Στην ψηφιακή εκδήλωση του 5ου Συνεδρίου για την Καινοτομία στην Υγεία υπό τον τίτλο “The Pandemic as the Catalyst for Healthcare” συζητήθηκε ο ρόλος της καινοτομίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, τα νέα δεδομένα στις θεραπείες και τις στρατηγικές αντιμετώπισης της νόσου στο μέλλον με την εξέλιξη της κλινικής έρευνας και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι για τον ρόλο της καινοτομίας στο σύστημα υγείας τοποθετήθηκαν με την εισαγωγική της ομιλία η κα. Αgata Jakoncic, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Greece (PIF) και Managing Director, MSD Eλλάδας, Κύπρου & Μάλτας και ακολούθησε συζήτηση με τους κ .Βασίλη Κοντοζαμάνη, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ηλία Μόσιαλο, Καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κ. Πάνο Βάρδα, Καθηγητή Καρδιολογίας και Συντονιστή Τομέα Καρδιάς Νοσοκομείων Ομίλου Υγεία και κ. Νίκο Κωστάρα, Γενικό Διευθυντή, IQVIA Ελλάδας. 

Η κα. Jakoncic επεσήμανε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την υγεία, καθώς η υγεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος, αλλά ως επένδυση για κάθε χώρα. Στη νέα πρόκληση της εποχής μας με την πανδημία COVID-19, η επένδυση στην καινοτομία όλα αυτά τα χρόνια με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και φαρμάκων απέδωσε και επέτρεψε στην ανθρωπότητα να αντεπεξέλθει γρηγορότερα στη μάχη κατά της COVID-19. Η συλλογική ανταπόκριση της φαρμακευτικής βιομηχανίας μέσα από παγκόσμιες συνεργασίες αποδεικνύει την ανάγκη ενός οικοσυστήματος που στηρίζει την καινοτομία και επιβεβαιώνει την αξία λειτουργίας του κύκλου ζωής της καινοτομίας. Αυτή η καινοτομία που χαρακτηρίζει την έρευνα, είναι «κλειδί» για την αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας και στη μετά-COVID-19 εποχή πέρα από το φάρμακο σε όλο το φάσμα του συστήματος υγείας με νέες προσεγγίσεις στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, της ψηφιακής τεχνολογίας, των μοντέλων παροχής φροντίδας, της  ενδυνάμωσης των ασθενών αλλά και της καινοτομίας στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας.

Το PhRMA Innovation Forum (PIF) στην Ελλάδα έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την ενσωμάτωση και επικέντρωση στην καινοτομία την επόμενη μέρα της πανδημίας, με επίκεντρο ένα απλό και διαφανές σύστημα τιμολόγησης, επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης νέων τεχνολογιών, έμφαση στην κλινική και βιοϊατρική έρευνα, αποδοτική χρήση των πόρων και την έμφαση στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας ώστε η λήψη αποφάσεων να επικεντρώνεται στην αξιολόγηση των πολιτικών υγείας στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού.  «Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα. Jakoncic, με τη δημιουργία του κονδυλίου για την πρόληψη, τη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις στην κλινική έρευνα, την ψηφιακή τεχνολογία και το πλάνο των επενδύσεων στην ψηφιακή υγεία & RWE μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ άλλων. Παρόλα αυτά, μέτρα και πολιτικές συγκράτησης κόστους όπως η αναδιανομή του clawback, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ καθυστερούν δομικές μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία μητρώων ασθενών. Χρειάζεται διάλογος με όλες τις πλευρές ώστε να αναπτυχθεί στη χώρα μία Εθνική Πολιτική για την Καινοτομία στην υγεία η οποία θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς 1 ευρώ επένδυσης στην καινοτομία μπορεί να επιστρέψει 2 – 4 ευρώ σε όρους ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. 

Η κα. Jakoncic δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που πρέπει να επιλέξει τη στάση της απέναντι στη καινοτομία. Το PhRMA Innovation Forum  στην Ελλάδα, το οποίο εκπροσωπώ και ως Πρόεδρος, έχει εκδηλώσει έμπρακτα την πρόθεσή του να υπάρχει συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και φαρμακευτικής βιομηχανίας μέσα από ένα τριετές Σχέδιο φαρμακευτικής πολιτικής - μία πρωτοβουλία που στηρίζει το όραμα για ένα καινοτόμο σύστημα υγείας που θα προσφέρει ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους ασθενείς. Η χρονική συγκυρία για την ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Καινοτομία στην Ελλάδα έχει έρθει και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων είναι απαραίτητη για την επιτυχία αυτού του οράματος».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θέλω το μήνυμα της Πρόληψης να φτάσει σε όλη τη χώρα
Βύθιση σε ζεστό ή κρύο νερό είναι πιο αποτελεσματική για τη βέλτιστη επίδοση στην άσκηση;
Το Ελληνικό Φάρμακο στη Σαουδική Αραβία