Ενώ η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με περισσότερες από 200 ασθένειες και χρόνιες παθήσεις, μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτά την ημέρα) μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις και να βοηθήσει στην πρόληψη πρόωρων θανατηφόρων επεισοδίων.
Η χρήση του αλκοόλ συμβάλλει σε ασθένειες συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της κίρρωσης, και σκοτώνει 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Πέρα από τις γνωστές ασθένειες, η κατάχρηση αλκοόλ προκαλεί και αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Η αντίληψη, η κρίση και η δυνατότητα συγκέντρωσης εξασθενούν, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι αναστολές. Υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ενδέχεται ωστόσο να ενισχύσουν την κατάθλιψη, την επιθετικότητα ή να οδηγήσουν, στη χειρότερη περίπτωση, σε απώλεια των αισθήσεων.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν στην κατανάλωση αλκοόλ μόνο μία καλή πλευρά. «Επιδρά θετικά στην αρτηριοσκλήρυνση. Αν είσαστε λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία και διατρέχετε κίνδυνο για έμφραγμα ή περάσατε έμφραγμα, τότε ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ θα σας κάνει καλό.
Το μέγεθος της κατανάλωσης αλκοόλ αλλά και οι επιπτώσεις τους διαφέρουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η "γεωγραφία" του αλκοόλ. Έτσι, Λευκορωσία και Ρωσία είναι στο top 5 των χωρών με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Ο μέσος πολίτης της Λευκορωσίας καταναλώνει 17,5 λίτρα καθαρής αλκοόλης ανά έτος σε σύγκριση με τους Ρώσους, οι οποίοι κάτω από 15,1 λίτρα. Πάντως, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πίνουν περισσότερο από ό, τι οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική ή την Ασία.
Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι κάποιοι Ασιάτες δεν έχουν τα ένζυμα που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, το ένζυμο που μεταβολίζει το αλκοόλ μπορεί να είναι λιγότερο άφθονο σε ορισμένες εθνοτικές ομάδες. Το μέγεθος του σώματος και η σύνθεση είναι επίσης λόγοι που εξηγούν τη διαφορετική ανοχή στο αλκοόλ των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν λιγότερο σωματικό νερό από τους άνδρες, που τους επιτρέπει την ευρύτερη διανομή του οινοπνεύματος σε όλο το σώμα.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, η κατανάλωση αλκοόλ είναι σε άνοδο.
Στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή οι άνθρωποι πίνουν λιγότερο από ό, τι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Στο Πακιστάν, στο Κουβέιτ, στη Λιβύη και στη Μαυριτανία, η μέση κατανάλωση είναι μόνο 0,1 λίτρα ανά έτος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}