Το κονδύλι για τους Ευρωπαίους πολίτες μαζί με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την ηπατίτιδα αναμένεται να καθορίσουν το τελικό ποσό των επιστροφών clawback από τη φαρμακοβιομηχανία. Τελευταίες πληροφορίες μιλούσαν για 430 εκατ. ευρώ clawback το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Ομως αυτό φαίνεται να αλλάζει, ευτυχώς προς τα κάτω χρυσώνοντας κάπως το χάπι για τις εταιρείες και εξευμενίζοντας τις αντιδράσεις τους. Παράγοντες της αγοράς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικώς το ποσό των επιστροφών για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 να είναι και κάτω από 400 εκατ. ευρώ για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το κονδύλι των Ευρωπαίων πολιτών που εκτιμάται περί τα 30 εκατ. ευρώ και θα πέσει στη δαπάνη του φαρμάκου, που έχει εκτροχιαστεί. Στο συγκεκριμένο κονδύλι είχε αναφερθεί πρόσφατα και η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κα. Θ. Καρποδίνη, σε συνέδριο που είχε συμμετάσχει (Νοέμβριος του 2019), τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός είναι η αξιοποίησή του για τη μείωση τoυ clawback. Υπόσχεση που σύσσωμος ο κλάδος αναμένει να υλοποιηθεί.
Άρα, αν πάρουμε ως δεδομένο τα 430 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκαν και αφαιρεθεί το κονδύλι των Ευρωπαίων, πάμε στα 400 εκατ. ευρώ.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για την ηπατίτιδα, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένεται μία ακόμη συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να πέσουν οι υπογραφές. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπτώσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι από την πλευρά των εταιρειών είναι υπέρ του δέοντος πάνω από 60% - κάποιοι ανεβάζουν το ποσοστό και πάνω από 65% - γεγονός που αν ισχύει, μιλάμε για μία εξοικονόμηση περί τα 15 εκατ. ευρώ. Αρα κάνοντας την σχετική αφαίρεση πάμε αυτόματα στα 385 εκατ. ευρω.
Θυμίζουμε ότι το clawback του πρώτου εξαμήνου του 2019 ήταν 360 εκατ. ευρώ. Αν ισχύσει το νούμερο 385, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται σε 745 εκατ. ευρώ από 592 εκα. ευρώ το 2018.
Και ενώ είναι όλοι σε αναμονή για τον τελικό λογαριασμό του clawback, παραμένει σε εκκρεμότητα η ανάσα χρηματοδότησης για τα σκευάσματα 1Α. Το ύψος του κονδυλίου που έχει διαρρεύσει ότι θα μπει στη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων είναι 30 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι είχε δοθεί τονωτική ένεση χρηματοδότησης ύψους 27,5 εκα. ευρώ. Το ερώτημα είναι, αναρωτιούνται στελέχη της αγοράς, γιατί αφού έχει παρθεί η απόφαση της επιπλέον χρηματοδότησης δεν υλοποιείται, ειδικά όταν μιλάμε για σκευάσματα που στην πλειονότητά τους είναι αντικαρκινικά.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}