Η Roche κυκλοφόρησε νέο τεστ που θα βοηθήσει στην παρακολούθηση των αναδυόμενων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι το cobas SARS-CoV-2 Variant Set 1 Test έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τις βασικές μεταλλάξεις της ακίδας πρωτεΐνης σε παραλλαγές  του ιού που σχετίζονται με αυξημένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ανίχνευση διαφορετικών παραλλαγών του ιού μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της εξάπλωσης παρακολουθώντας έτσι τον πιθανό αντίκτυπό τους στη θεραπεία, τα εμβόλια  και στα δημόσια συστήματα υγείας.

Στα τέλη του περασμένου έτους, μεταλλάξεις γνωστές ως E484K, N501Y και del 69-70 εμφανίστηκαν στην ακίδα πρωτεΐνης ορισμένων στελεχών, επιτρέποντας στον ιό να προσκολληθεί και να εισέλθει στο ανθρώπινο κύτταρο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα της νόσου και πιθανώς μειωμένη  αποτελεσματικότητα  του εμβολίου.

Το τεστ Cobas SARS-CoV-2 Variant Set 1 εκτελείται στα ευρέως διαθέσιμα, υψηλής έντασης συστήματα cobas 6800/8800 .

Η Roche επιβεβαίωσε ότι τα υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ της για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 δεν επηρεάζονται από γνωστές μεταλλάξεις και παραμένουν ακριβή και αποτελεσματικά στην ανίχνευση ενεργών λοιμώξεων.

Το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της μετάλλαξης που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους και ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πηγές:
pharmaphorum

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία: Απομακρύνονται συμβασιούχοι φύλαξης και καθαριότητας στον ΕΟΔΥ
Η AbbVie ενώνει δυνάμεις με τον Οργανισμό We4All
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη