Δρ. Στεφάνος Ι. Παππάς, Γυναικολόγος – Ειδικός Μαστολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Μαστού Μαιευτηρίου ‘ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ’.
Από τη δεκαετία του 1960 το αντισυλληπτικό χάπι είναι ο πιό δημοφιλής και αποτελεσματικός τρόπος αντισύλληψης.
Όμως, ο συσχετισμός των οιστρογόνων με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να προκαλούν την αντιπαράθεση των επιστημόνων σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης του αντισυλληπτικού δισκίου.
Παλαιότερες έρευνες έδειξαν μικρή αύξηση του σχετικού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το ‘χάπι’ για περισσότερο από 10 χρόνια, πράγμα που αποδόθηκε στην υψηλή περιεκτικότητα των παλαιών αντισυλληπτικών σκευασμάτων σε οιστρογόνα.
Ωστόσο, 10 χρόνια μετά τη διακοπή του ‘χαπιού’ ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειώθηκε στα επίπεδα των γυναικών που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν αντισυλληπτικά.
Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες κάτω των 45 ετών που χρησιμοποιούν η χρησιμοποίησαν στο παρελθόν αντισυλληπτικά , πράγμα που οφείλεται στη χαμηλή περιεκτικότητα των αντισυληπτικών σκευασμάτων τελευταίας γενιάς σε οιστρογόνα και προγεσταγόνα.
Προσοχή όμως θα πρέπει να δείχνουν οι γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, οι οποίες πριν ξεκινήσουν τη χρήση του ‘χαπιού’ θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γυναικολόγο τους.
Ιδιαίτερα εκείνες που είναι φορείς του γονιδίου BRCA1, θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο, διότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού με τη χρήση αντισυλληπτικών στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.
Όμως, τα αντισυλληπτικά εμφανίζουν και προστατευτική δράση έναντι κάποιων περιπτώσεων καρκίνου. Πράγματι, πολυετείς μελέτες έδειξαν ότι γυναίκες που χρησιμοποίησαν το ‘χάπι’ για τουλάχιστον τρία χρόνια εμφάνισαν μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών κατά 30-50% και μείωση του αντίστοιχου κινδύνου για καρκίνου του παχέως εντέρου κατά 20%.
Με βάση τα παραπάνω αλλά και γνωρίζοντας την ευεργετική επίδραση των αντισυλληπτικών σε καλοήθεις παθήσεις του μαστού (μαστοδυνία, ινοκυστικές αλλοιώσεις κ.α) αλλά και σε γυναικολογικές ορμονικές διαταραχές (ασταθής εμηνορρυσιακός κύκλος, υπερτρίχωση , πολυκυστικές ωοθήκες κ.α) μπορούμε να πούμε ότι το αντισυλληπτικό δισκίο αποτελεί ένα ισχυρό σύμμαχο της σύγχρονης γυναίκας, που όταν χρησιμοποιήται με προσοχή (αποφυγή καπνίσματος, έλεγχος θρομβοεμβολικής προδιάθεσης και ηπατικής λειτουργίας) συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}