Κινέζος επιστήμονας που βοήθησε στον πόλεμο κατά του SARS και της γρίπης των πτηνών προειδοποιεί για πιθανή πανδημία γρίπης των χοίρων, την οποία οι περισσότερο πολυπληθείς χώρες στην Ασία, Κίνα και Ινδία δεν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν.
Ο Καθηγητής Guan Yi, του Πανεπιστημίου του Χόνγκ Κόνγκ δήλωσε πως μετράμε αντίστροφα για μια πανδημία.
Ο επιστήμονας θεωρεί ότι η εξάπλωση αυτού του ιού δεν μπορεί πιθανόν να περιοριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς προστίθενται νέα περιστατικά σε διάφορες περιοχές και η εικόνα αλλάζει κάθε λεπτό.
Ο Guan, που μελετά την εξάπλωση του ιού της γρίπης H5N1 από τότε που ανακαλύφτηκε σε ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ, το 1997, δήλωσε ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα αν η γρίπη των χοίρων φθάσει στην Κίνα και την Ινδία όπου υπάρχει πυκνό πληθυσμός και ανεπαρκής υποδομή στην υγειονομική περίθαλψη.
Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις γύρω από τον ιό, όπως το γιατί φαίνεται ηπιότερος στις ΗΠΑ και πιο θανατηφόρος στο Μεξικό. Όπως δήλωσε ο Guan, μπορεί να φαίνεται πιο ήπιος για την ώρα στις ΗΠΑ αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει πιο ισχυρός όταν εμφανιστεί σε άλλο μέρος, καθώς μεταλλάσσεται συνέχεια.
Όταν φτάσει σε μέρος όπως η Κίνα θα υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα μεταξύ των ανθρώπων, σημειώνει.
Τα μικρόβια, όπως οι ιοί, μεταλλάσσονται συνέχεια και μπορεί να αναμιχτούν με DNA άλλων ιών με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Κανείς δεν ξέρει αν μπορούν να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόροι, σημειώνουν οι ειδικοί.
Ο Guan δήλωσε ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι πολύ διαφορετικός από τον εποχικό ανθρώπινο ιό της γρίπης H1N1.
Όπως δήλωσε, είναι σχεδόν νέος υπότυπος και καθώς ήδη μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, ο κόσμος ήδη έχει στα χέρια του μια πανδημία.
Προς το παρόν ο Π.Ο.Υ κατηγοριοποιεί τον ιο σαν ‘επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας’ που θα μπορούσε να γίνει πανδημία ή διεθνές ξέσπασμα σοβαρής νόσου.
Ο Guan ανησυχεί για αυτό καθώς θεωρεί πως ο ΠΟΥ είναι πάντα πολύ προσεκτικός σχετικά με την άνοδο στο επίπεδο συναγερμού και θεωρεί πως χάνει χρόνο. Τώρα το επίπεδο συναγερμού είναι στο 3 σε κλίμακα από 1 έως 6.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}