Υγεία

Καρκίνος του προστάτη: Πώς θα τον προλάβουμε;

Τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Θοδωρής Διάκος
Συντάκτης - Δημοσιογράφος

Ο προστάτης είναι ένα όργανο που υπάρχει κάτω από την κύστη, και παράγει σπέρμα. Γνωρίζουμε πως ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες, και πως ο κίνδυνός του αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία. Δεν υπάρχει τρόπος να προλάβουμε με 100% σιγουριά τον καρκίνο του προστάτη, αλλά ορισμένες αλλαγές στην διατροφή θα βοηθήσουν σημαντικά. Ποιες είναι αυτές;

Ντομάτες και κόκκινες τροφές

Οι ντομάτες, το καρπούζι και οι υπόλοιπες τροφές με έντονο κόκκινο χρώμα περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Χρήσιμη συμβουλή: Οι ντομάτες, όταν μαγειρεύονται, είναι πιο εύκολο να απορροφήσουμε το λυκοπένιό τους.

Φρούτα και λαχανικά

Πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που βρίσκουμε σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο. Τα πράσινα λαχανικά, για παράδειγμα, περιέχουν ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει καρκινογενείς ουσίες. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, επιπλέον, καθυστερεί την διάδοση του καρκίνου.

Ψάρια

Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3, που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να αμυνθεί. Προσπαθήστε τα περισσότερα λιπαρά στην διατροφή σας να είναι τέτοιου είδους, ωφέλιμα λιπαρά.

Τροφές με ισοφλαβόνες

Οι ισοφλαβόνες είναι θρεπτικά συστατικά που έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Τις βρίσκουμε στο τόφου και στην σόγια, στα ρεβίθια, στις φακές και στα φιστίκια.

Καφές και πράσινο τσάι

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση (σκέτου) καφέ και πράσινου τσαγιού μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Φολικό οξύ

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Το βρίσκουμε σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, τα φασόλια, και ο χυμός πορτοκάλι.

Λοιπές συμβουλές:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων