Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 1η Αυγούστου 2024, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή για τον διορισμό των νέων Διοικητών στις επτά (7) Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) της χώρας, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τα επτά προτεινόμενα πρόσωπα, γιατί πέρασαν από μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, πολύ επίπονη διαδικασία. Είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση, γιατί είναι οι πρώτοι διορισμοί που γίνονται βάσει του νέου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, γνωστού ως «νόμου Κεραμέως».

Θέλω να συγχαρώ δημοσίως και ανοιχτά την κ. Νίκη Κεραμέως, γιατί ο νόμος έχει μια διαδικασία τελείως διαφανή και αδιαμφισβήτητη ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Δεν είναι επτά πρόσωπα που προτείνει ο Υπουργός Υγείας, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά είναι επτά πρόσωπα, τα οποία προσήλθαν σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό, διαγωνίστηκαν μαζί με άλλα χίλια πρόσωπα και αναδείχθηκαν μέσα από μια ανταγωνιστική και δύσκολη διαδικασία.

Η διαδικασία ήταν ως εξής: Πρώτα, όλοι οι υποψήφιοι έδωσαν τεστ δεξιοτήτων, ένα διεθνές εργαλείο, το οποίο διορθώνεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για την κάθε Υγειονομική Περιφέρεια ορίστηκαν οι 15 πρώτοι. Στην επόμενη φάση, προσμετρήθηκαν όλα τα αντικειμενικά στοιχεία - η πορεία τους, τα πτυχία τους κλπ - και η αξιολόγηση έγινε από το ΑΣΕΠ. Περάσαμε στις επτάδες. Καθένας από τους επτά πέρασε από συνέντευξη ενώπιον επιτροπής και στη συνέχεια καταρτίσθηκαν για την κάθε ΥΠΕ οι τρεις πρώτοι. Το ΑΣΕΠ παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας τις τρεις πρώτες επιλογές και εγώ επέλεξα κάποιον από αυτές τις τρεις.

Είναι μια πρωτοφανής διαδικασία. Οι διοικητές των ΥΠΕ λαμβάνουν μια πολύ υπεύθυνη θέση. Η επίδοσή τους θα κρίνεται από συγκεκριμένους δείκτες. Στα δυο χρόνια, θα κριθούν για το αν έχουν επιτύχει τους στόχους τους. Μέχρι τα δύο χρόνια, ο Υπουργός Υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να τους αλλάξει. Άρα, διαθέτουν ένα πρωτοφανές περιθώριο. Οι άνθρωποι που είναι εδώ έχουν κοπιάσει πολύ και ευχαριστώ τη Βουλή που είναι ανοιχτή, αν και είμαστε στον Αύγουστο.

Αναφέρω τα ονοματεπώνυμα και ελάχιστα λόγια για τον καθένα ξεχωριστά:

1η Υ.ΠΕ., κ. Όλγα Μπαλαούρα. Έκανε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στο γραπτό διαγωνισμό. Από το 2019 έως σήμερα, είναι διοικήτρια στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Ως διοικήτρια έχει κάνει θαύματα, καίτοι είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό νοσοκομείο.

2η Υ.ΠΕ., κ. Χρήστος Ροιλός. Τον επαναπροτείνω στην ίδια θέση. Έχει την καθολική αποδοχή των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών αρχών. Πέρασε πρώτος τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

3η Υ.ΠΕ., κ. Δημήτριος Τσαλικάκη. Συγκέντρωσε εντυπωσιακό σκορ στη γραπτή εξέταση. Έχει υπηρετήσει ως υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ως υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. επί Νέας Δημοκρατίας, τυγχάνει δηλαδή ευρύτερης εμπιστοσύνης

4η Υ.ΠΕ., κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης. Είναι διοικητής της 3ης Υ.ΠΕ. από το 2019 έως σήμερα με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Κατάφερε να έχει ισορροπία σε μια δύσκολη αντικειμενικά περιφέρεια.

5η Υ.ΠΕ., κ. Φώτιος Σερέτης. Τον γνωρίζω από την προηγούμενη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας. Του οφείλει πολλά το νοσοκομείο της Θήρας, καθώς επίσης και το αντικαρκινικό νοσοκομείο Λαμίας.

6η Υ.ΠΕ., κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος. Είναι διοικητής του ΓΝ Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ένα σημαντικό και κεντρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής. Συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία σε όλους τους δείκτες.

7η Υ.ΠΕ., κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου. Διαθέτει πλούσια διοικητική εμπειρία. Η Υ.ΠΕ. της Κρήτης έχει πολλές προκλήσεις. Θα είμαι στο πλευρό του, όσο περισσότερο μπορώ. Έχουμε έως σήμερα μια αγαστή συνεργασία».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τον λόγο έλαβαν και οι προτεινόμενοι από τον Υπουργό Υγείας νέοι Διοικητές στις 7 Υ.ΠΕ.:

Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), η κ. Όλγα Μπαλαούρα
Στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Χρήστος Ροϊλός
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Δημήτριος Τσαλικάκης
Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης
Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Φώτιος Σερέτης
Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος
Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί να κάνουμε σιέστα
Ασπιρίνη και μείωση πιθανοτήτων για καρκίνο στο παχύ έντερο- Ποιος ωφελείται περισσότερο
Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας