Της Σοφίας Νέτα
Έντονο στρες προκαλεί η οικονομική στενότητα, επηρεάζοντας σημαντικά το επίπεδο υγείας των πολιτών. Συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ισχαιμικής καρδιοπάθειας και κατάθλιψης, ανέφεραν ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ι.
Κυριόπουλος και ο διευθυντής Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναπληρωτής καθηγητής, Χρ. Λιονής, με αφορμή τη διοργάνωση του 4oυ Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση τα Oικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας που πραγματοποιείται 3-6 στην Αθήνα.
Το συνέδριο εστιάζει το ενδιαφέρον του στα μεγάλα ερωτήματα και τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και αναμένεται να συζητηθεί ευρύτερα, αφού εκτός των παραδοσιακών τραπεζιών, συμποσίων και φροντιστηρίων έχει περιλάβει στο πρόγραμμά του τη συζήτηση τριών Εθνικών Στρατηγικών ή Σχεδίων Δράσης (2 συνεδρίες και ένα στρογγυλό τραπέζι), δυο αξιολογήσεων μειζόνων εθνικών επιλογών και πολιτικών υγείας (δυο συνεδρίες) και τις σύγχρονες υγειονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη (δυο συνεδρίες).
Τα χρόνια νοσήματα ευθύνονται για το 70% της ζήτησης υπηρεσιών υγείας, απορροφούν περισσότερο από το 50% της εθνικής υγειονομικής δαπάνης και προκαλούν συμφόρηση στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Απαιτείται, λοιπόν, η εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων για την διαχείριση της νόσου και του ασθενούς στην υπέρταση, τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τα ψυχικά νοσήματα και τα νεοπλάσματα, με τιμές που αντανακλούν στο πραγματικό κόστος για την πλήρη αντιμετώπιση και μεταφορά του βάρους στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη για μεγάλο μέρος αυτών.
Έτσι στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθούν και θα αναζητηθούν μαζί με τις βέλτιστες πρακτικές και την καλύτερη διαθέσιμη μαρτυρία για τη διαχείριση των μειζόνων προβλημάτων υγείας και εθνικές στρατηγικές που αναμένεται να επηρεάσουν τη δημόσια υγεία και τις υπηρεσίες υγείας τα επόμενα χρόνια.
Στο 4ο Συνέδριο θα συζητηθεί επίσης ανάμεσα σε άλλα, η επιλογή της κατάλληλης βιοϊατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και οι επιπτώσεις της στο κόστος της υγείας, το μέγεθος της ιατρικής αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στις υγειονομικές υπηρεσίες και στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς και οι προτιμήσεις των καταναλωτών στη φροντίδα υγείας.
Οι βασικοί άξονες συζήτησης του Συνεδρίου είναι:
Η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) θα αποτελέσει και την 1η συνεδρία του Συνεδρίου (Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου), συμβολίζοντας με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο τη σύμπτωση των 30 χρόνων που ακολούθησαν την ιδρυτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και την επιστημονική προτεραιότητα που το Συνέδριο αυτό δίνει στην ΠΦΥ.
Τη Συνεδρία συντονίζει ο αναπλ. Καθηγητής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.Χρ. Λιονής και εισηγητές είναι οι κ. κ. Μερκ. Μποδοσάκης – πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, Εμμ.
Συμβουλάκης - διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναργ. Μαριόλης – πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής και Αντα Μαρκάκη – διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η Εθνική Στρατηγική για τα χρόνια νοσήματα θα αναλυθεί την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου από τους διακεκριμένους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. κ. Σωτήρη Ράπτη, Χριστόδουλο Στεφανάδη και Παναγιώτη Μπεχράκη, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν την εισήγησή τους στα τρία μείζονα νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτη, στεφανιαία νόσο και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που ερμηνεύουν το μεγαλύτερο μέρος της νοσηρότητας και θνησιμότητας του ελληνικού πληθυσμού.
Στην ίδια συνεδρία η Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων ECDC κα. Μένη Μαλλιώρη, θα αναφερθεί στα ευρωπαϊκά και εθνικά δεδομένα στον τομέα των ψυχικών παθήσεων
‘Τα Κρίσιμα Ερωτήματα Πολιτικής Υγείας στη Διαχείριση των Μειζόνων Νοσημάτων: Η Ευρωπαϊκή Εμπειρία και οι Στόχοι για μια Πολιτική στην Ελλάδα’, είναι το θέμα της εναρκτήριας διάλεξης του Συνεδρίου, από τον κ. Ηλία Μόσιαλο, Professor of Health Policy του Department of Social Policy στο London School of Economics.
Η ομιλία αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή που επανατοποθετούνται κομβικά τα μεγάλα ζητήματα στο σύστημα υγείας σε μια περίοδο πιθανής οικονομικής ύφεσης και στην οποία μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική είναι περισσότερο από άλλοτε επιθυμητή.
Η ανάπτυξη και η συμβολή της περιφερειακής διοίκησης του συστήματος υγείας, έξι χρόνια μετά τη λειτουργία των ΥΠΕ, θα εκτιμηθεί για πρώτη φορά στο Συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των προέδρων ΥΠΕ της χώρας, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου.
Είναι η πρώτη φορά σε επιστημονικό συνέδριο που αναζητάται μια τέτοια κριτική προσέγγιση της περιφερειακής διοίκησης στο χώρο της υγείας και οι αναφορές και αναλύσεις και των 7 διοικητών των ΥΠΕ της χώρας μας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ερευνητές, πολιτικούς σχεδιαστές και αναλυτές στη χώρα μας.
Τη συζήτηση συντονίζει ο ειδικός γραμματέας Οργάνωσης και Διοίκησης των ΥΠΕ του υπουργείου Υγείας κ. Κων. Κόκκινος.
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία
Στο Συνέδριο θα ανακοινωθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία, την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου. Οι εισηγητές του Εθνικού Σχεδίου αυτού το οποίο έχει πρόσφατα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αναμένεται να επηρεάσει την πολιτική υγείας και τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, θα παρουσιασθεί από την Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας της ΕΣΔΥ κα.
Τζένη Κρεμαστινού, τον Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο ΤΕΙ Αθηνών κ. Χαρίλαο Κουτή, τον συντονιστή Μονάδας Στρατηγικής και Πολιτικών Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Αλέξη Ζορμπά και τη συντονίστρια Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία κα.
Έφη Σίμου. Ο σχολιασμός θα γίνει από τον Καθηγητή Μικροβιολογίας της ΕΣΔΥ κ. Άλκη Βατόπουλο, τον Επίκουρο Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κ. Θεόδωρο Κωνσταντινίδη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής και ∆ιευθυντή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ.
Χρήστο Λιονή και την Καθηγήτρια επιδημιολογίας της ΕΣΔΥ κα. Αναστασία Ρουμελιώτου.
Οι διεθνείς τάσεις στην πολιτική υγείας, σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία, θα συζητηθούν εκτενώς στη διεθνή συνεδρία τη 2η μέρα του Συνεδρίου με θέμα ‘Το (νέο) Ρεύμα Υγειονομικών Μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη: προς ένα ρυθμιζόμενο Σύστημα Δημόσιας και ιδιωτικής Παροχής Υπηρεσιών Υγείας’.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Επίκουρος. Καθηγητής Οικονοµικών και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Νίκος Μανιαδάκης και οι εισηγητές είναι ο Professor Emeritus, Department of Community Medicine and Health Care, University of Connecticut Health Center (USA) κ.
Bailit Howard, ο Professor of Economics and Department Head, University of Connecticut (USA) κ.Heffley Dennis και ο Professor of Health Economics, University Health Center, University of Connecticut (USA) κ. Τρύφων Μπεαζόγλου
Οι αναδυόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας αναμένεται να κοινοποιηθούν στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα ‘Μεγάλα προβλήματα Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα στην αρχή του 21ου αιώνα’ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου. Ο συντονιστής της συνεδρίας, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.
Άγγελος Χατζάκης και οι εισηγητές κ. κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Υγείας του Παιδιού της ΕΣΔΥ, Κλέα Κατσουγιάννη, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γιάννης Τούντας, Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναφερθούν στους αναδυόμενους (παλιούς και νέους) κινδύνους δημόσιας υγείας που απειλούν τη χώρα μας στην απαρχή του 21ου αιώνα και αναγκάζουν το σύστημα υγείας να αναλάβει μέτρα επιτήρησης και οργάνωσης με σαφή επίπτωση στον προγραμματισμό και σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας καθώς και στους διαθέσιμους πόρους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Τέλος, η κρίση στην ασφάλιση της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης θα εξετασθεί στο Συνέδριο, κάτω και από το πρίσμα της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που προκαλούνται.
Το 4ο Συνέδριο κλείνει τις εργασίες του το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου με ένα στρογγυλό τραπέζι, που και αυτό αφιερώνεται σε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης (αυτού του καπνίσματος) με διεθνή συμμετοχή και με την καταληκτική συνεδρία που στοχεύει να συζητήσει ένα ιδιαίτερα προκλητικό θέμα ‘Το ΕΣΥ 25 χρόνια μετά: Κέρδη και Ζημιές’ που αναμένεται να συζητηθεί με επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον.
Επιπλέον, η επιστημονική θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει Συμπόσια, Εργαστήρια, Φροντιστήρια, Ελεύθερες Ανακοινώσεις και Στρογγυλά Τραπέζια, όπου θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα υψηλού ενδιαφέροντος, με εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων από τον ελληνικό και διεθνή χώρο και σε συνεργασία με οργανισμούς, υπηρεσίες και πανεπιστήμια αναγνωρισμένου κύρους.
Τέλος, η διεξαγωγή τριών ειδικών φροντιστηρίων που απευθύνονται σε νέους επαγγελματίες του χώρου της υγείας, θα συμβάλουν σημαντικά στην επιστημονική κατάρτιση και ενημέρωσή τους.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}