Τέρψη & Ζωή

Πώς να 'αμολήσετε' καλούμπα

Χαρταετοί, λαγάνες, πικνίκ και μπόλικο ούζο θα μας κρατήσουν παρέα και σε αυτά τα Κούλουμα. Φτιάξτε το δικό σας χαρταετό, οργανώστε ένα πικ νικ και δείτε συνταγές για τα εδέσματα της πιο διάσημης Δευτέρας του χρόνου.

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Λίγες μέρες απόμειναν για το τέλος των Αποκρεών και την αρχή της... σωφροσύνης και της εγκράτειας εν όψει της αγιότητας του Πάσχα. Αιώνες τώρα, η Καθαρά Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα Κούλουμα. Όλος ο κόσμος ξεχύνεται στην ύπαιθρο και την εξοχή για να τα γιορτάσει αμολώντας χαρταετό και διοργανώνοντας αυτοσχέδια πικνικ στο γκαζόν.

Γνώριμες εικόνες; Όλοι μεγαλώσαμε με αυτές, έχοντας τις καλύτερες αναμνήσεις (όταν ο βέβαια ο χαρταετός δεν μπλεκόταν σε κλαδιά και η μαμά δεν ξέχνουσε το ταπεράκι με την ταραμοσαλάτα σπίτι...).

Ετυμολογικά, η λέξη 'κούλουμα' προέρχεται από το λατινικό 'cuuiulus', που εκτός από σωρός σημαίνει επίσης και αφθονία, αλλά και τέλος.

Για όσους δεν καταλάβανε, τέλος τα κάθε λογής ανθιυγιεινά φαγητά, μπριζόλες, κοντοσούβλια, τηγανητά και οι... κακές σκέψεις. Γι'αυτό άλλωστε και η πρώτη Δευτέρα της Σαρακοστής ονομάζεται 'Καθαρή"' Καθαρίζουμε το σώμα μας και το προετοιμάζουμε για να δεχτεί τη νηστεία.

Όσοι από εμάς νηστεύουμε τελοσπάντων... Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος λοιπόν, η Καθαρά Δευτέρα είναι σίγουρα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να απολαύσουμε ένα όμορφο γεύμα στην ύπαιθρο με οικογένεια ή φίλους και να επιδοθούμε στο πατροπαράδοτο έθιμο του αμολήματος χαρταετού.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Αμόλα καλούμπα!

Το έθιμο του χαρταετού έχει τις ρίζες του στην αρχαία Κίνα, ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Υλικό κατασκευής των αετών δεν ήταν από την αρχή το χαρτί. Σε κείμενο του 4ου π.χ. αιώνα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κάποιος Κουνγκσού Φούν κατασκεύασε ένα 'ξύλινο πουλί' που πετούσε συνέχεια για τρείς μέρες.

Χαρταετούς βρίσκουμε όμως και στην Αρχαία Ελλάδα. Ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος, τον 4ο αιώνα .π.χ., χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ επίσης σώζεται Ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής που απεικονίζει μία κόρη που κρατά στα χέρια της μία μικρή λευκή σαίτα, είδος αετού, με το νήμα της, έτοιμη να πετάξει.

Αν φέτος θέλετε πραγματικά να πρωτοτυπήσετε και ο χαρταετός σας να ξεχωρίσει από την 'πλαστικούρα' των υπολοίπων τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε τον δικό σας, μοναδικό χαρταετό. Ποιός ο λόγος να τρέχετε στους πλανόδιους; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και με μεράκι και επιμονή ο δικός σας χαρταετός θα σκίσει για πρώτη φορά φέτος τους αιθέρες! Η κατασκευή του είναι το ίδιο διασκεδαστική με το να τον πετάτε.

Θα χρειαστείτε:
3 πηχάκια από ξύλο, περίπου 80 εκατοστά το καθένα (μπορείτε να τα βρείτε σε κάθε ξυλουργείο)
Χαρτί ή πολύ λεπτό νάιλον
Γερό σπάγκο
Λίγο λεπτό σύρμα
Κολλητική ταινία
Χρωματιστά χαρτιά για την ουρά και...


μπόλικη φαντασία!

Μεζεδοπωλείο... 'Η Καθαρά Δευτέρα'

Κάπως έτσι θα μπορούσε να λέγεται το πικ νικ που 'στήνουμε' κάθε χρόνο στην ύπαιθρο και το οποίο περιλαμβάνει κάθε λογής μεζέδες, κυρίως θαλασσινούς. Εκτός από τη φρέσκια λαγάνα, το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι η καλύτερα...

τραπεζομάντηλο πρέπει να περιέχει μεταξύ άλλων: κυδώνια, στρείδια, μύδια (θα τα βρείτε, αν πάτε ή τηλεφωνήσετε εγκαίρως σε κεντρική ψαραγορά πχ. στην οδό Αθηνάς), χταποδάκι ξυδάτο, γαύρο μαριναρισμένο, καλαμαράκια, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, φασόλια πιάζ, ρεβύθια σαλάτα με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, διάφορα τουρσιά και φυσικά άφθονες ποσότητες ούζου, ρακής και λευκού ή κόκκινου κρασιού.

Αν τώρα, εκτός από τους έτοιμους χαρταετούς, δεν σας εκφράζουν ούτε τα έτοιμα μεζεδάκια, τότε μην ανησυχείτε. Μπορείτε και εσείς να φτιάξετε τη δικιά σας ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια ή ακόμα και μαριναριναρισμένο γαύρο! Ακολουθώντας απλά τις παρακάτω συνταγές:

Ταραμοσαλάτα

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να τη φτιάξετε και χωρίς πατάτα ή ψωμί; Και όμως. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε αυτήν την μοναδική ταραμοσαλάτα που θα ξετρελάνει τους πάντες.

Υλικά (2-3 μερίδες)

100 γραμμάρια λευκό ταραμά
150 γραμμάρια καλαμποκέλαιο
40 γραμμάρια χυμό φρέσκου λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού ξύδι
1 μικρό προς μεσαίο κρεμμύδι-ξερό
6-7 φύλλα ψιλοκομμένα μαϊντανού
Λίγο λευκοπίπερο

Ετοιμασία

Τα βάζουμε όλα μαζί στο blender και το δουλεύουμε για 3-4 λεπτά. Έτσι απλά. Μήπως ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσετε τις 'έτοιμες';

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

Απαραίτητο και πεντανόστιμο συνοδευτικό για το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι μας. Επίσης αρκετά εύκολα στη δημιουργία τους.

Υλικά

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλυτζάνι λάδι
1 φλυτζάνι ρύζι
1 βάζο κληματόφυλλα
Χυμό από ένα λεμόνι
Άνιθο
Μαϊντανό
Δυόσμο
Αλάτι

Ετοιμασία

Ξεπλένετε τα φύλλα από την άλμη. Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από το χυμό του λεμονιού, σε ένα μπωλ μαζί με το μισό ποτήρι λάδι. Παίρνετε από το μείγμα μία με δύο κουταλιές του γλυκού, γεμίζετε το κάθε φύλλο και το διπλώνετε.

Τα βάζετε στην κατσαρόλα σε στρώσεις και ρίχνετε το ένα ποτήρι λάδι μαζί με το χυμό από λεμόνι. Συμπληρώνετε με νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει τα ντολμαδάκια. Πάνω από τα ντολμαδάκια, τοποθετήστε ένα πιάτο. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

Αφήστε τα να κρυώσουν, αν θέλετε, και μετά κατευθείαν στο τάπερ!

Γαύρος ξυδάτος

Η διαδικασία για να τους μαρινάρετε μπορεί να είναι χρονοβόρα, αλλά πιστέψτε μας, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Πρόκειται για έναν από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες και άψογο συνοδευτικό για ουζάκι!

Ετοιμασία

Παίρνουμε (λ.χ για 6-8 περίπου μερίδες) 1 κιλό γαύρους. Τους πλένουμε καλά, κάνουμε ένα εύκολο ξελέπιασμα, πετάμε κεφαλάκια και ουρές, τα σχίζουμε προσεκτικά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι στη μέση και αφαιρούμε το κόκκαλο.

Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό και πλατύ σκεύος το ένα πλάι στο άλλο, τα αλατίζουμε και τα καλύπτουμε με χυμό φρέσκου λεμονιού, ρίχνοντας και λίγο ξύδι (1-2 κουταλιές σούπας). Τα αφήνουμε έτσι στο ψυγείο για 6 τουλάχιστον ώρες προτού τα φάμε, να 'ψηθούν' με το αλάτι και το λεμόνι.

Τα βγάζουμε στεγνά, πετώντας το ζουμί, και τα περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα ή μεγάλα πιάτα, κυκλικά - γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ροδέλες κρεμμυδιού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων