Στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν εμβολιασμού, όλα τα παιδιά στην Αυστρία θα πρέπει επίσης να εμβολιαστούν κατά του δυνητικά επικίνδυνου ιού της ηπατίτιδας Β.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη του Τιρόλου, μόνο οι μισοί περίπου αιμοδότες προστατεύονται. Οι συγγραφείς της μελέτης συνιστούν προγράμματα εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β ως συμπληρωματικό πρόγραμμα για τους ενήλικες.
"Η ηπατίτιδα Β είναι μια μολυσματική φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες παγκοσμίως που μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρή φλεγμονή του ήπατος. Ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά (ιδίως αίμα και γεννητικές εκκρίσεις) ...", αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Υγείας σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτή τη μορφή ιογενούς ηπατίτιδας.
Ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός εμβολιασμός είναι διαθέσιμος εδώ και δεκαετίες. Η σεξουαλική επαφή και κυρίως η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών είναι οι κλασικές οδοί μετάδοσης, εκτός από τις πιθανές μολύνσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μέσω ενέσεων, εγχύσεων κ.λπ. σε πολλές χώρες του κόσμου. Λιγότερο από το 5% των ενηλίκων με νέα λοίμωξη από ηπατίτιδα Β, αλλά περισσότερο από το 90% των βρεφών που μολύνονται κατά τη γέννηση, αναπτύσσουν χρόνια ηπατίτιδα Β.
Το 20-30% των ενηλίκων με χρόνια ηπατίτιδα Β αναπτύσσουν χρόνια αργότερα κίρρωση του ήπατος ή καρκίνο του ήπατος.
Ενώ το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι ήδη υπό έλεγχο στα παιδιά στην Αυστρία χάρη στο δωρεάν πρόγραμμα 6 εμβολιασμών, αυτό ισχύει προφανώς μόνο σε περιορισμένο βαθμό για τους ενήλικες.
Αυτό επιβεβαιώθηκε τώρα από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Vaccines" από ειδικούς από το Ίνσμπρουκ και τη Βιέννη.
Η Lisa Seekircher από το Ινστιτούτο Κλινικής Επιδημιολογίας, Δημόσιας Υγείας, Οικονομικών της Υγείας, Ιατρικής Στατιστικής και Πληροφορικής και οι συν-συγγραφείς της ανέλυσαν τα εργαστηριακά δεδομένα των αιμοδοτών στο Τιρόλο το χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023.
"Συμπεριλάβαμε 3.935 αιμοδότες (μέση ηλικία 47,6 ετών)", ανέφεραν οι ειδικοί. Τα άτομα δεν είχαν στο αίμα τους ούτε επιφανειακά αντιγόνα του ιού ούτε DNA ηπατίτιδας Β.
Επομένως, δεν είχαν οξεία ηπατίτιδα Β ούτε στο τεστ αντιγόνου ούτε στο τεστ PCR, το οποίο είναι βέβαια κρίσιμο στο σύστημα αιμοδοσίας.
Ωστόσο, η παρουσία αντισωμάτων έναντι του αντιγόνου επιφανείας της ηπατίτιδας Β αναλύθηκε επίσης ως ένδειξη ενός ολοκληρωμένου εμβολιασμού ή μιας ξεπερασμένης λοίμωξης από ηπατίτιδα Β
Εδώ φαίνεται να υπάρχει ένα κενό. "Ο συνολικός επιπολασμός του ορού (προστατευτικά αντισώματα- σημ.) ήταν 51,5%", τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων με ανοσολογική προστασία έναντι της ηπατίτιδας Β, για παράδειγμα, μειώθηκε από 70,3% στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 25 ετών σε μόλις 30,2% στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.
Ήταν υψηλότερο μεταξύ των ηλικιών 25 έως 35 ετών, λίγο πάνω από το 80%, ενώ μεταξύ των ηλικιών 40 έως 50 ετών ήταν μόνο περίπου 50%. Μετά από αυτό, υπήρξε σαφής πτώση.
Ένα άλλο γεγονός, σύμφωνα με τους επιστήμονες: ενώ το ποσοστό των αιμοδοτών με αντισώματα ηπατίτιδας Β στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 25 και κάτω των 40 ετών δεν διέφερε σχεδόν καθόλου μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών, ήταν υψηλότερο στις ηλικιακές ομάδες των 40 έως 65 ετών και των ηλικιωμένων στην πόλη του Ίνσμπρουκ από ό,τι στις αγροτικές περιοχές.
Οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετικά αντισώματα της επιφανειακής πρωτεΐνης της ηπατίτιδας Β (54,3%) από ό,τι οι άνδρες (49,4%).
Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: "Προγράμματα εμβολιασμού προληπτικού εμβολιασμού που στοχεύουν ειδικά στους ηλικιωμένους στις αγροτικές περιοχές θα ήταν απαραίτητα για να καλύψουν αυτά τα ελλείμματα στην ανοσία κατά του HBV".
Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β συνιστάται για όλα τα παιδιά και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα δωρεάν παιδικού εμβολιασμού στην Αυστρία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος 6 εμβολιασμών, χορηγείται στον 3ο, 5ο και 11ο έως 12ο μήνα της ζωής.
Μετά από αυτόν τον βασικό εμβολιασμό, συνιστάται αναμνηστικός εμβολιασμός από την ηλικία των 7 ετών έως την ηλικία των 15 ετών.
Ο βασικός εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β μπορεί και πρέπει επίσης να επαναλαμβάνεται σε ενήλικες σε οποιαδήποτε ηλικία και γενικά συνιστάται μέχρι την ηλικία των 65 ετών.
Διατίθενται διάφορα εμβόλια για το σκοπό αυτό, ιδίως με τη μορφή συνδυασμένων εμβολίων με ηπατίτιδα Α, τα οποία είναι επίσης ιδανικά για ταξίδια.
Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
ΕΟΔΥ: 27 θάνατοι, 24 διασωληνωμένοι και 531 εισαγωγές ασθενών με CoViD
ΕΛΙΚΑΡ: Κοινωνική δράση υλοποίησης δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου