Μελέτη που δημοσιεύθηκε από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων EY έδειξε ότι πέρσι το μεγαλύτερο μέρος των κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη αντικαρκινικών φαρμάκων. Συνολικά, 2.586 δραστικοί παράγοντες αναφέρθηκε ότι βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης, ενώ κατά των ιών μόλις 605 παράγοντες.
Ταυτόχρονα, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον καρκίνο εξασφάλισαν τα μεγαλύτερα έσοδα για τις φαρμακοβιομηχανίες. Συγκεκριμένα, το 2019 οι εταιρείες μπόρεσαν να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους κατά 174 δισ. ευρώ (196 δισ. δολ), ενώ ο τζίρος τους συνολικά καθοδηγείται από κορυφαία αντικαρκινικά φάρμακα που δημιουργούν έσοδα 1 δισ. δολ. τουλάχιστον το καθένα.
Από την άλλη, η φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία λοιμώξεων αντιπροσώπευε μόνο" 46 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2019, σημειώνοντας αύξηση 5,1% στον κύκλο εργασιών σε ετήσια βάση, σημειώνει η μελέτη της ΕΥ.
«Οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες είναι απίθανο να σταματήσουν τα μακροπρόθεσμα προγράμματά τους και δύσκολα θα επικεντρωθούν αποκλειστικά στην COVID-19», ανέφερε ο Siegfried Bialojan, επικεφαλής του EY Life Science Center στο Mannheim της Γερμανίας. Όπως τόνισε, ο λόγος είναι απλός. "Οι πανδημίες δεν μπορούν να προβλεφθούν ως επιχειρηματικός παράγοντας, γιατί απλά οι εταιρείες δεν ξέρουν πότε και με ποια μορφή μπορεί να συμβούν."
Εξαγορές
Ωστόσο, η μελέτη της ΕΕ έδειξε ότι πολλές προγραμματιζόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) ανεστάλησαν λόγω κορωνοϊού. "Οι εταιρείες παίζουν με το χρόνο και θέλουν να δουν πώς θα είναι η κατάσταση μετά τους καλοκαιρινούς μήνες", επεσήμανε ο Alexander Nuyken, επικεφαλής της Life Science στο τμήμα της Συμβουλευτικής συναλλαγών για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική (περιοχή EMEIA).
"Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανοί αγοραστές και πωλητές δεν μπορούν να προσδιορίσουν πραγματικά την τιμή συναλλαγής."
Ο Nuyken προσθέτει, ωστόσο, ότι μακροπρόθεσμα οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να μάθουν πολλά και να επωφεληθούν από την τρέχουσα κρίση της πανδημίας και να επανεξετάσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες. Προσθέτει, ότι είναι υψίστης σημασίας να αυξηθεί η άμεση διαθεσιμότητα και η επεξεργασία δεδομένων που σχετίζονται με την υγεία "προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα τους ασθενείς και να παρέχουμε βοήθεια πιο γρήγορα."
Καινοτομία
Ο τομέας της βιοεπιστήμης μπόρεσε να απελευθερώσει το πλήρες καινοτόμο δυναμικό του στην τρέχουσα κρίση κορωνοϊού, σημειώνει η EY. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να παρουσιάσει περισσότερα από 160 πιθανά εμβόλια και πάνω από 240 θεραπευτικούς δραστικούς παράγοντες. Η EY επισημαίνει επίσης, ότι από τις περίπου 700 δοκιμές που η φαρμακοβιομηχανία είχε αναπτύξει μέχρι τις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ήδη μερικές από αυτές έχουν τεθεί στην αγορά.
"Εκτιμούμε ότι το 97% των εμβολίων που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή δεν θα εγκριθούν, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές εταιρείες θα έχουν κάψει μεγάλα ποσά χρημάτων Ε & Α σύντομα", σημείωσε ο Nuyken.
Ώθηση
Η EY επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου σημείωσαν σημαντική αύξηση στις επενδυτικές δραστηριότητες το 2019, μετά από πτώση που κατεγράφη ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι 21 μεγαλύτερες εταιρείες που αναλύθηκαν από τη συμβουλευτική εταιρεία, στο σύνολό τους αύξησαν τις επενδύσεις τους σε Ε & Α κατά περισσότερο από 14% μετά από πτώση σχεδόν 2% το 2018. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 11,9% πέρσι.
Τα συνολικά έσοδα το 2019 αυξήθηκαν κατά 12,3%, με τον μεγαλύτερο νικητή μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν να είναι η Takeda, η οποία μετά την εξαγορά της Shire κατέγραψε έσοδα 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες της Γερμανίας ήταν μέρος της επιτυχίας. Η EY αναφέρει ότι το EBIT της Bayer σημείωσε άνοδο κατά 53% πέρσι, ενώ η Boehringer Ingelheim είδε τα κέρδη προ φόρων να αυξάνονται κατά 31%. Η Merck σημείωσε βελτίωση 28% στα κέρδη EBIT από έτος σε έτος.
"Το έτος πριν από το χτύπημα του κορωνοϊού ήταν θετικό για τη φαρμακοβιομηχανία", λέει ο Gerd Stürz, επικεφαλής των Επιστημών Ζωής, Υγείας και Χημικών για τη Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία στο EY, υπογραμμίζοντας ότι η αυξημένη προθυμία των εταιρειών να επενδύσουν σε καινοτομίες και ευέλικτες διαδικασίες εργασίας το 2019 αποδίδουν τώρα στην τρέχουσα κρίση.
Πηγές:
dw.com
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}