Όταν ένας καθηγητής Ιατρικής βιώνει ως ασθενής την COVID-19 λοίμωξη και βγαίνει νικητής έπειτα από μάχη τεσσάρων μηνών, έχει βαρύνουσα σημασία η δική του ματιά για τη συμπεριφορά του ιού και τον τρόπο ανταπόκρισης του συστήματος Υγείας. Όταν, μάλιστα, οι ρόλοι αντιστρέφονται πλήρως, τότε οι πρώην ασθενείς του γιατρού στηρίζουν την οικογένειά του στο σπίτι όσο εκείνος περνά τη δοκιμασία, ανταποδίδοντας τη βοήθεια που τους έδωσε κάποτε.
Η εμπειρία του διευθυντή της Γ' Καρδιολογικής Κλινικής του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Βασιλικού, όπως τη μοιράζεται μιλώντας στο iatronet, είναι αν μη τι άλλο διδακτική.
Η νόσηση και η διασωλήνωση
Στα μέσα του "μαύρου" Νοεμβρίου της Θεσσαλονίκης, ο κ. Βασιλικός είδε τον κορωνοϊό να χτυπά και τη δική του πόρτα, όταν μολύνθηκε πιθανόν από ασθενή και εμφάνισε τα πρώτα ήπια συμπτώματα - πυρετό, βήχα και λίγη δύσπνοια. Σύντομα, εκδήλωσε αμφοτερόπλευρη COVID πνευμονία, που τον οδήγησε στην κλινική COVID του ίδιου νοσοκομείου.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα στα τέλη του Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν διασωληνωθεί, μοιράστηκε τις δικές του "σκέψεις περί κορωνοϊού και συναφών θεμάτων", που προκάλεσαν αίσθηση. "Ο νοσηλευόμενος (μαζί και εγώ) τώρα ποσώς ενδιαφέρεται αν φταίει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας. Αυτό που τον νοιάζει είναι κάποιος να τον ταΐσει, να τον αλλάξει, να του δώσει νερό να πιει, να τού φορτίσει το κινητό", έγραψε. Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης σε νοσηλευτικό προσωπικό και περιέγραψε την "κόλαση" που περνούσαν οι 250 νοησηλευόμενοι με μέσου και σοβαρού βαθμού συμπτώματα, που στην πλειοψηφία τους ήταν σχεδόν ανήμποροι να εκτελέσουν τις βασικές λειτουργίες: να πιουν νερό, να ανοίξουν την παροχή οξυγόνου, να κάνουν τα καθημερινά για όλους αυτονόητα.
Λίγες μέρες μετά η νόσος εξελίχθηκε σε οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, και διασωληνώθηκε. Σήμερα, έχοντας επιστρέψει στο σπίτι μετά από μια σκληρή δοκιμασία τεσσάρων μηνών επιμένει στην ίδια άποψη: ότι η έλλειψη ικανού αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού είναι η κύρια πληγή του συστήματος Υγείας στην αντιμετώπιση της COVID. "Τα ιατρικά στην COVID είναι πέντε συγκεκριμένα πράγματα. Στο ιατρικό κομμάτι δεν πάσχουμε, ίσα - ίσα είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Το σημαντικότερο είναι η επαρκής φροντίδα στον άρρωστο. Η εξυπηρέτησή των βασικών αναγκών του και κυρίως η φροντίδα της προσωπικής του υγιεινής, που θα αποτρέψει τις δευτερογενείς λοιμώξεις. Η άμυνα του ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι πεσμένη. Αν αντιμετωπιστεί η πρωτοπαθής αιτία της λοίμωξης και περάσει η πυρκαγιά, ο κίνδυνος είναι οι δευτερογενείς λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούνται από τα μικρόβια που λαθροβιούν στο σώμα του. Πολλοί άνθρωποι έχουν χαθεί από αυτές. Εγώ επιβίωσα γιατί δεν εκδήλωσα δευτερογενή λοίμωξη", λέει.
"Βίωσα εν ζωή όσα λένε στους νεκρούς"
Ο κ. Βασιλικός αποφεύγει να μοιραστεί προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα κατά τη διάρκεια της περιπέτειας. Ωστόσο, γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θυμάται και ευγνωμονεί όλους όσους βοήθησαν την οικογένειά του όσο ο ίδιος νοσηλευόταν. "Μετά από μια τέτοια περιπέτεια, βλέπεις τα πράγματα αλλιώς. Σταθμίζεις σχέσεις και μετράς φιλίες. Ήμουν τυχερός γιατί είχα ανθρώπους που νοιάστηκαν. Συνάδελφοι από το νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο, οικογενειακοί φίλοι ακόμα και συμμαθητές μου από το σχολείο, έδωσαν χέρι βοήθειας στη σύζυγο στο σπίτι και στα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Μαζί με αυτούς και πολλοί ασθενείς μου που βοήθησαν ηθικά, αλλά και έμπρακτα σε μια σειρά από καθημερινές λειτουργίες. Ήταν ένα είδος ανταπόδοσης για τη δική μου βοήθεια προς αυτούς όταν ήταν άρρωστοι", λέει και προσθέτει: "Μέσα από επικοινωνίες που είχα όταν μπορούσα και από γραπτά που διάβασα στο διαδίκτυο εκ των υστέρων είχα την τύχη να βιώσω εν ζωή όσα λένε στους νεκρούς και εκείνοι δεν μπορούν να τα δουν γιατί έχουν φύγει από τη ζωή. Είμαι ευγνώμων γι΄ αυτό".
Το μήνυμά του προς τους αρνητές
Ο κ. Βασιλικός ακολουθεί υγιεινό τρόπο ζωής, συνοδευόμενο από σωματική άσκηση, ενώ τηρεί πιστά τα μέτρα προστασίας από την έναρξη της πανδημίας. Στο νοσοκομείο πήγαινε με τα πόδια ή με το ποδήλατο, ανέβαινε με τις σκάλες τρεις ορόφους για να αποφύγει το ασανσέρ, χρησιμοποιούσε με ευλάβεια τα μέσα προσωπικής προστασίας, ενώ δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Παρ΄όλα αυτά, κόλλησε τον επικίνδυνο ιό μέσα στο νοσοκομείο και νόσησε βαριά.
"Κανείς δεν ξέρει ποιος από τους ασθενείς θα εκδηλώσει τη λεγόμενη καταιγίδα κυτοκίνης που θα τον οδηγήσει στην εντατική. Κάποιοι θα την εκδηλώσουν, όπως εγώ, και κάποιοι από αυτούς θα πεθάνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γρίπη, αλλά ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο μεταδοτικός", σημειώνει και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει προς τους λεγόμενους αρνητές της πανδημίας. "Ας δουν τα ίδια τα νούμερα. Δεν γίνεται να χάνουμε κάθε μέρα 70 και πλέον ανθρώπους και να λέμε δεν υπάρχει κορωνοϊός. Ναι, να δεχτώ το αντεπιχείρημα ότι κάποιοι πεθαίνουν από δευτερογενείς λοιμώξεις. Όμως, ο κορωνοϊός είναι αυτός που έστρωσε το χαλί για αυτές, ρίχνοντας το ανοσοποιητικό. Να δεχτώ και ότι κάποιοι είχαν υποκείμενα νοσήματα, ορισμένα από αυτά σοβαρά. Όμως, ο κορωνοϊός τους σκότωσε. Θα ζούσαν περισσότερο αν δεν νοσούσαν από αυτόν", κατέληξε.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη