Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, άνοιξε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο φάκελος της διαπραγμάτευσης για την ηπατίτιδα C. Μολονότι, η σχετική διαπραγμάτευση ήταν να κλείσει τον Ιούνιο του 2019 - οι εταιρείες είχαν καταθέσει τους φακέλους τους τον Οκτώβριο του 2018, οι οποίοι αξιολογήθηκαν και πέρασαν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τον Μάρτιο του 2019 - λόγω των εκλογών πάγωσε για να ανοίξει προ ημερών.
Την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρουν οι πηγές μας, οι εταιρείες Abbvie, Gilead και MSD συναντήθηκαν με την νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης στο Υπουργείο Υγείας, όπου και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Πληροφορίες λένε ότι είναι δύσκολο να κλείσει η όποια διαπραγμάτευση πριν από τα τέλη του έτους οπότε και μετατίθεται μάλλον για τον Ιανουάριο του 2020.
Οπως επισημαίνουν πηγές, υπάρχει πιθανότητα η νέα σύμβαση να έχει αναδρομική ισχύ από 1/7/2019. Επίσης, δεν έχει καθοριστεί ο προϋπολογισμός για τη νέα σύμβαση. Στη παλαιά σύμβαση δαπανήθηκαν 42 εκατ. ευρώ για 3.500 ασθενείς, ενώ στη νέα σύμβαση συζητείται αν θα είναι για 12 μήνες ή περισσότερο και δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των ασθενών.
Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι καθυστερήσεις κοστίζουν στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα δεσμεύτηκε το 2016 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξάλειψή της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030. Εκτιμάται ότι σήμερα περίπου 50-60.000 άνθρωποι στην χώρα δεν έχουν διαγνωστεί και συνεπώς δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. Βάσει της δέσμευσης, μέχρι το 2021 πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε το ποσοστό των επίσημα διαγνωσμένων ασθενών να φτάσει στο 40%.
Μολονότι το κράτος έχει μια πολύ σημαντική ευκαιρία να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη, καθώς η τιμή αποζημίωσης είναι υψηλή και όχι η μειωμένη τιμή που θα προέκυπτε μετά από διαπραγμάτευση πολιτείας και φαρμακευτικών εταιριών, οι όλες διαδικασίες πηγαίνουν βήμα σημειωτόν Υπολογίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει πληρώσει τους τελευταίους 15 μήνες περίπου 120 εκατ. ευρώ για την ηπατίτιδα C.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}