Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και αυτό που αναπτύσσεται ταχύτερα. Αποτελεί την πρώτη αμυντική γραμμή του οργανισμού, αλλά δέχεται συνεχή πλήγματα από κάθε πιθανό εξωτερικό παράγοντα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε την υγεία της επιδερμίδας μας – συνεπώς και την καλή μας εμφάνιση – αποφεύγοντας τις παρακάτω κακές συνήθειες που μας προκαλούν κακό.
Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
Μπορεί για κάποιους ένα ωραίο μαύρισμα να είναι ελκυστικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και υγιεινό. Το να εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, από πρόωρη γήρανση, μέχρι και καρκίνο. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να “κάψει” την επιδερμίδα, να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, αλλά και σημάδια πάνω στο δέρμα.
Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό
Είναι σημαντικό να προφυλασσόμαστε και να μην είμαστε φειδωλοί με το αντηλιακό. Χρειαζόμαστε περίπου 28 γραμμάρια αντηλιακού (η ποσότητα που χωράει περίπου σε ένα ποτηράκι για σφηνάκια) με δείκτη προστασίας 30 και άνω για να προστατευτούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία – ακόμα και όταν έχει συννεφιά. Πρέπει να τοποθετούμε το αντηλιακό στο δέρμα μας 30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο, και όχι όταν έχουμε ήδη βγει και να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες, ή μετά από το κολύμπι, αν ιδρώσουμε ή αν σκουπιστούμε με πετσέτα.
Κάνουμε τεχνητό μαύρισμα
Οι διάφορες τεχνικές για τεχνητό μαύρισμα είναι εξίσου επικίνδυνες με τον ήλιο, καθώς χρησιμοποιούν μεγάλες δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μαυρίσουμε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη καρκίνου του δέρματος, μέχρι και μελάνωμα – το πιο θανάσιμο είδος. Επιπλέον, κάνει το δέρμα μας να γερνάει πρόωρα, προκαλώντας ρυτίδες, σημάδια γήρανσης και αλλαγές στην υφή του. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι για τους πιο νεαρούς χρήστες του. Όσοι ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα κατά την εφηβεία, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα.
Καπνίζουμε
Όλοι γνωρίζουμε πως το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων, εμφύσημα, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό. Και, πάνω σε όλα αυτά, το κάπνισμα κάνει το δέρμα μας να γερνάει πρόωρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το τσιγάρο ελαττώνει τη ροή του αίματος, που οδηγεί στην δημιουργία ρυτίδων. Κάνει το δέρμα του προσώπου να χλωμιάσει. Τέλος, το κάπνισμα καθυστερεί την επούλωση των πληγών και αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ψωρίασης, ή της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της στους ήδη πάσχοντες.
Χρησιμοποιούμε λάθος καθαριστικό
Είναι σημαντικό να βρούμε το κατάλληλο καθαριστικό για τον τύπο του δέρματός μας, αλλά και να είναι ειδικό για το πρόσωπο. Η επιδερμίδα του προσώπου είναι πολύ ευαίσθητη και τα απλά σαπούνια μπορούν να είναι πολύ σκληρά για αυτήν. Δεν πρέπει να περιέχει οινόπνευμα. Πρέπει να ξεπλένουμε το πρόσωπό μας και να το στεγνώνουμε με απαλές κινήσεις με μια πετσέτα. Αν έχετε λιπαρό δέρμα, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό χωρίς έλαια και αν έχετε ξηρό δέρμα, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική μετά το πλύσιμο. Τέλος, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τρίψιμο, καθώς μπορεί να ερεθίσει την ευαίσθητη επιδερμίδα – και σε όσους πάσχουν από ακμή, μπορεί ακόμα και να την επιδεινώσει.
“Σπάμε” τα σπυράκια
Όταν βγάζουμε ένα σπυράκι, νιώθουμε την ανάγκη να το σπάσουμε. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου καλαίσθητο το θέαμα. Και όμως, το να σπάμε τα σπυράκια μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, ακόμα και να προκαλέσει μόνιμες ουλές. Καθαρίστε το δέρμα σας με ένα κατάλληλο καθαριστικό και χρησιμοποιήστε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, για να αφήσετε το δέρμα σας να γιατρευτεί από μόνο του. Αν δεν δείτε βελτίωση, μιλήστε σε έναν δερματολόγο.
Μας επηρεάζει το στρες
Όταν είμαστε αγχωμένοι, θα παρατηρήσουμε πως η κατάσταση του δέρματός μας χειροτερεύει. Η ακμή ξεσπάει, η ψωρίαση γίνεται πιο έντονη… Αυτό συμβαίνει επειδή το στρες κάνει το δέρμα μας πιο ευαίσθητο και να αντιδρά περισσότερο. Ακόμα και όταν είμαστε γεμάτοι άγχος, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε την φροντίδα της επιδερμίδας μας. Και, φυσικά, είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους να διαχειριζόμαστε το άγχος.
Το παρακάνουμε
Οτιδήποτε γίνεται σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να γίνει κακό. Έτσι συμβαίνει και με την απολέπιση. Η χημική απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κάποιων ορατών σημαδιών γήρανσης, αλλά τα αποτελέσματά της έχουν να κάνουν με το πόσο εξειδικευμένος είναι αυτός που την κάνει. Η χημική απολέπιση πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη δερματολόγου ή πλαστικού χειρούργου. Τα scrub που μπορούμε να βρούμε για απολέπιση στο σπίτι είναι πιο ευγενικά με το δέρμα μας, αλλά μπορούν και αυτά να ερεθίσουν την επιδερμίδα. Επίσης, η πολύ συχνή απολέπιση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ακμής.
Τρώμε υπερβολικά
Η αύξηση βάρους κάνει το δέρμα μας να επεκταθεί, προκαλώντας ραγάδες. Έπειτα, όταν καταφέρουμε να χάσουμε το περιττό βάρος, και αν το δέρμα μας δεν είναι αρκετά ελαστικό για να επανέλθει, μπορεί να μείνει δέρμα που να έχει κρεμάσει, και θα πρέπει να φτιαχτεί μόνο με πλαστική χειρουργική.
Δεν κοιμόμαστε αρκετά
Ένας ακόμα λόγος που ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός: βοηθάει το δέρμα μας να αναζωογονηθεί. Ενώ κοιμόμαστε, το δέρμα μας καταφέρνει να κάνει ένα διάλειμμα από τους εξωτερικούς παράγοντες που του προκαλούν ζημιά. Χωρίς αρκετό ύπνο, το δέρμα του προσώπου μας (εκτός από τους γνωστούς και πολύ μισητούς μαύρους κύκλους) αρχίζει να μοιάζει πιο θαμπό.
Αγνοούμε τα σημάδια
Δεν πρέπει να αγνοούμε τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων, ειδικά του καρκίνου του δέρματος. Μία ελιά, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος. Είναι καλό να ελέγχουμε τακτικά το σώμα μας, ακόμα και μία φορά τον μήνα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη μιας νέας ελιάς, και να συμβουλευθούμε έναν δερματολόγο.
Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}