Η εξυγίανση του περιβάλλοντος και η ενημέρωση του πληθυσμού είναι μέχρι τώρα τα αποτελεσματικότερα όπλα. Όμως οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι οι κλινικές έρευνες του εμβολίου κατά του ιού Ζίκα μπορούν να ξεκινήσουν ακόμα και το καλοκαίρι.
Το ενδιαφέρον των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κεντρίζει ο ιός Ζίκα, που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε 26 χώρες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περιστατικά που σχετίζονται με τον ιό.
Ο στρατηγικός διευθυντής του Οργανισμού επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί στη Βραζιλία ήδη 4.000 μωρά με μικροκεφαλία και περιμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός ακόμη περισσότερο.
Η νευρολογική πάθηση προκαλείται κατά πάσα πιθανότητα από τον ιό Ζίκα, χωρίς όμως να είναι σίγουρο αυτό. Γενικά, ο Ζίκα είναι ένας ιός για τον οποίο η επιστήμη γνωρίζει ελάχιστα. Μπορούν και γυναίκες να μεταδώσουν τον ιό στους συντρόφους τους; Σε ποια φάση της εγκυμοσύνης είναι ο ιός ιδιαίτερα επικίνδυνος για το μωρό; Ποια είναι τα είδη κουνουπιών που τον μεταδίδουν;
Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Πάντως τα συνηθέστερα συμπτώματά του είναι η εμφάνιση πυρετού και εξανθημάτων στο δέρμα.
Σε αυτό που συμφωνούν πάντως οι περισσότεροι επιστήμονες είναι ότι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος βρίσκεται στην ανακάλυψη εμβολίου.
Ο Ζίκα συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία ιών όπως ο ιός του δυτικού Νείλου, ο Δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός, για τους οποίους έχουν γίνει μελέτες στο παρελθόν.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα αφρικανικά και ασιατικά κουνούπια τίγρεις. Τα κουνούπια τίγρεις αναπτύσσονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα κουνούπια που έχουμε στα σπίτια μας – σε λιμνάζοντα νερά.
Αυτά μπορεί να συγκεντρώνονται ακόμα και σε ένα βάζο, ένα δοχείο, μια λεκάνη όπου έχει πέσει νερό της βροχής και δεν ανανεώνεται. Σύμφωνα με ειδικούς, επειδή τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν πάρα πολύ γρήγορα θα πρέπει κανείς να τα καταπολεμήσει στις εστίες παραγωγής.
Αποφασιστικής σημασίας είναι και το θέμα της ανοσίας. Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αυτές τις χώρες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην έχουν αναπτύξει κάποιο είδος φυσικής ανοσίας.
Σημαντικό τώρα θα είναι, όπως τονίζει ο στρατηγικός διευθυντής του ΠΟΥ, εάν οι ασθενείς αποκτούν ανοσία στον ιό αφού έχουν θεραπευτεί, ούτως ώστε να μην νοσούν για δεύτερη φορά. Εάν ισχύει αυτό τότε και το εμβόλιο θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}