Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, που θα αρχίσει να γίνεται εμφανής προτού το παιδί κλείσει τα τρία του χρόνια. Επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις επικοινωνιακές δεξιότητες και την αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το τι είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί τον αυτισμό, αλλά φαίνεται πως ορισμένες ομάδες ανθρώπων βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο, ενώ εξακολουθούν να γίνονται μελέτες.
Ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για τον αυτισμό είναι το οικογενειακό ιστορικό. Αν υπάρχουν άτομα στην οικογένεια με διαταραχές φάσματος αυτισμού, ο κίνδυνος να διαγνωστεί κάποιος απόγονος με αυτισμό είναι μεγαλύτερος. Αυτό σημαίνει επίσης ότι αν ένα παιδί γεννηθεί με αυτισμό, τα μελλοντικά αδέρφια του μπορεί επίσης να πάσχουν από τη διαταραχή—συγκεκριμένα, οι πιθανότητες υπολογίζονται στο 5%. Στα δίδυμα αδέρφια, τα μονοζυγωτικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μοιράζοναι τον αυτισμό σε σχέση με τα διζυγωτικά δίδυμα.
Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου στους οποίος επικεντρώνονται οι ερευνητές είναι οι εξής:
- Η μεγαλύτερη ηλικία του πατέρα
- Πάρα πολύ χαμηλό βάρος γέννησης
- Πάρα πολύ πρόωρη γέννηση
- Γενετικές μεταλλάξεις άγνωστης αιτίας.
Η πιο πιθανή θεωρία που προσπαθεί να εξηγήσει τις αιτίες που προκαλούν τον αυτισμό έχει να κάνει με γενετικές ανωμαλίες, όπως και με τη συσχέτιση με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση σε τοξίνες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι – προς το παρόν – ο πιο πιθανός παράγοντας που οι έρευνες έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν.
Άλλα σημάδια που δείχνουν ότι ο αυτισμός σχετίζεται με τα γονίδια είναι η παρουσία χρωμοσωμικών ανωμαλιών, ανωμαλιών του νευρικού συστήματος και γλωσσικές δυσκολίες, που φαίνεται να υπάρχουν σε γενικές γραμμές στις οικογένειες με ιστορικό αυτισμού.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο αυτισμός εμφανίζεται συχνότερα σε αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια- συγκεκριμένα οι πιθανότητες να πάσχει ένα αγόρι από αυτισμό είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερες. Σε ό,τι αφορά την εθνικότητα, δεν υπάρχουν διαφορές. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι ο τρόπος ζωής, η εκπαίδευση και το εισόδημα δεν έχουν καμία σχέση με τον κίνδυνο αυτισμού.
Επίσης, πλέον έχουμε ενημέρωση και για το τι δεν είναι αιτία αυτισμού, όπως πιστευόταν παλαιότερα. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ο αυτισμός δεν μπορεί να προκληθεί από την ανατροφή ενός παιδιού, από τη διατροφή του και – το πιο σημαντικό – από τα εμβόλια που θα δεχθεί.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα αρκετή έρευνα για να μιλήσουμε με σιγουριά για το τι προκαλεί τον αυτισμό, αλλά και πώς μπορούμε να τον προλάβουμε.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}