Επιστήμη & Ζωή

Αλκοόλ, τσιγάρο και διαβήτης, επικίνδυνα για καρκίνο στο παχύ έντερο

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά νέα έρευνα ρίχνει φως σε άλλους παράγοντες.

Τρίτη, 09 Ιουνίου 2009, 17:33

Είναι γνωστό από καιρό ότι η παχυσαρκία και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά νέα έρευνα ρίχνει φως σε άλλους παράγοντες τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο.

Και αν και η άσκηση φάνηκε να βοηθά στην αποφυγή του καρκίνου στο παχύ έντερο, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε μεγάλες ποσότητες δεν το φάνηκε να τον απομακρύνει, σύμφωνα με ερευνητές του The George Institute for International Health στην Αυστραλία.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Rachel Huxley, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία και η φτωχή διατροφή ευνοούν την εκδήλωση της νόσου. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και ο διαβήτης είναι σημαντικοί.

Παγκοσμίως, περίπου 1 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν.

Στη νέα έρευνα, η Huxley και οι συνεργάτες της ανασκόπησαν περισσότερες από 100 μελέτες που συνέδεαν τον καρκίνο του παχέος εντέρου με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, το διαβήτη, την άσκηση και τη δίαιτα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τους μη πότες.

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, επίσης συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο κατά 20% για εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο, περίπου ισοδύναμο κίνδυνο με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος.

Στην έρευνα φάνηκε επίσης ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο της νόσου αλλά υπήρχαν λίγες ενδείξεις, ότι η μεγάλη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών προστατεύει από τον καρκίνο στο παχύ έντερο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μεγάλο ποσοστό περιστατικών καρκίνου στο παχύ έντερο, ενδεχομένως θα μπορούν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως λιγότερη κατανάλωση ποτού, διακοπή του καπνίσματος, υγιεινή διατροφή και περισσότερη άσκηση.

Τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άλλων νόσων, όπως των καρδιαγγειακών.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων