Της Σοφίας Νέτα
Όλες οι γυναίκες πριν και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης βιώνουν ορμονικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης στα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό προκαλεί την αύξηση των επιπέδων ολικής χοληστερίνης τους, τετραπλασιάζοντας στατιστικά την πιθανότητα να νοσήσουν από καρδιακή πάθηση στα 10 χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση.
Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες από καρδιαγγειακά νοσήματα. Από τους θανάτους αυτούς ένα ποσοστό 40% είναι αιφνίδιοι θάνατοι, εκ των οποίων το 67% συνέβη σε γυναίκες ασυμπτωματικές, χωρίς προηγούμενο ιστορικό στεφανιαίας νόσου’.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια δορυφορικoύ συμποσίου, που διοργάνωσαν η ΕΛΑΪΣ – UNILEVER και το Becel pro-activ, στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης.
Η Στ. Ηρακλειανού, παθολόγος-διαβητολόγος, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος του Διαβητολογικού Κέντρου στο ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο Πειραιά, επισήμανε ότι ‘Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας των διαβητικών, καθώς ενοχοποιείται για το 50-70% των θανάτων των διαβητικών τύπου ΙΙ, ενώ εμφανίζει 2-4 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στο διαβητικό πληθυσμό’.
Αναφερόμενη στα αποτελέσματα αξιόπιστων πληθυσμιακών μελετών, τόνισε ότι δείχνουν διπλάσιο έως τριπλάσιο σχετικό κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο για τους διαβητικούς άνδρες και πενταπλάσιο για τις διαβητικές γυναίκες.
Σε ότι αφορά τα ισχαιμικά συμβάματα, η κυρία Ηρακλειανού παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία μελετών.
Συγκεκριμένα, μόνο το ένα τρίτο των διαβητικών ασθενών επιβιώνουν του πρώτου εμφράγματος μυοκαρδίου, έναντι του 50% των μη διαβητικών ασθενών που επιβιώνουν ένα μήνα μετά το πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου.
Και συμπλήρωσε ότι ‘Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι μεταξύ 1985 και 1990, ενώ για τον μη διαβητικό πληθυσμό η 5χρονη αναλογία θνησιμότητας μεταξύ εκείνων που επέζησαν μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο μειώθηκε με τη χρήση των νέων αγωγών (θρομβόλυση, αγγειοπλαστική, β-αποκλειστές, α-Μεα κ.λπ.) από 21% σε 13%, στον διαβητικό πληθυσμό παρέμεινε αναλλοίωτη και στα υψηλά επίπεδα του 37%’.
Παίρνοντας τον λόγο η Ελ. Μπιλιανού, καρδιολόγος, αναπληρώτρια διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής, υπεύθυνη του Λιπιδαιμικού Ιατρείου στο ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο Πειραιά, αναφέρθηκε στους καρδιαγγειακούς κινδύνους στις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ‘Όταν στις γυναίκες εμφανιστούν τα καρδιαγγειακά επεισόδια, η πρόγνωση είναι χειρότερη συγκριτικά με τους άνδρες. Η ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA Scientific Statement, Evidence-Based Guidelines for Cardiovascular Disease Prevention in Women) ανέφερε πως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάθε χρόνο πεθαίνει πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Από τους θανάτους αυτούς ένα ποσοστό 40% είναι αιφνίδιοι θάνατοι, εκ των οποίων το 67% συνέβη σε γυναίκες ασυμπτωματικές, χωρίς προηγούμενο ιστορικό στεφανιαίας νόσου’.
Μιλώντας η Γεν. Κολοβού, καρδιολόγος, αναπληρώτρια διευθύντρια της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής, υπεύθυνη του Λιπιδαιμικού Ιατρείου στο ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, επισήμανε ότι όλες οι γυναίκες πριν και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης βιώνουν ορμονικές μεταβολές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης στα επίπεδα των οιστρογόνων.
Αυτό προκαλεί την αύξηση των επιπέδων ολικής χοληστερίνης τους, τετραπλασιάζοντας στατιστικά την πιθανότητα να νοσήσουν από καρδιακή πάθηση στα 10 χρόνια που ακολουθούν την εμμηνόπαυση. Παράλληλα, αυξάνεται η LDL χοληστερόλη (‘κακή’) και τα τριγλυκερίδια και μειώνεται η HDL χοληστερόλη (‘καλή’).
Το παραπάνω λιπιδαιμικό προφίλ είναι πλέον αθηρωματικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με τροποποίηση τρόπου ζωής (διατροφή-χρήση τροφίμων με φυτικές στερόλες & άσκηση) είτε με υπολιπιδαιμικά φάρμακα. Έτσι η εκτίμηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που θα εμφανιστούν στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες επιβάλλεται’.
Πρόεδρος του συμποσίου ήταν ο κ. Δ. Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}