Του Δημήτρη Καραγιώργου
Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας. Η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) καλεί τα μέλη της σε αγωνιστική ετοιμότητα, μετά το ‘ναυάγιο’ που είχε η συμφωνία της με το υπουργείο Υγείας για τη συλλογική σύμβαση.
Τα προβλήματα έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη αισθητά στα δημόσια νοσοκομεία. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν θα πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες απ΄ όσες προβλέπει ο νόμος (δύο οι ειδικευμένοι και τέσσερις οι ειδικευόμενοι).
Αυτό σημαίνει ότι θα φτάνουν στο πλαφόν από τις πρώτες μέρες κάθε μήνα και στη συνέχεια ενδέχεται να μην υπάρχουν γιατροί να εφημερεύσουν!
Το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί δύο τρόπους να αντιμετωπίσει το θέμα. Κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε συναίνεση. Οι αλλαγές που έχουν γίνει στο νομοσχέδιο – σημείωσε – σχετίζονται με τα νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
‘…Δεν φέραμε για κύρωση το κείμενο της συμφωνίας, γιατί έτσι, δεν θα είχατε καμία δυνατότητα να πείτε την άποψή σας πέραν του να ψηφίσετε - ενώ τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο….’, είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας πρότεινε μία σειρά αλλαγών. Για τα μισθολογικά των γιατρών, είπε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Για το πολυδιευθυντικό, ότι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα και για τις προσλήψεις ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών (4.500 και 5.500 αντίστοιχα).
Μαστίγιο
Πριν από την έκκληση του υπουργού, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) επιχειρούσε να ΄επιστρατεύσει’ τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Με έγγραφο προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ κ.
Παναγιώτης Ευσταθίου ζητούσε να εφαρμοστούν οι νόμοι και να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εφημερίες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι με το έγγραφο αυτό ουσιαστικά ‘επιστρατεύονται’, καθώς από χθες έχουν αποφασίσει να εφαρμόζουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, σχετικά με τις εφημερίες. Για το λόγο αυτό, προσφεύγουν στους αρμόδιους εισαγγελείς.
Στο μεταξύ, σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους γιατρούς το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Ιατρών Αθήνας και Πειραιά. Στη γενική συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι των νοσοκομείων Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Ερυθρός, 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Παίδων ‘Αγία Σοφία’, Κρατικό Αθήνας, ‘Λαϊκό’, ‘Αττικόν’, ‘Ασκληπιείο’ Βούλας, καθώς και γιατροί από τα νοσοκομεία Λοιμωδών, 1ο ΙΚΑ, ‘Αγία Όλγα και Ψυχιατρικό Αττικής.
Το συντονιστικό όργανο ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Οι γιατροί συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή (11 π.μ.).
Καλεί τις γενικές συνελεύσεις να αποφασίσουν, παράλληλα, για πολύμορφες κινητοποιήσεις (κλείσιμο ταμείων, κλείσιμο εξωτερικών ιατρείων) και να μετέχουν σε ενημέρωση των ασθενών και των πολιτών για την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του υπουργείου.
Προμηθευτές
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε πενθήμερη προειδοποιητική αναστολή παραδόσεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Πρόκειται για τους προμηθευτές αντιδραστηρίων και χειρουργικών ειδών, στους οποίους οφείλονται συνολικά 1,6 δισεκατομμύρια. Από αυτά, τα 145 εκατομμύρια τους οφείλονται από τα δέκα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, εναντίον των οποίων οι προμηθευτές προσφεύγουν δικαστικά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}