Ορόσημο θα είναι το 2017 για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Έπειτα από 25 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ μετατρέπεται σε Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με νόμο που θα περάσει σύντομα από τη Βουλή.
Η αλλαγή στο θεσμικό περιβάλλον λειτουργίας του, θα συνοδευτεί πιθανόν με κατάργηση προνομίων που έχει σήμερα, όπως η δυνατότητα προσλήψεων και η εξαίρεσή του από τη διαδικασία προμηθειών που ισχύσει στο Δημόσιο.
Η παρούσα κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες στους προκατόχους της για σκανδαλώδεις διαδικασίες, αλλά και η ίδια φαίνεται πως έχει μπλέξει στο...κουβάρι.
Το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ συζητήθηκε την Παρασκευή στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του προέδρου του Κέντρου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι κ.κ. Ξανθός, Πολάκης και Ρόζενμπεργκ εξέθεσαν στον κ. Τσίπρα την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δώσει την έγκρισή του για “λειτουργική και θεσμική εξυγίανση του Οργανισμού”, με πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης του παρελθόντος.
Ενημερώθηκε για την υπό εξέλιξη διαδικασία αναδιοργάνωσης και μετεξέλιξης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε αναβαθμισμένο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι φορέας εκτός Δημόσιου τομέα. Ιδρύθηκε το 1992 ως Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) και τον Οκτώβριο του 1993 εξαιρέθηκε από το Δημόσιο.
Εξαίρεση
Τον Οκτώβριο του 1994, τού δόθηκε η δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό εκτός του Προεδρικού Διατάγματος 358/92, ενώ τον Ιούνιο του 1995 εξαιρέθηκε και από τη διαδικασία προμηθειών που ισχύει στο Δημόσιο.
Τον Ιούλιο του 2005, μετονομάστηκε σε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και λειτουργεί έκτοτε στο ίδιο πλαίσιο.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στοχοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ για “περίεργες” χρηματοδοτήσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2015, είχε παραχωρήσει μία θυελλώδη συνέντευξη Τύπου, στην οποία είχε αντιπαρατεθεί με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.
Είχε, μάλιστα, αναφερθεί στη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, η οποία είχε απαντήσει με επιστολή της.
Παραίτηση
Τον Απρίλιο του 2016, ο κ. Πολάκης “παραίτησε” τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Γιαννόπουλο, ο οποίος είχε διοριστεί από τον κυβερνητικό εταίρο (ΑΝΕΛΛ).
Τον Ιούνιο του 2016, ο κ. Πολάκης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, και για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας στο θέμα της απομάκρυνσης του κ. Γιαννόπουλου και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου κ. Μπίτα.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ωστόσο, δικαιώθηκε η σύζυγος του Λίνα Νικολοπούλου σε υπόθεση που αφορούσε δημοσιεύματα που τη συνέδεαν με το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Είχε προηγηθεί, τον Αύγουστο, ανάλογη απόφαση έπειτα από παρόμοια δημοσιεύματα εναντίον της...
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}