Περίθαλψη & Ασφάλιση

Ενίσχυση συστήματος υγείας με ανάπτυξη και κλινικές μελέτες

Δέσμευση του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη για επιτάχυνση των κλινικών μελετών ως εργαλείο ανάπτυξης της χώρας στο 1ο Φόρουμ του Galien Think Tank Greece.

Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014, 18:16

Έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα πρόσφατα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς η χρήση γενοσήμων έχει αυξηθεί σήμερα στο 25% από 19%, ενώ αντίστοιχα, παρατηρείται μείωση στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 6 εκ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, έναντι υπέρβασης 21 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που οδήγησε σε συνολική υπέρβαση 127 εκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο πρώτο φόρουμ του Galien Think Tank Greece, που έγινε σήμερα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα προς όφελος του ασθενή».

Ο υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό να ενισχυθούν οι κλινικές δοκιμές, με άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, την κατάρτιση ενιαίου συμβατικού κειμένου για όλα τα νοσοκομεία, αυστηρά χρονοδιαγράμματα, για να μην έχουμε απώλεια κλινικών μελετών, προσθέτοντας πως υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση με τον ΕΟΦ. Και δεσμεύθηκε για την καθιέρωση στο υπουργείο θέσης συντονιστή κλινικών δοκιμών για άρση των διαφωνιών μεταξύ υπουργείου, επιτροπής δεοντολογίας, ΕΟΦ και ΕΣΥ.

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι παρά την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή, οι μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχουν θεσμοθετηθεί. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχει κανένα νόημα να δαπανώνται 5,5 δις, όταν είναι προφανές ότι μπορεί να επιτευθχεί εξοικονόμηση, χωρίς να θίγουμε ποιότητα περίθαλψης. Δεν χρειάζεται δημοσιονομικός κορσές».

Και πρόσθεσε ότι χρειάζεται κοστολογικός μηχανισμός στο σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία, ώστε η εξοικονομηση πόρων να ανατοποθετείται προς όφελος των ασθενών. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν σύγχρονοι μηχανισμοί, για ορθολογική προσέγγιση στο χώρο του φαρμάκου, μηχανισμοί αξιολόγησης των ιατρικών διαδικασιών, που θα επιτυγχάνουν αποτελέσματα μέσα από διαδικασία διαπραγμάτευσης, ένα σύστημα προμηθειών με κεντρικό μηχανισμό και εξορθολογισμό στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι θα έπρεπε αυτό να είναι επιδιωκώμενος στόχος, σχεδον με διακομματική συμφωνία.

Και πρόσθεσε πως η μεταρρύθμιση στη χώρα μας, θα πρέπει να θέσει στο κέντρο τον ασθενή, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα συστήματος υγείας. Συμπλήρωσε πως «πρέπει να δούμε πόσο κοστίζουν τανοσοκομεία, οι ιατρικές πράξεις, το φάρμακο, όχι για να περικόψουμε, αλλά για να αυξήσουμε αποδοτικότητα, την αναδιάταξη των πόρων στο εσωτερικό του συστήματος.

Χρειάζεται ανάπτυξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, με τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τους αγροτικούς γιατρούς, τους οικογενειακούς γιατρούς, τους συμβεβλημένους γιατρούς, το φάρμακο».

Διαχείριση προσωπικών στοιχείων

Χαιρετίζοντας στο φόρουμ, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου έκανε λόγο για οδηγίες σχετικά με τα ανοικτά δημόσια δεδομένα, που τα υπουργεία με τους φορείς τους, μπορούν και πρέπει να ανεβάζουν στο διαδίκτυο, με αναγνώσιμη μορφή. Πρόκειται για σύνολα δεδομένων που αφορούν τις μεγάλες βάσεις δεδομένων στην ΥΔΙΚΑ, τα ταμεία, αλλά και συνολικά στο σύστημα υγείας, με δύο διαστάσεις: προστασία προσωπικών δεδομένων και ασφάλεια του κράτους. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να ανεβαίνουν και να μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας από επιστημονικές κοινότητες, με επιβολή αδειών και τελών από το Δημόσιο.

Είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός: «Ο πλούτος αυτός είναι εξαιρετικός. Καθώς ξεκινά τις επόμενες ημέρες η εφαρμογή αυτού του νόμου, οι πολιτικές που θα αποφασιστούν και θα προταθούν, θα πρέπει να ενισχυθούν και να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε άμεσα. Υπάρχουν πόροι από το ΚΠΣ σε έναν ξεχωριστό άξονα στο υπουργείο, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Πρέπει τα συστήματα αυτά, να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι ήδη υπάρχουσες δημόσιες υποδομές και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να συνταυτιστούν, να διαλειτουργήσουν. Γιατί η σύνδεση των βάσεων θα επιτρέψει και ο πολίτης να εξυπηρτηθεί πιο γρήγορα, με την παραλαβή πιστοποιητικών, αλλά και ο ασθενής να εξυπηρετηθεί, ενώ γιατροί, νοσηλευτές και ερευνητές να έχουν άμεσα δεδομένα, με τη μεγαλύτη προσωπική ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.

Έλεγχοι ΕΟΦ

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημ. Λιντζέρης, στην ομιλία του τόνισε πως «Έχουμε εθνικό καθήκον συνεννόησης. Οχι μόνο τα κόμματα, αλλά και οι παραγωγικές, επιστημονικές οντότητες, στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα. Σταδιακά η χώρα εξέρχεται από το μνημόνιο, στο φως και στην κανονικότητα.

Πρέπει να προσδιοριστούν οι ρόλοι του καθενός. Και η συμμετοχή και ο απολογισμός εκάστου εξ’ υμών, εφ ώ ετάχθη. Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει συνθήκες ισονομίας παντού, υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη σταθερή ανάπτυξης και επενδύσεων, ισορροπίες. Γιατί προνομιακές σχέσεις, οδηγούν με βεβαιότητα στα αίτια που μας έφεραν ως εδώ».

Ο κ. Λιντζέρης ξεκαθάρισε ότι σε ότι αφορά την τιμολόγηση, ο ΕΟΦ δεν νομοθετεί. Υλοποιεί την τιμολόγηση, εφαρμόζοντας υπουργικές αποφάσεις, που πολλές φορές υπάρχει πραγματικά πολύ μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή τους. Τόνισε πως η τιμολόγηση γίνεται επιστημονικά, δίκαια, ισότιμα, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ελέγξιμο. Πρόσθεσε πως εντός 10ημέρου θα δοθούν τιμές στα νέα προϊόντα που υπέβαλαν αίτηση ως 15 Οκτωβρίου. Έτσι, δεν υπάρχει καμία εκκρεμμότητα για απόδοση τιμών σε προϊόντα και ευχαρίστησε τους λίγους υπαλλήλους του Οργανισμού που υπερβάλλουν εαυτόν.

Σε ότι αφορά τις κλινικές μελέτες, υπογράμμισε ότι καμία αίτηση δεν λιμνάζει στον οργανισμό. Και η επιτροπή δεοντολογίας που φιλοξενείται στον ΕΟΦ επίσης, δεν έχει καμία εκρεμμότητα.

Χαρακτήρισε τις μελέτες βιοισοδυναμίας μείζονος σημασίας και στην προσέλκυσή τους και στην υλοποίησηή τους. Και πρόσθεσε πως ο ΕΟΦ ασκεί ττις αρμοδότητες με επάρκεια, και στο κομμάτι της προσέλκυσης μελετών στη χώρα μας, με τη συμμετοχή του στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Λιντζέρης σημείωσε πως η ανάπτυξη των κλινικών μελετών μπορεί να λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, με την αύξηση των εσόδων και του ΑΕΠ. Η ουσιαστική συνεργασία με την εγχώρια και διεθνή βιομηχανία και η ουσιαστική συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς μπορεί να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των εγκριτικών αρμοδιοτήτων και την ασφάλεια προϊόντων, ανακοίνωσε ότι τα εργαστήρια του ΕΟΦ έλεγξαν τα 100 πρώτα γενόσημα στον τόπο μας, από φαρμακεία και αποθήκες. Πρόκειται για το 40% της συνολικής κυκλοφορίας των φαρμάκων.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός σημείωσε πως το Galien Think Tank Greece έκανε το πρώτο βήμα. Κατάφερε να συγκεντρώσει όλους όσους πρέπει να συμβάλουν για βιώσιμο σύστημα υγείας. Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, είπε ότι «ακόμα διαχειρίζεται μύθους και παραδοξότητες. Συνεχίζουμε τη σπατάλη εξετάσεων, φαρμακευτικής περίθαλψης, πόρων. Με 65 εκ. συνταγές και 200 εκ. φάρμακα το χρόνο, υπάρχουν ακόμη τμήματα του πληθυσμού, που εμποδίζονται να έχουν πρόσβαση. Σημείωσε πως είναι λάθος η λογική για περισσότερα χρήματα, γιατί χρειάζεται αποδοτικότητερη εσωτερική ανακατανομή των πόρων. Παρατήρησε ότι δεν υπάρχει ελευθερία για ορθολογική διάθεση των πόρων με μόνη έννοια την κάλυψη των ασθενών. Ο εξορθολογισμός που επιχειρείται, δεν γίνεται για μείωση των υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Τα μέτρα αφορούν τη μείωση της σπατάλης για χρηματοδότηση καινοτόμων θεραπειών, που έχουν ανάγκη κρίσιμοι πληθυσμοί στη χώρα μας.

ΣΥΡΙΖΑ

Χαιρετίζοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στα ελλείμματα της δημόσιας υγείας τη στιγμή που επιδημίες επανέρχονται, όπως φυματίωση, ηπατίτιδες, AIDS. «Είναι εύκολο να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: « Όμως τη σκληρή πραγματικότητα δεν μπορούμε να αποφύγουμε». Πρόσθεσε πως σε ένα σύστημα με πολύ μεγάλα ελλείμματα, χρειάζεται ποιότητα, ισότητα και αποδοτικότητα. Η πρόληψη, που θα έπρεπε να είναι μόνιμη αδιαπραγμάτευτη στρατηγική στο σύστημα, δεν υπάρχει πουθενά. Οσον αφορά τους ανασφάλιστους, η νέα ρύθμιση σε ελάχιστους επιτρέπει την πρόσβαση.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η Ελβετία του νότου σε παραγωγή γενοσήμων, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη επιστημονική εμπειρία και γνώση. Όμως περικόπτονται δαπάνες ΕΣΠΑ για την έρευνα, σε μια χώρα που ζει αυτό που ζει, και διοχετεύει πόρους ΕΣΠΑ σε δευτερεύουσες δραστηριότητες».

Ν.Δ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας έκανε τρεις αρχικές παρατηρήσεις:
- Τα συστήματα υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο, γιατί τα δεδομένα αλλάζουν, τα συστήματα ασφάλισης βρίσκονται σε κρίσιμη φάση λόγω δημογραφικών, η Ευρώπη γερνά, η εικόνα στην ασφάλιση είναι διαφορετικη.
- Τα συστήματα υγείας είναι πολύ ακριβά, δεν ειναι απολύτως βιώσιμα ακόμα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος,
- Όλες οι μελέτες για ανάπτυξη, σημειώνουν πως ο τομέας της υγείας, παραδόξως, είναι από τους τομείς που οι επενδύσεις σε αυτόν αποδίδουν στο πολλαπλάσιο, αναπτυξιακά, με έρευνα καινοτομία, υπηρεσίες, γενόσημα, ιατρικό τουρισμό. Γι΄ αυτό αποτελεί έναν απο 9 τομείς που δίνεται προτεραιότητα για τα έτη 2014-2020 και στο ΕΣΠΑ όπως έχει εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή.
Εξέφρασε την ελπίδα να γίνει η κρίση ευκαιρία, με ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, της έρευνας και ανάπτυξης με συνεργασία επιχειρήσεων, νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, για να μην συνεχιστεί η μετανάστευση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παν.Μελάς στο χαιρετισμό του, τόνισε πως η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και επιβάλλεται να στηριχθεί η υγεία του λαού το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχουν άνρθωποι που δεν έχουν να σιτίζουν τη οικογένειά τους και πρέπει να πληρώνουν τα νοσοκομεία. Το 13% δεν μπορεί να πάρει φάρμακα και το 48% κάποια φάρμακα. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα για το πώς θα στηριχθεί η υγεία του λαού. Και η πρωτοβάθμια υγεία να λειτουργεί σωστά, γιατί νησιά δεν έχουν καρδιολόγο, παθολογο, παιδίατρο.

Πρότεινε διακομματικό διάλογο, για καλύτερη ποιότητα της υγείας του Ελληνικού λαού, αλλά και για το μέλλον των νέων παιδιών.
Η ανεξάρτητη βουλευτής και μέλος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων για θέματα υγείας κ. Κατερίνα Μάρκου, χαιρετίζοντας αναφέρθηκε στην επίδραση της οικονομικής κρίσης που ήταν ιδιαίτερα αρνητική. Μετά από τέσσερα χρόνια περικοπών στη νοσηλεία, τη φαρμακευτική δαπάνη το μισθολόγιο των γιατρών, οι άνθρωποι μένουν χωρίς υπηρεσίες περίαθλψης, αφήνουν προβλήματα υγείας να χρονίζουν γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

H Amgen

Καταλήγοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Amgen στην Ελλάδα και Κύπρο κ. Matyas Lakatος στο χαιρετισμό του, σημείωσε πως χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για τη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντίστοιχα όμως χρειάζεται και στο δημόσιο τομέα. Παρατήρησε ότι πουθενά στις άλλες χώρες όπου έχει εργαστεί δεν υπάρχει τόση μεγάλη αντίδραση στις συμπράξεις ιδιωτικού –δημοσίου τομέα και πρόσθεσε ότι ο ιατρικός τουρισμός μόνο με πολύ ισχυρές συνεργασίες μπορεί να αναπτυχθεί και θα χρειαστούν δεκαετίες για να είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς.

Σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικοί πυλώνες:
- Σταθεροτητα και μακροβιότητα ΕΣΥ.
- Χρηματοδότηση καινοτομίας
- Επένδυση σ ε έρευνα και ανάπτυξη.

Και τόνισε πως το ΕΣΥ θα επιβιώσει και θα αποκτήσει προστιθέμενη αξία, μόνο αν ενισχυθεί η καινοτομία, για να τονίσει «δεν έχουμε την πολυτέλεια να δίνουμε λάθος φάρμακα στους ασθενείς». Παρατήρησε ακόμη, αύξηση της γραφειοκρατίας στην πρόσβαση των ασθενών, πολλούς μηχανισμούς για το πώς η καινοτομία είναι προσβάσιμη στον κατάλληλο ασθενή, τη στιγμή που υπάρχουν οικονομικά και μη οφέλη από θεραπείες που σώζουν ζωές. Και τονίζοντας πως κάθε χρόνο χάνονται 20 δις. ευρώ, επανέλαβε ότι χρειάζεται σταθερότητα και πρόσβαση στην καινοτομία γιατί κάποια στιγμή όλοι θα ασθενήσουμε».

Galien Think Tank Greece

Κατά την έναρξη των εργασιών του φόρουμ, η πρόεδρος του Galien Think Tank Greece κ. Τζένη Περγαλιώτου καλωσόρισε στην εκδήλωση τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων τονίζοντας πως το φόρουμ στοχεύει να θέσει τη βάση του διαλόγου με την Πολιτεία για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας με ποιοτικότερη ζωή για τους ασθενείς.

Η κ. Περγαλιώτου, σημείωσε πως οι προτάσεις που θα εξαχθούν από το Galien Think Tank Greece, θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, καθώς μετέχουν σε αυτό, άνθρωποι με επιστημονική καταξίωση που ξεπερνά και τα σύνορα της χώρας, ενώ με σεβασμό στη διαφορετική προσέγγιση, τολμούν το διαφορετικό. Οι αρχές του Galien Think Tank Greece επιμερίζονται στους εξής τρεις πυλώνες:
- Εκσυγχρονισμός και βιωσιμότητα του συστήματος υγείας,
- Χρηματοδότηση της καινοτομίας και
- Ενίσχυση κλινικής έρευνας στη χώρα μας

Τα συμπεράσματα του Galien Think Tank Greece στην παρουσίαση των βραβείων Prix Galien που θα γίνει στις 7 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής.

A.ΠΑΠ.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων