Το 2018 εξέπνευσε. Μας κληροδότησε νέα συνθετικά φάρμακα και νέες συνθετικές θεραπείες. Παράλληλα, ωστόσο, διεξήχθησαν και μελέτες που ανέδειξαν τις αποτελεσματικές επιδράσεις της διατροφής και ορισμένων φυτικών φαρμάκων σε ποικιλία ιατρικών προβλημάτων.
Το πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής είναι πεδίο όπου η συνολική φυσική αύξηση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος προς αποκατάσταση του προβλήματος είναι απαραίτητη, με δεδομένο ότι παρά την ύπαρξη πανάκριβων γυναικολογικών και ανδρολογικών συμβατικών θεραπειών, τα ποσοστά υπογονιμότητας και αδυναμίας βιολογικής τεκνοποίησης αυξάνονται ανησυχητικά σε όλες τις χώρες. Η σύγχρονη εξωσωματική γονιμοποίηση έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους επιστήμονες, ένα είδος υιοθεσίας από την ηλικία του εμβρύου με δεδομένο ότι σε αυξανόμενο αριθμό ζευγαριών η παραγωγή ωαρίων και σπερματοζωαρίων είναι πενιχρή παρά τις υψηλές δόσεις χορηγούμενων φαρμάκων και ορμονών.
Ο μέσος αριθμός παιδιών που κάνουν οι γυναίκες μειώνεται σταδιακά και σύμφωνα με μελέτες σε σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, η ατεκνία ή ολιγοτεκνία δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής αλλά στειρότητας.
Στο παρόν άρθρο εκτίθενται ενδεικτικά ορισμένες από τις πιο σημαντικές μελέτες που αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο που έχουν ορισμένες παράμετροι της διατροφής και της καθημερινότητας στη μεγιστοποίηση της γονιμότητας και στην φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία μέσα από την αύξηση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος.
- Σύμφωνα με τη μελέτη Life (Audrey J. Gaskins και συν. Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας Της Βοστώνης, Harvard T.H. Chan School, Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης, Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας), η οποία περιέλαβε 501 ζευγάρια, τα ζευγάρια που κατανάλωναν οκτώ ή περισσότερες μερίδες ψαριών ή οστρακοειδών κάθε μήνα είχαν 61% υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας από τα ζευγάρια που κατανάλωναν μία ή λιγότερες μερίδες θαλασσινών ανά μήνα. Εάν είστε γυναίκα σε αναπαραγωγική προσπάθεια, να καταναλώνετε δώδεκα μερίδες θαλασσινών ψαρικών ανά μήνα ενώ εάν είστε άντρας 14 έως 16 μερίδες θαλασσινών ανά μήνα. Η συνδυασμένη κατανάλωση παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη. Οι γυναίκες ιδιαίτερα πρέπει να προτιμούν ψάρια με χαμηλές συγκεντρώσεις ρύπων και βαρέων μετάλλων. Προτιμήστε θαλασσινά υψηλής ποιότητας και μικρά ψάρια με χαμηλό μέσο όρο ζωής. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 23/05/2018 στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
- Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο (Jessica Griege και συν. , επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction 01/06/2018) η κατανάλωση fast food σε γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο στειρότητας. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος στειρότητας ήταν 8% σε γυναίκες που σπάνια ή ποτέ δεν έτρωγαν fast food ενώ εκτοξευόταν στο 16% στις γυναίκες που κατανάλωναν fast food τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.
- Η κοιλιοκάκη είναι νόσημα που συχνά δεν έχει εμφανή συμπτώματα ή παρουσιάζει συμπτωματολογία ευερέθιστου εντέρου. Χαρακτηρίζεται από δυσανεξία στην γλουτένη και κακή απορρόφηση ορισμένων συστατικών της τροφής. Σύμφωνα με δανική μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Έρευνας για την Υγεία της Κεντρικής Δανίας και το Ίδρυμα Hede Nielsens ( L Grode και συν., επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction 15/06/2018) οι γυναίκες με σοβαρή δυσανεξία στην γλουτένη έχουν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αποβολή και γενικότερα δυσμενή αποτελέσματα κατά την αναπαραγωγική προσπάθεια. Η διατροφική θεραπεία αποκαθιστά τα προβλήματα.
- Σύμφωνα με μελέτη που περιέλαβε 1.228 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism online στις 14 Αυγούστου 2018 (Dr. Sunni L. Mumford και συν.) τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), τα οποία προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, συνδέονται επίσης με βελτιωμένη γονιμοποίηση. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια τα φουντούκια, αποτελούν καλές πηγές ΜUFA.
- Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction στις 01/09/2018 (Mínguez-Alarcón L και συν.). οι άντρες που φορούν χαλαρά εσώρουχα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος κατά 25% και καλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων συγκριτικά με άντρες που φορούν στενά εσώρουχα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άντρες που αναζητούσαν θεραπεία στειρότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), Βοστώνη, ΜΑ, ΗΠΑ, μεταξύ 2000 και 2017. Στο παρόν άρθρο έχουν σκοπίμως παραληφθεί έρευνες που αφορούν βοτανικά φάρμακα για να αποφευχθεί η κακή χρήση τους από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}