Η παχυσαρκία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μέτρια παχυσαρκία, συνήθως μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 3 χρόνια περίπου, δήλωσε ο ερευνητής Gary Whitlock, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Με τον όρο ‘μέτρια παχυσαρκία’ εννοεί το να ζυγίζει κάποιος περίπου ένα τρίτο περισσότερο από το ιδανικό βάρος.
Αν κάποιος ζυγίζει δυο φορές όσο το ιδανικό του βάρος, μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσής του κατά 10 χρόνια, πρόσθεσε ο ερευνητής
Αυτού του επιπέδου η παχυσαρκία δεν είναι πολύ συνήθης, αλλά ισοδυναμεί με τη γνωστή μείωση κατά 10 χρόνια του προσδόκιμου επιβίωσης ενός καπνιστή. Έτσι, σημειώνει ο ερευνητής, το κάπνισμα είναι περίπου το ίδιο επικίνδυνο με το να είναι κάποιος σοβαρά παχύσαρκος και περίπου τρεις φορές επικίνδυνο με το να είναι κάποιος μέτρια παχύσαρκος.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 894.576 αντρών και γυναικών που έλαβαν μέρος σε 57 έρευνες. Άντρες και γυναίκες που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 22,5 και 25 ζούσαν περισσότερο.
Όσοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25, κάθε αύξηση κατά 4,5 ή 5,4 κιλά μεταφραζόταν σε περίπου 30% κίνδυνο θνησιμότητας. Επιπλέον, φάνηκε 40% αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και αγγειοπάθειας, αύξηση κατά 60% έως 120% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, νεφρικής ή ηπατικής νόσου, 10% αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο και 20% για πνευμονοπάθεια.
Η παχυσαρκία προκαλεί νεφρική νόσο, ηπατική νόσο και αρκετές μορφές καρκίνου, αλλά ο πιο συνήθης τρόπος που ‘σκοτώνει’ είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιοπάθεια, σημειώνει ο Whitlock.
Άνθρωποι με μέτρια παχυσαρκία, με Δείκτη Μάζας Σώματος στην ακτίνα των 30-35 φάνηκε ότι μείωναν το προσδόκιμο επιβίωσής τους κατά 2 και 4 χρόνια. Σε όσους ήταν ιδιαίτερα παχύσαρκοι, με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 40 και 45, το προσδόκιμο επιβίωσης μειώθηκε κατά 8 έως 10 έτη, παρόμοιο με τα αποτελέσματα του καπνίσματος.
Οι άνθρωποι με χαμηλότερο από το φυσιολογικό βάρος επίσης πέθαναν νωρίτερα, λόγω θεμάτων σχετικών με το κάπνισμα, σημειώνουν οι ερευνητές. Α κάποιος είναι παχύσαρκος και καπνίζει, τότε πάνω από όλα θα πρέπει να σταματήσει το κάπνισμα, δήλωσε ο Whitlock.
Αν ένας παχύσαρκος δεν καπνίζει δεν θα πρέπει να αρχίσει το κάπνισμα και θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποφύγει την περαιτέρω αύξηση βάρους. Αποφεύγοντας την περαιτέρω αύξηση των κιλών μπορεί ενδεχομένως να ζήσει περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.
Διακόπτοντας το κάπνισμα ένας καπνιστής, μπορεί να περιμένει να κερδίσει αρκετά παραπάνω χρόνια-περίπου όσα θα κέρδιζε ένα πολύ παχύσαρκο άτομο που θα έχανε το μισό του βάρος.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘The Lancet.’
Πηγές:
‘The Lancet.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}