Νέα έρευνα για τα παιδικά κατάγματα προειδοποιεί ότι η φτωχή διατροφή μπορεί να τα κάνει χειρότερα από ότι συνήθως είναι.

Συγκεκριμένα, παιδιά με έλλειψη βιταμίνης D θεραπεύονται πολύ πιο αργά μετά από κάταγμα.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο American Academy of Pediatrics 2024 National Conference & Exhibition, και ρίχνει φως στη σημασία της βιταμίνης D στην παιδιατρική ορθοπεδική.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ επιπέδων βιταμίνης D και του χρόνου που απαιτείται για την ανάρρωση παιδιών από κατάγματα.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Dr. Jessica McQuerry, εξέτασε 186 περιστατικά καταγμάτων άκρων σε παιδιά μεταξύ 2015 και 2022. Εδειξε ότι παιδιά με χαμηλά επίπεδα της  συγκεκριμένης βιταμίνης είχαν σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης έναντι παιδιών με φυσιολογικά επίπεδα.

Οσον αφορά τα κατάγματα στο πόδι που δεν απαιτούσαν εγχείρηση, παιδιά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D χρειάζονταν επιπλέον 20 ημέρες για ίαση-σχεδόν 3 εβδομάδες περισσότερο.

Η διαφορά στις ακτινογραφίες, της εξαφάνισης δηλαδή των σημαδιών κατάγματος ήταν κατά 2 μήνες πιο αργή στα παιδιά με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Η διαφορά ήταν ακόμα πιο έντονη σε περιστατικά που χρειάζονταν εγχείρηση. Η ίαση απαιτούσε έναν επιπλέον  μήνα ενώ οι απεικονιστικές εξετάσεις ανάρρωσης υπολείπονταν κατά σχεδόν 4 μήνες στα παιδιά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρίγανη: Αρωματική αλλά και υγιεινή
Τεχνητή γονιμοποίηση: Εξετάζεται παρέμβαση στην ανάπτυξη του εμβρύου
Η δυσκολία δημιουργίας φίλων στην εφηβεία προοιωνίζει άγχος και κατάθλιψη [μελέτη]