Σημαντική μείωση των επισκέψεων σε γιατρό με συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής”, καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Μόλις το 6% των επισκέψεων (60 ανά 1.000) αφορά ασθενείς με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο στις αρχές του έτους (115 ανά 1.000 επισκέψεις).
Κατά την εβδομάδα 6 έως 12 Φεβρουαρίου, οι επισκέψεις παρουσίασαν περαιτέρω μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτό προκύπτει από το σχετικό γράφημα επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο οποίος παρατίθεται πιο κάτω.
Το γράφημα δείχνει μία σαφή υποχώρηση της επιδημίας, η οποία φαίνεται να συμβαίνει τέσσερις έως πέντε εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με την περυσινή περίοδο.
Η δραστηριότητα της γρίπης, ωστόσο, συνεχίζεται συνήθως έως τον Απρίλιο και οι ειδικοί δεν αποκλείουν νέα έξαρση, ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.
Στην τελευταία τους έκθεση, οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.
Επικρατών υπότυπος είναι ο A (H3N2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.
Κρούσματα
Από την έναρξη της περιόδου δραστηριότητας του ιού, έχουν καταγραφεί 211 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.
Από τους ασθενείς αυτούς, οι 196 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και εμβολιασμένοι ήταν μόνον οι 46 (23,4%).
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 64 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Οι 51 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε εντατική μονάδα και οι 13 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των 64 ασθενών που απεβίωσαν, εμβολιασμένοι για τη γρίπη ήταν μόνον οι 13 (20,3%).
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}