Η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί μία άριστη ευκαιρία να ελέγχουμε τη μνήμη και τα αντανακλαστικά μας.
Ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS, βρίσκεται ανάμεσά μας και παραμένει απειλητικός. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τους ομοφυλόφιλους και πολύ λιγότερο τους ενδοφλέβιους χρήστες ουσιών.
Πριν από τρία χρόνια, και ενώ όλοι νομίζαμε πως ο ιός αποτελεί παρελθόν, η επιδημική έκρηξη στους χρήστες ξύπνησε εφιάλτες στην ελληνική κοινωνία. Το 2012, σημαδεύτηκε από τη διαπόμπευση των εξαθλιωμένων οροθετικών γυναικών.
Μία πολιτεία φοβική και – πάνω από όλα – ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μία τόσο σοβαρή κρίση, έδειξε με το δάκτυλο τους ασθενείς, αντί να εστιάσει στο πρόβλημα. Γύρισε αιώνες πίσω τις πολιτικές προστασίας της Δημόσιας Υγείας...
Οι υγειονομικοί συντάκτες ζήσαμε τότε το δικό μας εφιάλτη. Η ανάγκη να παρουσιαστεί η είδηση, μας παρέσυρε στον ακραίο τρόπο επικοινωνίας που είχε επιλέξει η τότε πολιτική ηγεσία.
Συμβάλαμε, έστω και ακούσια, στην προβολή προσώπων ασθενών, την ώρα που το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ ορίζει στο άρθρο 2 τα εξής:
“Ο δημοσιογράφος οφείλει να σέβεται την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις προστασία των ανηλίκων και των προσώπων με ειδικές ανάγκες και ειδικά προβλήματα υγείας”...
Η Μαριανέλα Κλώκα (φωτό), της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Praksis”, αναφέρθηκε σήμερα στο καταστατικό της ΕΣΗΕΑ.
Οι ΜΚΟ “Θετική Φωνή”, “Κέντρο Ζωής” και “Praksis” με τίμησαν για μία δημόσια συγνώμη που είχα ζητήσει προ μηνών. Αφορούσε τον ρόλο που είχαμε διαδραματίσει τα ΜΜΕ κατά τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών.
“Παίρνουμε την πρωτοβουλία να τιμήσουμε τη δημόσια συγνώμη ενός δημοσιογράφου”, είπε η κ. Κλώκα, για να επισημάνει:
Αρκεί μία συγνώμη για να σβήσει φράσεις, όπως “ καμία ασφάλεια στην επαφή με οροθετικά άτομα” ή “καμία επαφή με οροθετικά άτομα” ή “καμία επαφή με οροθετικό άτομο δεν είναι ασφαλής”...
Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS, θέλω να κάνω μία ευχή. Να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοια λάθη και να μείνουμε – ως κοινωνία – κοντά στον πάσχοντα και τις ανάγκες του.
Να μην ξεχνάμε πως η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και ο αποστιγματισμός, αποτελούν κρίσιμα μεγέθη για το επίπεδο του πολιτισμού μας.
Στη σημερινή εκδήλωση, η κ. Κλόκα ανέφερε πως το ένα λάθος συγχωρείται με δύο σωστές πράξεις. Γνωρίζω το λάθος. Επιφυλάσσομαι για τις πράξεις...
Δημήτρης Καραγιώργος
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}