Το να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν χρειάζεται να είναι αγχωτικό ή πολύπλοκο. Έχει να κάνει με μικρές, καθημερινές αλλαγές στο πρόγραμμά μας – και με λίγη υπομονή και επιμονή μέχρι αυτές οι αλλαγές να γίνουν συνήθειες, χωρίς να απογοητευόμαστε, να τα παρατάμε ή να μαστιγώνουμε τον εαυτό μας κάθε φορά που μπορεί να κάνουμε ένα λάθος βήμα.

Αυτές είναι μερικές πολύ απλές και βασικές συμβουλές για αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την καθημερινή μας ζωή καλύτερη για εμάς και την υγεία μας.

Αρχικά, πίνουμε πολύ νερό

Οι περισσότεροι από εμάς το ξεχνάμε, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό μέσα στην ημέρα σας για να κρατάτε τα επίπεδα ενέργειάς σας υψηλά αλλά και να διώχνετε τις λιγούρες για ανθυγιεινό φαγητό.

Γυμναστείτε με παρέα

Αν η γυμναστική είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνο αφού πιέσετε τον εαυτό σας, τότε γιατί δεν βρίσκετε έναν φίλο για να... “πιέζετε” ο ένας τον άλλο; Η γυμναστική με παρέα μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας, καθώς θα αφαιρέσει πολλή από την αίσθηση αγγαρείας που μπορεί να έχει η προπόνηση για εσάς.

Φροντίστε να έχετε υγιεινά τρόφιμα σε κοινή θέα

Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινές τροφές και φροντίστε να υπάρχουν πάντα σε κοινή θέα στην κουζίνα σας φρούτα και λαχανικά. Όταν πεινάτε ή λαχταράτε ένα σνακ, θα είναι πολύ πιο εύκολο να φάτε ένα φρούτο αν είναι μπροστά στα μάτια σας. Προσπαθήστε να μην έχετε ανθυγιεινές τροφές στο σπίτι, ή να τις τοποθετείτε στο πίσω μέρος του ραφιού.

Επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια

Ειδικά για τις προπονήσεις σας, χρειάζεστε παπούτσια που θα απορροφούν τους κραδασμούς και θα φροντίζουν να δέχονται λιγότερη πίεση οι ήδη καταπονημένες αρθρώσεις των ποδιών. Το σωστό παπούτσι θα σας κάνει να νιώθετε άνετα στο περπάτημα, και θα έχει λίγο χώρο μπροστά για να μπορείτε να κουνάτε τα δάχτυλά σας. Και μην περιμένετε να λιώσουν εντελώς μέχρι να τα αλλάξετε.

Μην το παρακάνετε με το ζύγισμα

Το καθημερινό ζύγισμα δεν είναι καλός τρόπος να παρακολουθείτε την πρόοδό σας, καθώς δεν υπολογίζετε τις αναπόφευκτες καθημερινές αυξομειώσεις του βάρους λόγω κατακράτησης νερού. Και δεν θα μιλήσουμε καν για το πόσο αγχωτικό και απογοητευτικό μπορεί να είναι αυτό. Αντιθέτως, διαλέξτε μία ημέρα μέσα στην εβδομάδα για να ζυγίζεστε και επαναλάβετε ίδια ημέρα και ώρα την επόμενη εβδομάδα.

Φροντίστε τα γεύματά σας να είναι... πολύχρωμα

Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να συνδυάζετε πολλά λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, όπως και άφθονα μυρωδικά ή μπαχαρικά – από κρεμμύδι και σκόρδο μέχρι κουρκουμά και πάπρικα, όλα αυτά τα φυτά παίρνουν τα έντονα χρώματά τους από χρωστικές ουσίες που έχουν και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο πολύχρωμα είναι τα πιάτα σας, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία (και ποσότητα) παίρνετε από αυτά τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Όχι μόνο αυτό, αλλά θα αυξήσετε σε πολύ μεγάλο βαθμό και την πρόσληψη φυτικών ινών, που θα φροντίσει ο μεταβολισμός σας να λειτουργεί όσο καλύτερα μπορεί.

Τροφοδοτήστε σωστά τις προπονήσεις σας

Φροντίστε πριν από μία προπόνηση να καταναλώσετε ένα σνακ με ποιοτικούς υδατάνθρακες και λίγη πρωτεΐνη, όπως ένα μήλο με λίγο φιστικοβούτυρο. Μετά την προπόνηση, προσπαθήστε να έχετε άφθονη ποιοτική πρωτεΐνη στο γεύμα σας, όπως στήθος κοτόπουλο, κάποιο λιπαρό ψάρι ή όσπρια.

Επιλέξτε καλύτερα σνακ

Ακόμα και ο πιο οργανωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει πάντα προγραμματισμένα όλα του τα γεύματα. Κάποιες φορές θα πρέπει να την βγάλετε με σνακ ή και με ντελίβερι. Εκεί θα πρέπει να μην ενδώσετε στον πειρασμό να πάρετε κάτι αναίτια λιπαρό ή με πολλή ζάχαρη, και να επιλέξετε την ελαφριά επιλογή – ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και λαχανικά με ψωμί ολικής, για παράδειγμα, θα είναι πολύ καλύτερο από ένα μπέργκερ.

Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι, και ειδικά αν γυμνάζεστε σε εξωτερικό χώρο (π.χ. αν βγαίνετε για τρέξιμο) το αντηλιακό είναι απαραίτητο, ακόμα και αν βγαίνετε νωρίς το πρωί που η ηλιοφάνεια δεν είναι τόσο έντονη.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στους Ολυμπιακούς
Μητσοτάκης: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι ωφελούμενοι, στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού 
Πολύ υψηλός ο «θερμικός κίνδυνος» στην Αθήνα