Η υποστελέχωση των υγειονομικών δομών στις απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, κυρίως νησιωτικές και ορεινές, ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας, υποβαθμίζει την πρόσβασή τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ιδιαίτερα στα νησιά, η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται τόσο από τον υψηλό αριθμό τουριστών κατα τους θερινούς μήνες, όσο και από τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών που δημιουργούν επιπλέον ανάγκες για άμεση υγειονομική κάλυψη.

Ο Υπουργός μίλησε για προκήρυξη 6.500 θέσεων υγειονομικού προσωπικού μέσα στο 2024. Ανεπιβεβαίωτα μεν, αλλά πολύ ανησυχητικά στοιχεία μιλούν για 5.500 κενές θέσεις ιατρών και 30.000 κενές θέσεις για το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, επανακατάθεσε, πρόσφατα, τροπολογία για τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών του ΕΣΥ σε άγονες περιοχές. Μοναδικό επιχείρημα του Υπουργείου είναι ότι προκηρύσσονται θέσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ανταπόκριση. Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι προφανής η έλλειψη ενός καλά τεκμηριωμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης. Το φαινόμενο έλλειψης λειτουργών υγείας είναι διεθνές και αποτελεί αντικείμενο μελετών και συχνά ανταγωνισμού μεταξύ χωρών, ακόμα και Ευρωπαϊκών, για την προσέλκυση επαρκούς αριθμού και υψηλού επιπέδου λειτουργών υγείας.

Η γενική άποψη είναι ότι το κύριο πρόβλημα αποτελεί το επίπεδο των αποδοχών, όμως για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη μία επιστημονικά σχεδιασμένη μελέτη, που θα απευθύνεται σε λειτουργούς υγείας σε διεθνές επίπεδο και η οποία θα εξετάσει όλα τα κίνητρα (οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά), τα οποία θα ωθήσουν τους νέους επιστήμονες, Έλληνες και μη, στην μετακίνησή τους στις περιοχές της Ελλάδας που πλήττονται από το φαινόμενο. Μία τέτοια μελέτη θα αποτελούσε την ελάχιστη επένδυση του κράτους για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ειδικά αν αναλογιστούμε το μεγάλο οικονομικό κόστος που προκύπτει από τις χαμένες εργατοώρες όσων χρειάζεται να μετακινηθούν από τον τόπο τους για να λάβουν την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα (και των συνοδών τους), τις παρενέργειες και επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν, αλλά και το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος λόγω της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά και της απώλειας ετών ποιοτικής εργασιακής ζωής, που τελικά οφείλονται στην υποστελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας μας.

Επιπλέον, απουσιάζουν επίσημες καταγραφές για τις ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες της κάθε περιοχής, το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Απουσιάζει επίσης και η αναλυτική καταγραφή των λειτουργών υγείας που αποφοιτούν από τις σχολές του τομέα της υγείας σε συνδυασμό με τη μετέπειτα διάχυσή τους στην αγορά εργασίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ερωτάται ο Υπουργός :

Έχει στη διάθεσή του τεκμηριωμένα στοιχεία α) για τον αριθμό των οργανικών θέσεων που παραμένουν κενές ανά ειδικότητα, περιοχή και διάρκεια στις αντίστοιχες δομές υγείας και β) για τον αριθμό των ατόμων που αποφοιτούν κάθε χρόνο ανά σχολή, με δυνατότητα λήψης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος; Έχει στη διάθεσή του αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν πολίτες άλλων χωρών που αποφοιτούν κάθε χρόνο από ελληνικά πανεπιστήμια; Αν δεν υπάρχουν, σχεδιάζει να τα συλλέξει;
Σκοπεύει να υλοποιήσει άμεσα μελέτες που θα διερευνούν τα κίνητρα με βάση τα οποία θα προσελκύσει λειτουργούς υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προτίθεται να αξιοποιήσει αυτά τα κίνητρα για να διατηρήσει ως εργαζόμενους στα Νοσοκομεία αλλοδαπούς που φοιτούν σε σχολές του τομέα υγείας της Ελλάδας;

Η ερωτώσα βουλευτής       

Αθηνά Λινού

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού
2,4 δισ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο για το 2023