Του Ζήση Παπαθανασίου (επ. καθηγητής Γυναικολογίας, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου).
Το σεξ τείνει να καταστεί ο μόνος τρόπος επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης του ανθρώπου, καθώς η συντροφικότητα, η φιλία, οι οικογενειακές σχέσεις και οι κοινωνικές επαφές έχουν ατονήσει.
Το αποτέλεσμα είναι να καταντήσει για πολλούς ανθρώπους το πιό προβληματικό κομμάτι της ζωής τους. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίος φθίνει η σεξουαλικότητα του σύγχρονου ανθρώπου, είναι οι εξής:
Η εμπορευματοποίηση του σεξ
Οι βιντεοταινίες πορνό σημειώνουν ρεκόρ πωλήσεων σε όλο τον κόσμο. Και όμως, έχουν το μικρότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με τις άλλες. Γιά τα περισσότερα περιοδικά ποικίλης ύλης είναι κοινό μυσιτκό ότι η αρθρογραφία γύρω από το σεξ αυξάνει τις πωλήσεις.
Παράλληλα, τα σίριαλ στην τηλεόραση έχουν απαραιτήτως προκλητικές ερωτικές σκηνές που ανεβάζουν την τηλεθέαση. Τέλος, ειδική κατηγορία περιοδικών με υψηλές πωλήσεις έχει σχεδόν ως αποκλειστικό περιεχόμενο την πορνογραφία.
Η παραπληροφόρηση γύρω από το σεξ
Κλασικό παράδειγμα είναι η συνεχής αρθρογραφία γύρω από το...μέγεθος του πέους! Οι εξωπραγματικές διαστάσεις που του αποδίδονται και η σύνδεση του μεγάλου πέους με την ικανοποίηση και τον οργασμό της γυναίκας μπλοκάρουν τους άντρες και τους καθηλώνουν σε λανθασμένες απόψεις.
Παράλληλα, η πρώτη φορά στο σεξ
προβάλλεται μέσα από τρομακτικές εικόνες που προβληματίζουν τους νέους και τους οδηγούν στη μοναχική σεξουαλικότητα...
Η πλήρης ‘διαφάνεια’ της σεξουαλικότητας
Είναι βασικός κοινωνικός κανόνας ότι το σεξ δεν γίνεται δημόσια, καθώς αποτελεί μία προσωπική στιγμή του ζευγαριού.
Στην εποχή μας, η εμπορευματοποίηση του σεξ έφερε τις κάμερες και τον φωτογραφικό φακό αντιμέτωπους με τη σεξουαλική πράξη. Βιντεοταινίες, κινηματογράφος, φωτογραφίες, περιγραφές που έχουν ως σκοπό να διεγείρουν σεξουαλικά, προβληματίζουν μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού γύρω από τη σεξουαλικότητα.
Η απόλυτη διαφάνεια ολοκληρώθηκε πλέον και με το Διαδίκτυο.
Η κατάργηση του ιδιωτικού ασύλου
Η τεχνολογία σε συνδυασμό με την άκρατη εμπορευματοποίηση του σεξ, οδήγησαν στο να βλέπουμε την ερωτική ζωή ανυποψίαστων ζευγαριών να γίνεται βιντεοταινία με σκοπό την πώληση.
Η διεθνοποίηση του άγχους
Το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης είναι μία ιδιαίτερη μορφή άγχους που καλλιεργείται συστηματικά από την σύγχρονη κοινωνία και ένα μέρος των ΜΜΕ.
Η αυθαίρετη ενσωμάτωση παραφιλικών συμπεριφορών
Στις μέρες μας επιχειρείται μία απότομη και άρα αυθαίρετη προσπάθεια να ενσωματωθούν στην υγιή σεξουαλικότητα συμπεριφορές που πρόσφατα δεν περιέχονταν σε αυτήν, όπως ο τρανσβεστισμός και ο τρανσεξουαλισμός.
Οι συμπεριφορές αυτές παρουσιάζονται από μερίδα των ΜΜΕ ως ενδιαφέρουσες, αλλά και σαν μέσο κοινωνικής και οικονομικής καταξίωσης.
Η αδυναμία έτοιμων απαντήσεων και ξεκάθαρων θέσεων γύρω από τη σεξουαλικότητα
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι άνθρωποι είχαν πιο ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα.
Σήμερα για παράδειγμα, αν ρωτηθούν γονείς για το τι πιστεύουν για τις προγαμιαίες σχέσεις θα απαντήσουν διάφορα και αρκετά ‘δεν ξέρω’ ή ‘δεν απαντώ’. Αυτή η αδυναμία έτοιμων απαντήσεων και ξεκάθαρων θέσεων, δυσκολεύει αφάνταστα τη λειτουργία μας στο σεξ.
Το AIDS και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Η ύπαρξη σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο επηρέασε ουσιαστικά τη σεξουαλική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.
Η απομόνωση του σεξ από τη σχέση
Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα λειτούργησε παραδοσιακά συνδεδεμένη με τη συντροφικότητα και στα πλαίσια μίας σχέσης.
Ο παραδοσιακός αυτός τρόπος δυσκολεύει όμως την εμπορευματοποίηση του σεξ, που απευθύνεται κυρίως σε άτομα χωρίς μόνιμο δεσμό. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για την εμπορευματοποίηση του σεξ είναι να πειστούν οι πολίτες να αποφεύγουν τις μόνιμες σχέσεις με συναισθηματική κάλυψη.
Η έλλειψη χρόνου
Ο έρωτας, η σχέση, η συντροφικότητα, το σεξ απαιτούν ελεύθερο χρόνο, κάτι που λείπει σε μεγάλο βαθμό από τον σύγχρονο άνθρωπο.
Ορισμένες σεξουαλικές δυσλειτουργίες σχετίζονται άμεσα με τη σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο.
Η ιατρικοποίηση του σεξ
Η ιατρική ανέλαβε τις τελευταίες δεκαετίες να θεραπεύει τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Αν και η προσφορά της είναι ουσιαστική, δεδομένου ότι συνήθως οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζονται με επιτυχία, η ιατρική παρέμβαση δεν είναι χωρίς αρνητικές συνέπειες. Αφ΄ ενός, κινδυνεύει να στερήσει από τη σεξουαλικότητα τον αυθορμητισμό της, αφ΄ ετέρου δε να δημιουργήσει, ψευδείς βέβαια, υπόνοιες, ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες είναι αρρώστιες, αφού αντιμετωπίζονται με φάρμακα.
Στην πραγματικότητα όμως είναι συμπτώματα ψυχολογικών και σωματικών προβλημάτων.
Η σύγχρονη αντίληψη του ‘να περνάμε καλά’
Αυτό σημαίνει στις μέρες μας ότι ενδιαφερόμαστε για το σώμα μας, φροντίζουμε την εμφάνισή μας, διασκεδάζουμε με τους τρόπους που μας επιβάλλονται, χωρίς πολλούς προβληματισμούς για το μέλλον.
Η σεξουαλικότητα και η συντροφικότητα δεν μπορούν να είναι πάντα ένα παιχνίδι χωρίς προβληματισμούς, με μοναδικό στόχο το να ‘περνάμε καλά’. Έχουν ανάγκη από μία φιλοσοφία περισσότερο βαθιά, με διάθεση να ψάξουμε και να εξερευνήσουμε τον εαυτό μας και το σύντροφό μας.
Η επιθυμία για αιώνια νεότητα
Στην εποχή μας όλοι οι ενήλικες έχουν μία ιδιαίτερη φοβία για τα γηρατειά. Έτσι, κάνουν ότι μπορούν για να παραμείνουν νέοι, ή να φαίνονται πιο νέοι, ή να λειτουργούν όπως οι νεώτεροι!
Πολλοί άνθρωποι, επειδή η σεξουαλικότητα έχει συνδεθεί με τις νεαρές ηλικίες, πιστεύουν ότι αν διατηρήσουν έντονη τη σεξουαλική τους λειτουργία ή καταφέρνουν να λειτουργούν με έναν πολύ νεώτερο σύντροφο, αποδεικνύουν στον εαυτό τους και το περιβάλλον τους ότι παραμένουν νέοι.
Στην πραγματικότητα, απλά καταπιέζονται ή εμπλέκονται σε παιχνίδια σεξουαλικών επιδόσεων που οδηγούν σε σεξουαλικές δυσλειτουργίες και ψυχολογικά προβλήματα.
Η ανταγωνιστικότητα στις σχέσεις των δύο φύλων
Οι σχέσεις των ανθρώπων γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές.
Εξίσου ανταγωνιστικές γίνονται πολλές φορές και σε επίπεδο επαγγελματικό, οικονομικό, επιστημονικό, οι σχέσεις των δύο συντρόφων. Είναι όμως δύσκολο ή και αδύνατο πολλές φορές, η σχέση ενός ζευγαριού να είναι συναισθηματικά συναγωνιστική και επαγγελματική ή οικονομικά ανταγωνιστική.
Η καινούργια ηθική του ισχυρού
Αν και η ισότητα στις σχέσεις των δύο φύλων καλλιεργείται όλο και περισσότερο στην εποχή μας, κυρίως κάτω από τις συνεχείς διεκδικήσεις των γυναικών, η ισότητα μεταξύ των πολιτών, των κρατών και των λαών, δεν φαίνεται ότι ευοδώνεται στις μέρες μας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}