Η άσκηση έχει πολλά αποδεδειγμένα οφέλη.
Δυναμώνει τα οστά και τους μυς, βελτιώνει την ψυχική υγεία και τη διάθεση, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη χοληστερόλη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη, καρκίνου στο μαστό και καρκίνου στο παχύ έντερο.
Η άσκηση είναι επίσης καλή για τον εγκέφαλο.
Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι πανάκεια για την παχυσαρκία.
Αν και η σωστότερη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση έχει από καιρό αποτελέσει την αγαπημένη συνταγή για την απώλεια βάρους και την αποφυγή της παχυσαρκίας, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η διατροφή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λογιόλα και άλλα Κέντρα συνέκριναν γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής που ζούσαν στο Σικάγο με γυναίκες που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές της Νιγηρίας. Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες στο Σικάγο ζύγιζαν 83,5 κιλά και οι γυναίκες στη Νιγηρία 57,5 κιλά.
Οι ερευνητές περίμεναν ότι θα αποδειχτεί πως οι αδύνατες Νιγηριανές θα ήταν περισσότερο δραστήριες. Προς έκπληξή τους δεν ανακάλυψαν σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων στην ποσότητα θερμίδων που έκαιγαν κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.
Όπως σημειώνει η ερευνήτρια Amy Luke, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα μπορεί να μην είναι η πρωταρχική αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας.
Η διατροφή είναι μια πιο πιθανή εξήγηση σε σχέση με την άσκηση ως λόγος για τον οποίο οι γυναίκες του Σικάγο ζυγίζουν περισσότερο από τις γυναίκες στη Νιγηρία, σημειώνει η Luke. Παρατήρησε ότι η διατροφή στη Νιγηρία είναι υψηλή σε ίνες και υδατάνθρακες και χαμηλή σε λίπη και ζωική πρωτεΐνη.
Αντίθετα, η διατροφή στο Σικάγο περιέχει 40% έως 45% λίπη και είναι υψηλή σε κατεργασμένες τροφές.
Τα οφέλη στη συνολική εικόνα της υγείας είναι σαφή. Η άσκηση έχει φανεί πως βελτιώνει την ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών.
Οι άνθρωποι καίνε περισσότερες θερμίδες όταν ασκούνται. Αναπληρώνουν όμως, τρώγοντας περισσότερο, σημειώνει ο ερευνητές Richard Cooper, πρόεδρος του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας των ΗΠΑ.
Θα θέλαμε να ισχυριστούμε, συνεχίζει ο ερευνητής, ότι η άσκηση έχει θετική επίδραση στον έλεγχο του βάρους, αλλά φαίνεται πως δεν συμβαίνει αυτό.
Περισσότερη έρευνα φαίνεται να χρειάζεται ωστόσο, καθώς τα νέα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με άλλες έρευνες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού ‘Archives of Internal Medicine’ αποκάλυψε ότι συγκεκριμένη ομάδα Αμις που είχαν γονίδιο σχετιζόμενο με την παχυσαρκία παρέμεναν αδύνατοι επειδή ασκούνταν πολύ.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας είναι ίδια με αυτά μελέτης του 2007 που πραγματοποιήθηκε σε άντρες και γυναίκες της Τζαμάικα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λογιόλα και άλλα Κέντρα ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ πρόσληψης βάρους και θερμίδων που καίγονται κατά την άσκηση.
Σύμφωνα με την Luke, αρχίζουν να συσσωρεύονται ενδείξεις ότι η διατροφική πρόσληψη είναι ενδεχομένως πιο σημαντική σε σχέση με το επίπεδο ξόδευσης ενέργειας. Η απώλεια βάρους δεν είναι πιθανό να συμβεί χωρίς περιορισμό στη διατροφή.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν τον Σεπτέμβριο στο περιοδικό ‘Obesity.’
Πηγές:
‘Obesity.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}