Οι ρυτίδες δεν οφείλονται μόνο σε γενετικούς παράγοντες αλλά και σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως το διαζύγιο, η μη φυσιολογική απώλεια βάρους και η χρήση αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Bahaman Guyuron, κληρονομικοί παράγοντες μπορεί αρχικά να επιβάλλουν το πώς θα γεράσει ένας άνθρωπος. Όμως, αν ο τρόπος ζωής του επηρεαστεί από κάποιους άλλους παράγοντες, θα γεράσει γρηγορότερα.
Παρομοίως, αν αποφύγει αυτούς τους παράγοντες, θα επιβραδύνει την επίδραση του χρόνου.
Οι ερευνητές εξέτασαν 186 ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων, γιατί είναι γενετικά προγραμματισμένοι να γεράσουν ακριβώς στην ίδια ηλικία, εξηγεί ο Καθηγητής Guyuron, Πρόεδρος του τμήματος πλαστικής χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Case Medical Center του Κλίβελαντ.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι γυνάικες που είχαν πάρει διαζύγιο έμοιαζαν δυο χρόνια μεγαλύτερες σε σχέση με τη δίδυμη αδερφή τους που ήταν παντρεμένη, χήρα ή ελεύθερη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών και η αύξηση βάρους ήταν επίσης παράγοντες.
Σε ζεύγη διδύμων μικρότερων των 40 ετών, η αδερφή με το μεγαλύτερο σωματικό βάρος έμοιαζε μεγαλύτερη σε ηλικία, ενώ σε ζεύγη διδύμων μεγαλύτερων των 40 ετών, αυτή που ζύγιζε περισσότερο έμοιαζε νεότερη. Η παρουσία στρες μπορεί να είναι ένας κοινός παράγοντας στις αδερφές που φάνηκαν μεγαλύτερες, σημειώνει ο Guyuron.
Η χαλάρωση των μυών του προσώπου λόγω της χρήσης αντικαταθλιπτικών μπορεί ενδεχομένως να εξηγήσει το ‘σακούλιασμα’, ενώ η απώλεια μεγάλου σωματικού βάρους έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία και την εμφάνιση, αποκάλυψε η έρευνα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Plastic and Reconstructive Surgery’.
Πηγές:
‘Plastic and Reconstructive Surgery’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}