ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Παροχές ασφαλιστικών ταμείων προς διαβητικούς
Ο διαβήτης είναι χρόνιο νόσημα που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην υγεία του ατόμου που πάσχει από αυτόν (καρδιαγγειακά προβλήματα τα οποία οδηγούν ακόμα και σε εμφράγματα που μπορεί να πλήξουν ως και πολύ νεαρές ηλικίες, νεφρικές ανεπάρκειες που οδηγούν ως την αιμοκάθαρση, σοβαρότατα νευρολογικά προβλήματα που εμποδίζουν τη σωματική κίνηση, αγγειακά που οδηγούν ως τον ακρωτηριασμό μελών κ.τ.λ.).
Ο διαβητικός έχει ανάγκη συγκεκριμένης διατροφής και καθημερινής θεραπείας με ινσουλίνη. Έχει επίσης ανάγκη καθημερινού ελέγχου, δις και τρις ημερησίως πολλές φορές, του σακχάρου στο αίμα του με ειδικό μηχάνημα και ταινίες και άλλα φάρμακα που σχετίζονται με τις παράπλευρες συνέπειες της νόσου του και να διατηρείται σχετικώς υγιής.
Τα αναλώσιμα αυτά (ταινίες κ.τ.λ.) είναι ακριβά αλλά απολύτως απαραίτητα για να προλαμβάνονται συνέπειες της νόσου που καταστρέφουν τη ζωή του ασθενούς και του άμεσου περιβάλλοντός του, ενώ ταυτόχρονα έχουν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Ωστόσο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν ενιαία αντιμετώπιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η ινσουλίνη χορηγείται δωρεάν εν γένει, αλλά όχι και οι μετρητές και τα αναλώσιμά τους, που είναι πολύ ακριβά. Εδώ κάθε Ταμείο έχει τη δική του πολιτική και απαιτεί τη συμμετοχή του ασφαλισμένου ή εγκρίνει περιορισμένο αριθμό αναλωσίμων που αναγκάζει τις οικογένειες των διαβητικών παιδιών να αγοράζουν τα υπόλοιπα.
Π.χ. στο ΙΚΑ παίζουν ρόλο κριτήρια όπως ηλικία, ύπαρξη άλλων ασθενειών κ.τ.λ., αλλά πάντως ο ασθενής τελικώς αγοράζει μόνος του μηχάνημα και αναλώσιμα και παίρνει πίσω τα χρήματα με προσκόμιση αποδείξεων. Στον ΟΓΑ, αντιθέτως, προτάσσεται ο νεανικός διαβήτης, για τον οποίο πρέπει να υπάρχει γνωμάτευση από κρατικό νοσοκομείο.
Το Δημόσιο καλύπτει τις ταινίες που αγοράζει ο ασθενής ως ένα ποσό κ.τ.λ. Επίσης η διαδικασία έγκρισης του μηχανήματος είναι πολύπλοκη και κουραστική. Τα Ταμεία δεν εγκρίνουν για τους διαβητικούς με πρόβλημα στα κάτω άκρα εξαιτίας του διαβήτη τα ειδικά παπούτσια, που θα τους βοηθούσαν να μείνουν αρτιμελείς και να έχουν την απαραίτητη ποιότητα ζωής.
Για παράδειγμα με την εγκύκλιο 79 με αρ. πρ. Π04/3/205/20.12.2000 , κεφ. Α. 'Χορήγηση πρόσθετων ορθοπεδικών και ορθωτικών ειδών' το ΙΚΑ εξαιρεί τους διαβητικούς από τις κατηγορίες ασθενών που δικαιούνται ειδικά υποδήματα.
Τα προβλήματα αυτά τονίζουν με ανακοινώσεις τους οι διάφορες οργανώσεις διαβητικών στην Ελλάδα όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Βορείου Ελλάδος κ.τ.λ.
Mε βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
- Ποια μέτρα θα λάβει και σε ποιες ρυθμίσεις σκοπεύει να προχωρήσει για να ενοποιηθούν οι παροχές των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τους διαβητικούς όλων των ηλικιών και όλων των περιπτώσεων της νόσου, ώστε να παρέχεται προς αυτούς η πληρέστερη φαρμακευτική αγωγή, οι απαραίτητες εξετάσεις, τα αναλώσιμα του μηχανήματος ελέγχου και τα υπόλοιπα ειδικά όργανα, μεταξύ των οποίων και τα ειδικά υποδήματα;
Ο ερωτών βουλευτής
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}