Με τόσο υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανόν το παιδάκι σας να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Μπορεί να αναρωτιέστε, όπως όλοι οι γονείς, εάν χρειάζεται να κάνετε κάτι τώρα ή μήπως πρέπει να περιμένετε να μεγαλώσει, καθώς στα παιδιά ‘δεν κάνουμε δίαιτα’.
Η αλήθεια είναι πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ανάλογα με την ηλικία, το βαθμό παχυσαρκίας και τυχόν προβλήματα που αυτή έχει ήδη δημιουργήσει στο παιδί, θα χρειαστεί είτε να χάσει βάρος είτε να σταματήσει να βάζει κιλά. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, επιβάλλεται να αλλάξει τη διατροφή του, και να τρώει υγιεινά. Και αυτό, γιατί η σημερινή διατροφή του καθορίζει κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος την κατάσταση υγείας του ως ενήλικα. Ο ρόλος σας ως γονείς στο θέμα της διατροφής είναι ίσως ο πιο σημαντικός.
Το περιττό λίπος στο σώμα των παιδιών θέτει την υγεία τους σε κίνδυνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 40% των παχύσαρκων παιδιών έχουν δυσλιπιδαιμία ή υπέρταση, το 25% μεταβολικό σύνδρομο και το 11% βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο.
Τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά, όταν παραμένουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα μέχρι την ενήλικη ζωή; Αυξάνουν κατά 10 φορές τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα σε σύγκριση με αυτά που δεν είχαν μεταβολικό σύνδρομο κατά την παιδική τους ηλικία. Επιπλέον, αυτά που βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο θα αποκτήσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.
Άλλα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν όσο η παχυσαρκία παραμένει στο παιδί, αφορά τα ορμονικά προβλήματα, το λιπώδες ήπαρ, το άσθμα και τα προβλήματα ύπνου, ορθοπεδικά προβλήματα, νευρολογικά προβλήματα, τύπους καρκίνου που σχετίζονται με το βάρος και τέλος, κοινωνικοοικονομικά όπως η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η χαμηλή απόδοση στο σχολείο.
Υπάρχει και ένα ελπιδοφόρο στοιχείο στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας. Φαίνεται πως ενήλικες που υπήρξαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν ένα φυσιολογικό βάρος ως ενήλικες, δεν κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακά προβλήματα, σε σχέση με ενηλίκους που είχαν πάντα ένα βάρος μέσα στα φυσιολογικά όρια.
Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, μη χάνετε άλλο χρόνο. Βοηθήστε το ή ζητήστε επαγγελματική βοήθεια ώστε να αποκτήσει καλές διατροφικές συνήθειες και ένα υγιές βάρος, πριν αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα υγείας!
Πηγές:
Juonala, M., Magnussen, C. G., Berenson, G. S., Venn, A., Burns, T. L., Sabin, M. A., ... & Sun, C. (2011). Childhood adiposity, adult adiposity, and cardiovascular risk factors. New England Journal of Medicine, 365(20), 1876-1885.
Morrison, J. A., Friedman, L. A., & Gray-McGuire, C. (2007). Metabolic syndrome in childhood predicts adult cardiovascular disease 25 years later: the Princeton Lipid Research Clinics Follow-up Study. Pediatrics, 120(2), 340-345.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}