"Τρέξτε, να κλείσει το θέμα των self test για χρήση στο σπίτι", ακούγεται σε όλους τους τόνους στα ενδότερα του υπουργείου Υγείας και όχι μόνο, καθώς - κατά γενική ομολογία - η διεξαγωγή γρήγορων δοκιμών είναι μονόδρομος για την καλύτερη αποτύπωση της πορείας της επιδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής:

Προχωρά νομοθετική ρύθμιση, ώστε τεστ που είναι για οικιακή χρήση και έχουν λάβει ειδική έγκριση στο εξωτερικό, από Οργανισμούς αντίστοιχους του ΕΟΦ, να λάβουν ανάλογη πιστοποίηση και στην Ελλάδα (διαδικασίες fast track).

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα συγκεκριμένα τεστ. Οι προδιαγραφές θα είναι ουσιαστικά ένα κράμα όσων έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα.

Θα κληθούν οι εταιρείες που έχουν εγκεκριμένα τεστ, προκειμένου να δηλώσουν τις ποσότητες που μπορούν να δώσουν και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Θα πρέπει να στείλουν, με δικά τους μέσα, τις ποσότητες αυτές στις κεντρικές αποθήκες του υπουργείου Υγείας στον Ταύρο. Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει την μεταφορά τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Δεν θα γίνει διαγωνισμός για τα 80 εκατομμύρια τεστ, αλλά απευθείας αναθέσεις. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΙΒ, σύμφωνα με την οποία επισημαίνει την ανάγκη διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στην προμήθεια των self - tests για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει, θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές και να είναι πιστοποιημένα για "self - testing", όπως προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική Οδηγία. Όσον αφορά τις διαδικασίες προμήθειάς τους, απαιτείται - χάριν διαφάνειας - να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο και στους όρους. Έτσι, θα αποφευχθούν οι πλημμέλειες και αιφνιδιασμοί των προηγούμενων προμηθειών.  

Το φημολογούμενο άκουσμα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει με 2 ή 2,5 ευρώ το τεμάχιο, μάλλον προκάλεσε δυσαρέσκεια, θεωρώντας ότι πουθενά ακόμη και τα αμφιβόλου ποιότητας τεστ δεν πωλούνται σε τέτοια τιμή. Ισως θα έπρεπε να ξανασκεφτούν οι αρμόδιοι το ύψος της τιμής, καθώς η ποσότητα των 80 εκατομμυρίων τεμαχίων δεν αφήνει περιθώρια διαρροών.

Βρέθηκε λύση στη διάθεση των self test από τις περιφέρειες στα φαρμακεία.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακεμπορικού Συλλόγου, Ειρήνη Μαρκάκη, δήλωσε στο Iatronet:

"Oι ιδιώτες φαρμακέμποροι της Ελλάδας προσφέρονται και αναλαμβάνουν κατόπιν συζήτησης με τον  υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη τη δωρεάν παραλαβή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας των γρήγορων τεστ και τη διανομή τους στα φαρμακεία της χώρας. Επίσης, θα λαμβάνουμε τις προπαραγγελίες από τα φαρμακεία, θα ενημερώνεται η σχετική πλατφόρμα που θα υποδείξει το υπουργείο Υγείας, θα διανέμονται τα τεστ και θα επικαιροποιείται εν νέου η ενημέρωση στην πλατφόρμα. 'Ολη η διαδικασία θα πραγματοποιείται από εμάς με δελτίο αποστολής μηδενικής αξίας. 

'Ηδη έχουμε δηλώσει την πρόθεση και την επιθυμία μας να συνδράμουμε δωρεάν με όλες μας τις δυνάμεις στον εθνικό αγώνα που δίνει η χώρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού".

Τα ρίσκα και το όφελος

Πάντα σε ένα εγχείρημα, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, υπάρχει ρίσκο. Στην περίπτωση των self test όμως, λένε το όφελος θα είναι μεγαλύτερο, γιατί θα πρυτανεύσει η ατομική ευθύνη. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, η δήλωση του αποτελέσματος από το τεστ στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα είναι προαιρετική. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν κάποιος διαπιστώσει ότι είναι θετικός, αν δηλαδή θα το δηλώσει. Γνωρίζοντες αναφέρουν, ότι ο φόβος να πάθει κάτι ο ίδιος ή ο περίγυρός του θα είναι μεγαλύτερος από τον φόβο ενδεχομένως να χάσει την εργασία του. Αρα σε αυτή την περίπτωση, αυτόματα θα επιλέξει τρόπους να προστατευτεί ο ίδιος και οι άλλοι. 

Το δεύτερο ρίσκο έχει να κάνει με τους ασυμπτωματικούς. Η ευαισθησία αυτών των τεστ, όπως λέγεται, είναι πάνω από 90%. 'Ομως, αν είναι κάποιος ασυμπτωματικός, τότε αυτόματα η ευαισθησία πέφτει και κάτω από 70%.

Το τρίτο ρίσκο, αν και κάποιοι λένε ότι είναι πολύ μικρό, αφορά το ιικό φορτίο των τεστ και άρα πού γίνεται η απόρριψή τους. 'Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, τα τελευταία χρόνια, ο αυτοέλεγχος προωθείται από όλους, είτε για τη διάσωση των συστημάτων υγείας είτε για την τσέπη του καταναλωτή. Εξαιτίας αυτού, έχουν αυξηθεί και τα τεστ που γίνονται στο σπίτι. Πέρα από το κλασικό της κύησης, είναι της γλυκόζης ή του αυτοελέγχου της αντιπηκτικής θεραπείας. Μιλάμε λοιπόν για βιολογικά υγρά, εν δυνάμει μολυσματικά, και άρα το ρίσκο δεν είναι μόνο στα self test για τον κορωνοϊό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κοτόπουλο ή αυγό: Ποιο έχει περισσότερη πρωτεΐνη
Φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση είναι πιθανό να βελτιώνει τη μειωμένη εργασιακή μνήμη 
Καταγράφηκε μετάδοση του ιού Oropouche σε έμβρυο