Η οστεοπόρωση είναι μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, που προκαλεί εξασθένηση της δομής τους (αραίωση της οστικής μάζας).
Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί, που ακολουθούν την αέναη διαδικασία διάσπασης και αντικατάστασης.
Όταν η διαδικασία δημιουργίας νέου οστικού ιστού γίνεται με πιο αργό ρυθμό από αυτή της απώλειας του παλαιού, μειώνεται η πυκνότητα του οστού, με αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια της ανθεκτικότητάς του και την αύξηση του κινδύνου πρόκλησης αυτόματου κατάγματος.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με οστεοπόρωση είναι γυναίκες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες.
Οστεοπορωτικό κάταγμα (αυτόματο κάταγμα)
Το οστεοπορωτικό κάταγμα γίνεται συνήθως στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί να προκύψει από μία απλή πτώση, από την άρση ενός φυσιολογικού βάρους ή μετά από μία ελαφρά κάμψη του κορμού. Σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας, οστεοπορωτικό κάταγμα στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκύψει ακόμα και από έναν έντονο βήχα.
Αποτέλεσμα του κατάγματος του σπονδύλου είναι η απώλεια του ύψους του, κύφωση και φυσικά χρόνιος πόνος.
Καθώς αυξάνεται το ποσοστό εμφάνισης νέου κατάγματος σε όμορους σπονδύλους, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη αντιμετώπιση του πρώτου οστεοπορωτικού κατάγματος.
Οστεοπορωτικά κατάγματα παθαίνουν συνήθως ασθενείς μέσης και πιο προχωρημένης ηλικίας. Συχνά παρουσιάζονται και σε ασθενείς που λαμβάνουν επί μακρόν σκευάσματα κορτιζόνης.
Τα συμπτώματα των οστεοπορωτικών καταγμάτων
Το πιο συχνό σύμπτωμα σε ασθενείς με οστεοπορωτικά κατάγματα είναι ο έντονος πόνος και ο περιορισμός της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης.
Σε περιπτώσεις που υπάρχει παρεκτόπιση των νευρικών δομών από κομμάτια του σπασμένου σπονδύλου, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως δυσκολία στη βάδιση, μυϊκή αδυναμία, αλλά και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστεως.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για οστεοπορωτικά κατάγματα;
- Οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
- Χαμηλό σωματικό βάρος
- Κάπνισμα
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Εμμηνόπαυση
- Φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία και στεροειδή
- Έλλειψη σωματικής άσκησης.
Αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων (αυτόματων καταγμάτων)
Πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση των καταγμάτων που οφείλονται στην οστεοπόρωση είναι η συντηρητική προσέγγιση και θεραπεία τους με τη χρήση κηδεμόνα, παραμονή στο κρεβάτι και λήψη φαρμακευτικής αγωγής, που περιλαμβάνει αναλγητικά, αντιοστεοπορωτικά, συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.
Η συντηρητική αυτή αγωγή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του πόνου, στην αποφυγή επιβάρυνσης του υπάρχοντος κατάγματος και επέκτασης της καθίζησης του σπονδύλου, ενώ λειτουργεί και ως πρόληψη για τη δημιουργία νέων καταγμάτων.
Χειρουργική αντιμετώπιση οστεοπορωτικών καταγμάτων
Αν και η συντηρητική αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων είναι σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεσματική, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να έχουν έντονους πόνους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και να χειροτερεύει όλο και περισσότερο η ποιότητα της ζωής τους.
Η μακροχρόνια κατάκλιση, προκαλεί συχνά μυϊκή ατροφία και περαιτέρω μείωση της οστικής μάζας, με συνέπεια την αύξηση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων καταγμάτων.
Οι νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, προσφέρουν άμεση και οριστική λύση και όλο και περισσότεροι ασθενείς προτιμούν τη χειρουργική προσέγγιση όταν πάθουν οστεοπορωτικό, αυτόματο κάταγμα.
Σπονδυλοπλαστική και κυφοπλαστική
Η σπονδυλοπλαστική και η κυφοπλαστική είναι οι δύο συνηθέστερες χειρουργικές τεχνικές επιλογής για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Τι είναι η σπονδυλοπλαστική;
Η σπονδυλοπλαστική είναι μία διαδερμική τεχνική που έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις περιπτώσεις σπονδυλικών οστεοπορωτικών καταγμάτων.
Με απλά λόγια, εισάγουμε με ακτινοσκοπική καθοδήγηση μία βελόνη στο ακριβές σημείο που πάσχει και εγχύουμε οστικό τσιμέντο στον κατεστραμμένο σπόνδυλο. Το οστικό τσιμέντο σκληραίνει αμέσως, σταθεροποιώντας τα κατάγματα.
Η σπονδυλοπλαστική είναι δυνατόν να γίνει υπό τοπική ή γενική (συνήθως) αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται η λήψη βιοψίας πριν την έναρξη έγχυσης οστικού τσιμέντου.
Τα αποτελέσματα της σπονδυλοπλαστικής γίνονται αισθητά από την πρώτη στιγμή. Ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο, μπορεί να επιστρέψει στις υπόλοιπες καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα, ενώ σταματά και η εξέλιξη της κύρτωσης που εμφανίζεται συνήθως στα αυτόματα, συμπιεστικά κατάγματα.
Η επέμβαση σε κάθε σπόνδυλο διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα.
Τι είναι η κυφοπλαστική;
Η κυφοπλαστική είναι μία διαδερμική μικροεπεμβατική μέθοδος με την οποία αντιμετωπίζουμε τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης ενισχύοντάς τα με ειδικό οστικό τσιμέντο. Συνήθως την εφαρμόζουμε σε αυτόματα, οστεοπορωτικά κατάγματα της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Με απλά λόγια, εισάγουμε στον σπόνδυλο, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, ένα ειδικό μπαλόνι. Αυτό το μπαλόνι φουσκώνει και αποκαθιστά το σχήμα του σπασμένου σπονδύλου και το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα. Ταυτοχρόνως ανορθώνει τον σπόνδυλο επαναφέροντάς τον στο αρχικό του σχήμα και θέση.
Όταν στη συνέχεια ξεφουσκώσει το μπαλόνι, το κενό που δημιουργείται γεμίζει με οστικό τσιμέντο, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί και να σταθεροποιηθεί ο σπόνδυλος.
Η επέμβαση για κάθε σπόνδυλο διαρκεί περίπου 30 λεπτά και η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και εντυπωσιακή.
Ο ασθενής βγαίνει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα και επιστρέφει στην εργασία του και στις λοιπές καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα. Είναι σημαντικό να μην σηκώνει βάρος για έναν μήνα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}