Υγεία

Ναι στο αλάτι, αλλά με προσοχή

Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα και νεφρική ανεπάρκεια.

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011

Στεφανάδης Χριστόδουλος
Καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής της A′ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το αλάτι είναι ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και διατήρηση της ζωής. Για να καλύψει ο οργανισμός τις ανάγκες του σε αλάτι χρειάζεται περίπου 180 με 500 χιλιοστόγραμμα καθημερινά.

Η αυξημένη, όμως, κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αύξηση της πίεσης με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα και νεφρική ανεπάρκεια.

Δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν, ότι το 90% των Αμερικανών θα εκδηλώσουν αρτηριακή υπέρταση μετά από κάποια ηλικία. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στις υπόλοιπες δυτικές κοινωνίες. Αυτό συνεπάγεται, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει στο μέλλον ένα καρδιαγγειακό νόσημα.

Με βάση τα παραπάνω, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες που αφορούν στην ημερήσια πρόσληψη αλατιού. Σύμφωνα με τις οδηγίες, συνιστάται η ημερήσια κατανάλωση αλατιού να μην ξεπερνάει τα 1.500 χιλιοστόγραμμα.

Αυτό το όριο δεν τέθηκε αυθαίρετα. Πολλές μελέτες έδειξαν, ότι η λήψη λιγότερων από 1.500 χιλιοστόγραμμων αλατιού την ημέρα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της πίεσης, όχι μόνο στα υπερτασικά άτομα, αλλά και στα άτομα με φυσιολογική πίεση.

Δυστυχώς, η επίτευξη του στόχου των 1.500 χιλιοστόγραμμων αλατιού την ημέρα δεν είναι εύκολη, δεδομένου, ότι μεγάλο ποσοστό του αλατιού προέρχεται από τις επεξεργασμένες, έτοιμες τροφές και από τα εστιατόρια. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη ενημέρωση από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της υγείας στα σχολεία, στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με τη βιομηχανία της διατροφής για τη συνολική μείωση του αλατιού που περιέχεται στις τροφές.

Πέρα, όμως, από τις όποιες ευθύνες που μπορεί να έχει η πολιτεία, η διατήρηση της καλής υγείας δεν παύει να είναι κυρίως και πάνω απ’ όλα προσωπική υπόθεση του καθενός. Γι’ αυτό η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δίνει μερικές συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει κανείς για να μειώσει το αλάτι στην καθημερινή του διατροφή:

Η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 120 χιλιοστά στήλης υδραργύρου η συστολική πίεση (μεγάλη) και 80 η διαστολική πίεση (μικρή). Η μείωση της πίεσης στα ιδανικά επίπεδα δεν είναι πάντα εφικτή με τη μείωση μόνο της πρόσληψης αλατιού.

Πολλές φορές μπορεί να χρειάζονται αντιυπερτασικά φάρμακα σε συνδυασμό με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, διακοπή του καπνίσματος και συστηματική δίαιτα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων