Πολλοί ασθενείς με καρκίνο θέλουν να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους εκτός από τη συνιστώμενη θεραπεία - συχνά με την επιθυμία να ανακουφίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας, να δραστηριοποιηθούν δηλαδή οι ίδιοι. Τότε είναι που συχνά μπαίνουν στο παιχνίδι συμπληρωματικές και εναλλακτικές μέθοδοι.
Τι εννοείται με αυτό και τι πρέπει να προσέξετε;
Η Υπηρεσία Πληροφόρησης για τον Καρκίνο του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο τις ταξινομεί.
Δεν υπάρχει γενικά αναγνωρισμένος και εναιαίος καθορισμός για το τι είναι οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές μέθοδοι. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν αποτελούν μέρος της καθιερωμένης ιατρικής θεραπείας, δηλαδή της συμβατικής ιατρικής θεραπείας που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική.
Ο λόγος για αυτό είναι η έλλειψη δεδομένων από κλινικές μελέτες που να μπορούν να αποδείξουν ότι είναι αποτελεσματικές κατά του καρκίνου.
Οι ειδικοί αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις εναλλακτικές μεθόδους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περιλαμβάνουν καθόλου τη χρήση της καθιερωμένης ογκολογικής θεραπείας.
"Συμβουλεύουμε ενάντια στην αποκλειστική χρήση εναλλακτικών μεθόδων, διότι έτσι καθυστερεί ή και αποτρέπει εντελώς τη χρήση μιας επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελεσματικής θεραπείας.
Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου για τους πάσχοντες", λέει η Dr. Susanne Weg-Remers, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Ζυγίζοντας τα οφέλη έναντι των κινδύνων
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά προς την καθιερωμένη θεραπεία μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνες. Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα διατροφής σε υψηλές δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αλληλεπιδράσεις, με αποτέλεσμα αυξημένες παρενέργειες ή αποδυνάμωση της επίδρασης της καθιερωμένης θεραπείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εκχύλισμα βαλσαμόχορτου: ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα διασπώνται και απεκκρίνονται ταχύτερα όταν λαμβάνονται, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερη επίδραση.
Η κατευθυντήρια γραμμή S3 "Συμπληρωματική ιατρική στη θεραπεία ογκολογικών ασθενών» παρέχει μια επιστημονική αξιολόγηση των πιο γνωστών συμπληρωματικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται συχνά από ασθενείς με καρκίνο. Για τις περισσότερες από αυτές υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα. Όποιος εξακολουθεί να επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί θα πρέπει να λάβει ολοκληρωμένες πληροφορίες, να σταθμίσει τα οφέλη και τους κινδύνους και να λάβει μια απόφαση μαζί με την ιατρική του ομάδα.
Η σωματική δραστηριότητα παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί και επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι υποστήριξης της θεραπείας του καρκίνου με συμπληρωματική ιατρική. Το τάι τσι και το τσιγκόνγκ, ασκήσεις διαλογιστικής κίνησης από την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, για παράδειγμα, μειώνουν το σύνδρομο κόπωσης σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή S3 και μειώνουν τα προβλήματα ύπνου και νυχτερινού ύπνου.
Οι αγιουρβεδικές μέθοδοι, όπως η γιόγκα ή η μουσική και ηχοθεραπεία, παρουσιάζουν επίσης θετικά αποτελέσματα.
Ο διαλογισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και ο βελονισμός συχνά βοηθάει στη ναυτία.
Ειδικότερα για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, του εντέρου ή του προστάτη, η άσκηση βοηθά στη μείωση του άγχους και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, μεταξύ άλλων.
Η ποιότητα ζωής, οι σωματικές λειτουργίες και το λεμφοίδημα μπορούν επίσης να βελτιωθούν. Ωστόσο, τα ίδια ισχύουν και εδώ: Δεν είναι όλα εξίσου κατάλληλα για όλους και για κάθε κατάσταση. Οι ατομικές επιθυμίες και επιλογές θα πρέπει να διευκρινίζονται εκ των προτέρων με την ομάδα θεραπείας.
Πηγές:
Γερμανικο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έκθεση: Το κόστος περίθαλψης αναμένεται να αυξηθεί κατά 10,4% παγκοσμίως το 2025
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων