβάνει ασκήσεις (στάσεις σώματος), συγκέντρωση στην αναπνοή και διαλογισμό ή ενσυνειδητότητα (mindfulness).
Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 226 άνδρες και γυναίκες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες για να κάνουν κάθε μία από τις τρεις θεραπείες (γνωστική θεραπεία, kundalini γιόγκα ή τεχνικές διαχείρισης του στρες). Η διάμεση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 33 έτη και το 30% ήταν άνδρες.
Έπειτα από τρεις μήνες, οι δύο πρώτες θεραπείες ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές απ' ό,τι η διαχείριση του στρες. Ειδικότερα, σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων παρατηρήθηκε στο 71% των συμμετεχόντων που έκαναν γνωστική θεραπεία, στο 54% όσων έκαναν γιόγκα και μόνο στο 33% όσων έκαναν διαχείριση του στρες.
Ωστόσο στους έξι μήνες μόνο οι ασθενείς που έκαναν γνωστική θεραπεία εξακολουθούσαν να έχουν σημαντική βελτίωση. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η γνωστική θεραπεία παρέχει πιο μακροχρόνια αποτελέσματα απ' ό,τι οι άλλες θεραπείες, τονίζουν οι ερευνητές.
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "JAMA Psychiatry".
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}