Όχι μόνο η λοίμωξη της μητέρας από ηπατίτιδα Β συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών στο παιδί. Οι μόλυνση και του πατέρα με τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) πριν από τη σύλληψη σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς των απογόνων, όπως δείχνουν τα δεδομένα μελέτης από την Κίνα που δημοσιεύονται στο "JAMA Pediatrics".

Η επικεφαλής της μελέτης Ying Yang από το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού στο Πεκίνο και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 3 εκατομμύρια παντρεμένα ζευγάρια που συμμετείχαν στο κινεζικό Εθνικό Πρόγραμμα Δωρεάν Προληπτικού Ελέγχου για τη Σύλληψη (NFPCP) από το 2010-2018.

Συμπεριλήφθηκαν άνδρες των οποίων οι σύζυγοι ήταν μεταξύ 20 και 49 ετών, δεν είχαν HBV λοίμωξη και έμειναν έγκυες εντός ενός έτους από την εξέταση του NFPCP. Στην μελέτη κοόρτης, οι άνδρες με και χωρίς λοίμωξη από ηπατίτιδα Β αντιστοιχήθηκαν 1:4. Το 0,025% των ζευγαριών είχαν παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες

Η κατάσταση μόλυνσης προσδιορίστηκε με ορολογικούς δείκτες HBV

Προκειμένου να προσδιοριστεί η κατάσταση λοίμωξης, οι άνδρες και οι γυναίκες εξετάστηκαν για διάφορους ορολογικούς δείκτες HBV: (HBsAb), το αντιγόνο επιφανείας της ηπατίτιδας Β (HBsAg), το αντίσωμα πυρήνα της ηπατίτιδας Β (HBcAb), το αντίσωμα του φακέλου της ηπατίτιδας Β (HBeAb) και το αντιγόνο του φακέλου της ηπατίτιδας Β (HBeAg).

Οι ερευνητές διέκριναν μεταξύ προηγούμενης λοίμωξης από HBV (HBsAg και HBeAg αρνητικά) και νέας λοίμωξης από HBV (HBsAg θετικό).

Εάν όλοι οι δείκτες ορού ήταν αρνητικοί, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατηγοριοποιήθηκαν ως ευαίσθητοι στη μόλυνση. Όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά του HBV θεωρήθηκαν άνοσοι (HBsAg, HBcAb, HBeAg και HBeAb αρνητικοί, αλλά HBsAb θετικοί).

Η προηγούμενη λοίμωξη HBV στον πατέρα ήταν σημαντική

Η προηγούμενη λοίμωξη HBV στον πατέρα συσχετίστηκε ανεξάρτητα με υψηλότερο κίνδυνο συγγενούς καρδιοπάθειας στο παιδί. Ακόμη και όταν ελήφθη υπόψη η ανοσολογική κατάσταση HBV της μητέρας, αυτό δεν άλλαξε τα αποτελέσματα.

Σε σύγκριση με τα παντρεμένα ζευγάρια στα οποία ο άνδρας δεν είχε μολυνθεί και η γυναίκα ήταν ευαίσθητη, τα παιδιά παντρεμένων ζευγαριών με άνδρες που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από τον HBV είχαν συγκριτικά αυξημένο κίνδυνο συγγενών καρδιοπαθειών, ανεξάρτητα από το αν οι γυναίκες είχαν ευαίσθητη ανοσολογική κατάσταση.

Χρόνια ηπατίτιδα Β και D: Δοκιμάζονται αντισώματα για τη θεραπεία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο συγγενών καρδιοπαθειών στα παιδιά σε παντρεμένα ζευγάρια με πρόσφατα μολυσμένους άνδρες και γυναίκες με ανοσία. Αντίθετα, δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο σε ζευγάρια με πρόσφατα μολυσμένους άνδρες και ευαίσθητες γυναίκες . Δεν παρατηρήθηκαν αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ανοσολογικής κατάστασης της μητέρας και της πατρικής HBV λοίμωξης.

"Σε αυτή τη μελέτη κοόρτης, η HBV λοίμωξη του πατέρα πριν από τη σύλληψη συσχετίστηκε με τον κίνδυνο συγγενούς καρδιοπάθειας του παιδιού", γράφουν οι ερευνητές. "Ως εκ τούτου, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με την προστασία από τη μόλυνση HBV.

Πηγές:
JAMA Pediatrics

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]
Ο ΠΣΦ για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων στον ΕΟΠΥΥ