Ερευνητές του Duke Human Vaccine Institute έκαναν σημαντική ανακάλυψη προς την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV.

Το πειραματικό τους υποψήφιο εμβόλιο κατάφερε να προκαλέσει παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων που μπόρεσαν να εξουδετερώσουν πολλά στελέχη του HIV, σε μικρή κλινική δοκιμή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο  Cell, και δίνει αρχικές ενδείξεις ότι είναι δυνατόν να προκληθούν αυτά τα επιθυμητά ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα μέσω εμβολιασμού-κάτι που ποτέ δεν είχε επιτευχθεί.

Ο Barton F. Haynes, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς δείχνει ότι είναι εφικτό να προκληθούν αντισώματα με εμβόλιο που εξουδετερώνει τα πιο δύσκολα στελέχη του HIV.

Στην κλινική δοκιμή φάσης 1, το πειραματικό εμβόλιο στόχευσε την περιοχή στη εξωτερικό περίβλημα ου ιού HIV.

Σε 20 συμμετέχοντες, αντισώματα ικανά να ουδετεροποιούν στελέχη του HIV εντοπίστηκαν μετά από 2 δόσεις σε αρκετούς ανθρώπους.

Tο εμβόλιο με επιτυχία ενεργοποίησε αναγκαία ανοσιακά κύτταρα και οδούς ανάπτυξης αντισωμάτων.

Τα κύτταρα παρέμειναν σε προσαρμόσιμη κατάσταση, που τους επέτρεπε συνεχώς να εξελίσσονται μαζί με τον μεταλλασσόμενο ιό.

Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την ισχυροποίηση των αντισωμάτων και της στόχευσης επιπλέον ιικών περιοχών, οι ερευνητές νιώθουν ενθαρρυμένοι από τα αρχικά αποτελέσματα.

Ο Dr. Haynes πρόσθεσε ότι ένα επιτυχές εμβόλιο για τον HIV πιθανόν θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 συστατικά που θα στοχεύουν σε διαφορετικές ιικές περιοχές.

Η καινοτόμος μέθοδος της ομάδας δείχνει υποσχόμενη ως πιθανή οδός για την τελική νίκη επι το ιού.

Πηγές:
 Cell.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ελεγχος ασφάλειας των φαρμάκων - Στήνεται στην Ελλάδα παρακλάδι ευρωπαϊκού Οργανισμού
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ