Τις υπάρχουσες στρατηγικές στην αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος αλλά και την επανάσταση που φέρνουν οι νεότεροι θεραπευτικοί παράγοντες όπως η θαλιδομίδη και το ανάλογο αυτής, η λεναλιδομίδη, παρουσίασε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, ο καθηγητής και Πρόεδρος της Ομάδας Πολλαπλού Μυελώματος, Αμυλοείδωσης και Δυσπρωτεϊναιμίας της Κλινικής Mayο στις ΗΠΑ, Δρ.
Vincent Rajkumar.
Η εισαγωγή των νεότερων φαρμάκων τα τελευταία χρόνια, όπως η θαλιδομίδη και η λεναλιδομίδη σε συνδυασμό με τις κλασικές θεραπείες (χημειοθεραπεία και αυτόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων), βελτίωσαν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης της νόσου.
Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς, για χρονικό διάστημα 3 χρόνων από την εμφάνιση της νόσου, αυξάνονται από 40% σε 75-80% περίπου.
Εκτός από τα πολύ ελπιδοφόρα στοιχεία για το προσδόκιμο επιβίωσης, οι νέες αυτές θεραπείες οι οποίες χορηγούνται δια του στόματος, προσφέρουν υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των ασθενών, χωρίς να επιβαρύνονται με τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του αίματος. Πρόκειται για ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των πλασματοκυττάρων (είδος λευκών αιμοσφαιρίων που παράγουν αντισώματα) στο μυελό των οστών. Το μυέλωμα είναι ιδιαίτερα σύνθετο νόσημα στην αντιμετώπισή του και επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής του ασθενούς – και δη ενός ενεργού ενήλικα – εξαιτίας των συμπτωμάτων που προκαλεί: πόνος στα οστά, κατάγματα, γενικότερη αδυναμία και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ίδρυμα Μυελώματος (International Myeloma Foundation, IMF), υπολογίζεται ότι υπάρχουν 750.000 άτομα με πολλαπλό μυέλωμα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 85.000 άνδρες και γυναίκες υποβάλλονται σήμερα σε θεραπεία, ενώ υπολογίζεται ότι 25.000 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο το 2007.
Ετησίως, διαγιγνώσκονται περίπου 4 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, δηλαδή στην Ελλάδα εκτιμάται πως κάθε χρόνο προσβάλλονται περίπου 400 ασθενείς.
‘Δεδομένου ότι το πολλαπλό μυέλωμα έχει πράγματι πολύ κακή πρόγνωση, είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι η πρόγνωση αυτή έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στα τελευταία 5-10 χρόνια. Η ίαση εμφανίζεται εφικτή αν είμαστε σε θέση να ταυτοποιήσουμε δύο ή περισσότερες κατηγορίες νέων παραγόντων’ επεσήμανε ο καθηγητής.
Ο Δρ Vincent Rajkumar είναι ειδικευμένος στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, ενώ τα αποτελέσματα της δεκαπενταετούς έρευνάς του έχουν δημοσιευθεί σε πλήθος έγκριτων ιατρικών περιοδικών.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}