Δύο χρόνια πρέπει να περιμένουν όσοι χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού από ζώντες δότες στο νοσοκομείο “Λαϊκό”.
Η πρόσφατη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρου Νιάρχου” αναβάθμισε σημαντικά τις υποδομές του τμήματος, καθώς ανακατασκευάστηκαν η Κλινική Μεταμοσχεύσεων και Μονάδας Τεχνητού νεφρού, η Νεφρολογική Κλινική και τα ιατρεία της.
“Η μεγάλη αυτή προσφορά ανάπλασης της κλινικής μεταμοσχεύσεων και η δημιουργία συγχρόνων θαλάμων κάνει πλέον ανθρώπινες τις συνθήκες νοσηλείας αυτών των τόσο ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας”, σημειώνει ο επί χρόνια χειρουργός του νοσοκομείου και μετέπειτα υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, θα πρέπει να υπάρξει επαρκής στελέχωση των χειρουργείων με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, για να μην παρατηρείται και συνεχισθεί αυτή η μεγάλη καθυστέρηση μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες:
“Δυστυχώς, η ημερομηνία που δίδεται σήμερα για μια τέτοια μεταμόσχευση είναι αρχές του 2019. Αποτελεί ντροπή να παραμένουν σε ομηρία αυτοί οι συνάνθρωποί μας”, σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.
Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου τμήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δεσμεύτηκε για το προσωπικό, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, παρά τον επείγοντα χαρακτήρα του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το 2016 έγιναν μόλις 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού από πτωματικό δότη και άλλες 49 από ζώντα δότη.
Αναμονή
Η λίστα αναμονής του ΕΟΜ για μεταμόσχευση νεφρού αριθμεί 1.200 ασθενείς στα πέντε τμήματα του ΕΣΥ, που λειτουργούν στα νοσοκομεία “Λαϊκό”, “Ευαγγελισμός”, “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Ρίου και Ιωαννίνων.
Οι ειδικοί του ΕΟΜ σημειώνουν πως υπάρχουν σήμερα στην Αττική τουλάχιστον 50 νεφροπαθείς που έχουν εξασφαλίσει συγγενή δότη νεφρού και έχουν λάβει ημερομηνία μεταμόσχευσης το τέλος του 2018.
Ο νεφροπαθής που δεν μεταμοσχεύεται και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, κοστίζει τουλάχιστον 60.000 ευρώ τον χρόνο στο κράτος.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}