ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την υπουργό Απασχόλησης και τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Ασφαλιστική κάλυψη στους διαβητικούς μετά το 29ο έτος
Οξύ είναι το πρόβλημα της ασφάλισης των διαβητικών ατόμων μετά το 29ο έτος της ηλικίας τους, ιδιαίτερα δε όσων εξ αυτών είναι άνεργοι. Η ανεργία που πλήττει σήμερα σε μεγάλο ποσοστό τη νεολαία επηρεάζει ακόμη πιο πολύ τους διαβητικούς νέους, οι οποίοι εύκολα μπορεί να γίνουν θύματα κοινωνικού ρατσισμού, όταν εργοδότες δεν τους προσλαμβάνουν εξαιτίας της ασθένειάς τους.
Παρότι η ασθένειά τους είναι χρόνιο νόσημα, ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει ειδικό νομικό καθεστώς γι’ αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας. Έτσι, τα παιδιά αυτά, που έχουν απόλυτη ανάγκη από μια ακριβή καθημερινή αγωγή, στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα έξοδα ειδικής διατροφής που κάνουν, έχουν μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική τους κάλυψη για δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ως παιδιά ασφαλίζονται είτε από τους γονείς τους είτε μέσω ΟΑΕΔ, αλλά μετά το 29ο έτος η ασφάλιση αυτή σταματά, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Επειδή όμως η ασθένεια είναι ισόβια, είναι απαραίτητο να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τους διαβητικούς αλλά και για όλους τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, ειδικά όταν το κόστος της θεραπείας είναι τόσο υψηλό, ώστε να συνεχίζεται η ασφάλιση και μετά το 29ο έτος και επίσης να συνεχίζεται η ασφάλιση του άνεργου διαβητικού, ανεξαρτήτως του χρόνου που ορίζει ο νόμος, διά βίου.
Τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη θέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Βορείου Ελλάδος κ.λπ. Μάλιστα σε σχετικό υπόμνημα της τελευταίας, με ημερομηνία 28-12-2008, εκφράζεται με ιδιαίτερη ένταση η αγωνία των γονέων για το ζήτημα.
Επίσης, παρόμοια θέματα έθεσε παλαιότερα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με επιστολή της προς την Υπουργό Απασχόλησης, τον Φεβρουάριο του 2008.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ .κ. Υπουργοί
- Σκοπεύουν να προβούν άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη και πέραν του 29ου έτους σε νεαρά διαβητικά άτομα που βρίσκονται σε ανεργία και εν γένει οι διαβητικοί συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, να έχουν διά βίου ασφάλιση ώστε να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες της ασθένειάς τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Περικλής Κοροβέσης
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}