Σε χρόνιο πρόβλημα εξελίσσεται στην Αττική η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τουλάχιστον 51 ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στην Αττική και από αυτούς οι 30 είναι περιστατικά CoViD-19.

Από αυτούς, 8 στο "Σισμανόγλειο", 2 στο "Ελπίς", 12 στο "Γ. Γεννηματάς", 3 στο "Λαϊκό", 2 στο "Παμμακάριστος", 6 στο "Αλεξάνδρα" (προσωρινά στην καρδιολογική μονάδα), 1 στο "Ιπποκράτειο", 9 στο "Τζάνειο", 7 στο Κρατικό Νίκαιας και 1 στο "Θριάσιο". 

Στο μεταξύ, με αγωνία περιμένουν γιατροί και προσωπικό την αυριανή εφημερία στο Κρατικό Νίκαιας. Έχει επιδεινωθεί σοβαρά η κατάσταση με την non Covid ΜΕΘ που είναι γεμάτη από ασθενείς και το αδιέξοδο φαντάζει αναπόφευκτο, παρά τις φιλότιμες και συχνά ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Το νοσοκομείο της Νίκαιας είναι ήδη επιβαρυμένο, καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αλλά και των Δυτικών προαστίων.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, το Iatronet μίλησε με τον Παναγώτη Παπανικολάου, νευροχειρουργό στο Κρατικό Νίκαιας και γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Ο κ. Παπανικολάου επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Το νοσοκομείο Νίκαιας έχει αυτή την στιγμή γύρω στους 110 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID – 19 εκ των οποίων 10 τουλάχιστον είναι διασωληνωμένοι.

Οι συσκέψεις για το τι θα γίνει στην αυριανή εφημερία είναι αγωνιώδεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή έχει να κάνει με τις ΜΕΘ. "Είναι εγκληματικό που μέχρι στιγμής δεν έχουν επιταχθεί  οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για να νοσηλεύουν περιστατικά Covid και non Covid. Περιμέναμε να ακούσουμε χθες από τον υπουργό μία σχετική κουβέντα και αναφορά, αλλά εκείνος επέλεξε να ανακοινώσει ότι θα επιτάξει αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους που έχουν ιατρεία στις γειτονιές και όχι να ενοχλήσει τους μεγαλοκλινικάρχες", είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, υπάρχει, επίσης, μεγάλο πρόβλημα με την λοιπή νοσηρότητα: "Μόνο στην νευροχειρουργική πτέρυγα, δεχόμαστε καθημερινά ικεσίες και εκκλήσεις από ασθενείς που πρωτοδιαγνώστηκαν με σοβαρά προβλήματα όπως νεοπλασίες εγκεφάλου, για τα οποία τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ζητούν χιλιάδες ευρώ, με λίγα λόγια κερδοσκοπία πάνω στον ανθρώπινο πόνο".    

Ο κ. Παπανικολάου προειδοποίησε, τέλος, ότι αν δεν γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων, διαπράττεται έγκλημα ενάντια στον ελληνικό λαό.

Τέλος πρόσθεσε ότι δεν έχει δοθεί καμία οδηγία από το υπουργείο για το πως θα εξυπηρετούνται οι υπόλοιποι ασθενείς.  

Αύριο, λοιπόν, όσοι βρεθούν στην γενική εφημερία θα εισαχθούν και από και πέρα "ας αποφασίσει ο υπουργός αν θα χειρουργηθούν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]