Όσον αφορά στις αναπνευστικές αλλεργίες, άτομα που είναι ευαισθητοποιημένα σε γύρεις φυτών που ανθοφορούν τη φθινοπωρινή περίοδο, όπως το ζιζάνιο περδικάκι, μπορεί να παρουσιάσουν καταρροή, πταρμούς, ρινική συμφόρηση, κνησμό στη μύτη και στα μάτια, ακόμα και άσθμα μετά από έκθεση στα υπεύθυνα αλλεργιογόνα.
Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι που ενδέχεται να παρουσιάζονται αυτή την εποχή μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων λόγω διασποράς των γύρεων.
Επίσης, σημαντικά αλλεργιογόνα που αφορούν μεγάλη μερίδα των αλλεργικών ατόμων είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης.
Το είδος των υπεύθυνων αλλεργιογόνων σε κάθε εποχή διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα.
Ως εκ τούτου, τα αλλεργικά άτομα θα ήταν φρόνιμο να ενημερώνονται από τα ειδικά δελτία γύρεων για να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις.
Εκτός όμως από τις αναπνευστικές αλλεργίες μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα αλλεργικά νοσήματα το φθινόπωρο, σε κάποια ευαίσθητα άτομα.
Ιδιαίτερα στις αρχές του φθινοπώρου που ο καιρός ακόμα είναι ζεστός και η έκθεση των ανθρώπων στην ύπαιθρο αυξημένη, υπάρχει ο κίνδυνος για αλλεργικές αντιδράσεις μετά από νυγμούς Υμενοπτέρων.
Τα αλλεργικά άτομα που έχουν ιστορικό τέτοιων αντιδράσεων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στις φθινοπωρινές τους εξορμήσεις και να έχουν πάντα μαζί τους ειδικό set με φάρμακα αμέσου αντιμετώπισης ενδεχόμενης συστηματικής αναφυλαξίας.
Οι αλλεργικές δερματοπάθειες μπορεί να απασχολήσουν κάποια άτομα ακόμα και το φθινόπωρο.
Ιδιαίτερα η κνίδωση εκ ψύχους, μια κατάσταση όπου το άτομο εμφανίζει εξάνθημα με κνησμό μετά από έκθεση στο ψύχος, στα ευαίσθητα άτομα παρουσιάζεται και με τις πρώτες φθινοπωρινές δροσούλες, παρότι είναι συχνότερη το καλοκαίρι με τα θαλάσσια μπάνια.
Οι τροφικές και φαρμακευτικές αλλεργίες μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε εποχή, αλλά ίσως το φθινόπωρο είναι συχνότερα τα περιστατικά τροφικής αλλεργίας από εποχιακά τρόφιμα, όπως τα σταφύλια.
Τέλος η ατοπική δερματίτιδα, που είναι μια δερματοπάθεια που εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και έχει μια μακροχρόνια πορεία, αρχίζει να επιδεινώνεται από το φθινόπωρο, με την εμφάνιση των πρώτων χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ γενικά είναι σε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για όλα τα προαναφερόμενα αλλεργικά νοσήματα θα πρέπει να γίνεται ανάλογος ειδικός αλλεργιολογικός έλεγχος και να δίδονται στον ασθενή σαφείς οδηγίες τόσο για την πρόληψη και την αποφυγή των εκλυτικών τους παραγόντων, όσο και για τους τρόπους θεραπείας και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη θεραπεία των αλλεργικών νοσημάτων η βασικότερη αρχή είναι η αποφυγή του υπεύθυνου αιτιολογικού παράγοντα όταν είναι γνωστός και στο μέτρο που είναι εφικτό. Επιπλέον, για την αναπνευστική αλλεργία και την αλλεργία στο δηλητήριο των Υμενόπτερων υπάρχει και ειδική θεραπεία, η ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση.
Η ανοσοθεραπεία με υποδόριες ενέσεις γίνεται περίπου τα τελευταία 30 χρόνια και έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο στην αλλεργία στο δηλητήριο Υμενόπτερων (αποτελεσματικότητα >90%) όσο και στην αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα (αποτελεσματικότητα >70%).
Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και με υπογλώσσιες σταγόνες, ειδικά για τις αναπνευστικές αλλεργίες, ενώ το τελευταίο έτος έχουμε την επιλογή των υπογλώσσιων δισκίων που περιέχουν αλλεργιογόνο αγρωστωδών ειδικά για άτομα με αλλεργία στη γύρη αγρωστωδών.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}