Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου του αίματος. Οι πιθανότητες να το πάθετε είναι 1 στις 132. Είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους άνδρες. Αν και δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα που θα παρατηρούσατε, ειδικά σε αρχικό στάδιο, μπορεί να υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια. Τα αξιοσημείωτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Πόνος, αδυναμία και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

*Κούραση

*Οστά που πονάνε και σπάνε πιο εύκολα

*Πυρετός και λοιμώξεις

*Πιο συχνές ρινορραγίες, μώλωπες και αιμορραγία των ούλων

Δυστυχώς, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν πολλά πράγματα που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο, κάτι που είναι μέρος του λόγου που η νόσος μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί.

Δεν υπάρχει κανένα εξόγκωμα που θα μπορούσατε να νιώσετε ή που θα μπορούσε να αναζητήσει ο γιατρός σας, επειδή η ασθένεια δεν δημιουργεί όγκους. Ακόμα και τα σημάδια από τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα μπορούσαν να μιμηθούν άλλες παθήσεις. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τυχόν συμπτώματα που παρατηρήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, ειδικά αν είναι σχετικά καινούρια και δεν φαίνεται να υποχωρούν.

Άλλα συμπτώματα:

*Υψηλά επίπεδα ασβεστίου

Καθώς τα οστά διασπώνται, το ασβέστιο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Συνήθως απομακρύνεται μέσω των ούρων, αλλά εάν έχετε υπερβολική ποσότητα - μια κατάσταση που ονομάζεται υπερασβεστιαιμία - τα νεφρά σας μπορεί να δυσκολεύονται να το απομακρύνουν όλο. Μπορεί να παρατηρήσετε:

*Πολύ έντονη δίψα

*Συχνή ούρηση

*Αφυδάτωση

*Νεφρικά προβλήματα

*Σοβαρή δυσκοιλιότητα

*Πόνο στην κοιλιά

*Απώλεια όρεξης

*Αδυναμία

*Αίσθημα υπνηλίας

*Σύγχυση

*Προβλήματα νεφρών

Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βλάψει τα νεφρά σας η πρωτεΐνη μυελώματος. Δεν θα έχετε συμπτώματα νωρίς, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει σημάδια νεφρικής βλάβης σε μια εξέταση αίματος ή μια εξέταση ούρων. Καθώς τα νεφρά σας αρχίζουν να υπολειτουργούν, δεν μπορούν να απαλλαγούν από το επιπλέον αλάτι, τα υγρά και τα απόβλητα του σώματος. Όταν συμβεί αυτό, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε:

*Αδυναμία

*Δυσκολία στην αναπνοή

*Κνησμό

*Πρησμένα πόδια

Πώς επηρεάζεται το αίμα;

Το μυέλωμα επηρεάζει πολλά κύτταρα που αποτελούν το αίμα σας. Αυτά είναι μερικά πράγματα που θα συμβούν.

Αναιμία: Τα κύτταρα του μυελώματος θα παραγκωνίσουν τελικά τα ερυθρά αιμοσφαίριά σας. Μπορεί να νιώσετε αδυναμία και ζάλη.

Λευκοπενία: Δεν έχετε αρκετά λευκά αιμοσφαίρια. Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε λοιμώξεις όπως η πνευμονία.

Θρομβοπενία: Ο αριθμός των αιμοπεταλίων σας μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία ακόμη και από μικρές γρατζουνιές, κοψίματα ή μώλωπες.

Βλάβες στα οστά

Το πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να καταστρέψει περιοχές των οστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, η οποία κάνει τα οστά σας εύθραυστα. Πιθανά συμπτώματα είναι:

*Πόνος στα κόκκαλα στην πλάτη, στα πλευρά, στους γοφούς ή σε άλλες περιοχές

*Αδυναμία των οστών

*Κατάγματα οστών

Προβλήματα του νευρικού συστήματος

Το μυέλωμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων με τα νεύρα σας.

Συμπίεση σπονδυλικής στήλης: Αν το μυέλωμα επηρεάζει τα οστά στη σπονδυλική στήλη σας, μπορεί να πιέσουν προς τα κάτω τον νωτιαίο μυελό σας. Μπορεί να νιώσετε:

*Ξαφνικό, έντονο πόνο στην πλάτη

*Μούδιασμα ή αδυναμία, συχνά στα πόδια σας

*Μυϊκή αδυναμία, συχνά στα πόδια σας

*Νευρική βλάβη: Οι πρωτεΐνες του μυελώματος μπορεί να είναι τοξικές για τα νεύρα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πάθηση που ονομάζεται περιφερική νευροπάθεια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Το ν/σ για την ‘’ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης’’ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση  
Η Κομισιόν υποχρεώνει φαρμακευτική εταιρεία να ανακαλέσει δηλώσεις για φάρμακο ανταγωνίστριας εταιρείας
Ποιο είδος φυτικής ίνας βοηθά στο αδυνάτισμα [μελέτη]