Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πάσχουν από βουλιμία. Για πολλούς το πρόβλημα ξεκινά στην εφηβεία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη ζουν με το πρόβλημα αυτό, που συνδέεται και με την ψυχολογική τους κατάσταση.
Για παράδειγμα, όταν είναι κουρασμένοι, θυμωμένοι ή λυπημένοι, τότε η διέξοδος είναι το φαγητό. Φαγητά και κυρίως γλυκά, σε μεγάλες ποσότητες. Στην αρχή αισθάνονται καλύτερα, αλλά μετά έρχονται οι τύψεις. Η αύξηση του βάρους είναι ...εφιάλτης.
Εξίσου μεγάλος -και καμιά φορά θανατηφόρος -εφιάλτης είναι η ανορεξία. Μια διατροφική διαταραχή, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, διότι λόγω της συνεχούς πείνας, ατροφούν τα όργανα. Μία στις 10 γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία, υποφέρει από κατάθλιψη.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν τη βουλιμία και την ανορεξία στα νέα κορίτσια, είναι η πίεση της κοινωνίας. Η πίεση που τους ασκείται από το περιβάλλον στο σχολείο να είναι λεπτές, τις οδηγεί σε αυστηρές δίαιτες. Όποιος όμως είναι ψυχολογικά καλά, τότε δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διατροφικών ασθενειών, καθώς η αυτοεκτίμηση των ανορεξικών και των βουλιμικών γυναικών, είναι χαμηλή.
Οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Δέχονται μεγάλη πίεση από την οικογένειά τους για άριστες επιδόσεις στο σχολείο. Ακόμα όμως και τα νεαρά αγόρια και οι άνδρες βρίσκονται σε κίνδυνο. Πλέον δεν αρκεί μία Πόρσε για να εντυπωσιάσει κανείς μία γυναίκα. Πολλοί θέλουν να έχουν το τέλειο σώμα, ασκούνται υπερβολικά, κάνουν αυστηρή δίαιτα και παίρνουν διατροφικά συμπληρώματα ή αναβολικά. Παρόλο που πολλοί καταλήγουν τόσο αδύνατοι και το σώμα τους είναι σαν σκελετός, εν τούτοις, νιώθουν υπέρβαροι. Το σώμα τους βρίσκεται σε διαταραχή. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στα συναισθήματα για πείνα, θυμό, θλίψη, χαρά, ή κόπωση.
Η βουλιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να αναπληρωθεί η έλλειψη σεροτονίνης. Πρόκειται για την ορμόνη εκείνη, η οποία δημιουργεί ευφορία στο σώμα. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κατάθλιψης. Τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν τη βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης των ασθενών. Οι γυναίκες που έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους, μαθαίνουν στην αρχή να αντιμετωπίζουν ουδέτερα το σώμα τους και στη συνέχεια να το αγαπούν.
Οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία, θα πρέπει να παίρνουν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων την ημέρα, προκειμένου να αυξήσουν το βάρος τους, το λιγότερο ανά εβδομάδα κατά 500 γραμμάρια. Πρέπει να μάθουν να μην είναι τόσο αυστηρές με τον εαυτό τους ως προς τη διατροφή τους. Εκείνες που πάσχουν από βουλιμία, μαθαίνουν να ελέγχουν πόσο τρώνε. Ο στόχος για όλες είναι να τρώνε με ευχαρίστηση. Και οι μεν και οι δε, θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται τα προβλήματα τους και όχι να τα αντιμετωπίζουν με υπερβολικό φαγητό ή με πείνα.
Μία σωστή θεραπεία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Τα αποτελέσματά της δεν είναι πάντοτε πετυχημένα για τον ασθενή. Στατιστικές δείχνουν, ότι τα ποσοστά ίασης ενός ασθενούς που πάσχει από ανορεξία ή βουλιμία είναι 30 %.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}