Έγκυες με COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, όπως υπέρταση, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό σε σύγκριση με έγκυες που δε νοσούν από κορωνοιό, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό JAMA Pediatrics 

Έγκυες με τον ιο είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες για προεκλαμψία ή υπέρταση και σχεδόν 60% περισσότερες για πρόωρο τοκετό.

Eπιπλέον είχαν περίπου διπλάσιο κίνδυνο να δουν τα μωρά τους να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης και οι ίδιες 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την εγκυμοσύνη σε σχέση με όσες δεν είχαν COVID-19.

Ωστόσο στο τελευταίο νούμερα, 11 από τις 706 γυναίκες με λοίμωξη –λιγότερο από 2% πέθαναν κατά την κύηση, που ισοδυναμεί με 159 θανάτους για κάθε 10.000 γεννήσεις.

Έγκυες έχουν επίσης υπερτριπλάσιο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 και πενταπλάσιο να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Ο Δρ. Άρης  Παπαγεωργίου δήλωσε ότι η λοίμωξη από κορωνοιό στην έγκυο έχει σημαντικές συνέπειες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι άμεσοι κίνδυνοι από τον ιό καθαυτόν, υψηλότερος κίνδυνος υπέρτασης και προεκλαμψίας, καθώς και πρόωρου τοκετού, δήλωσε ο Δρ. Παπαγεωργίου Καθηγητής στο University of Oxford.

Tα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση 706 εγκύων με COVID-19, και 1.400 χωρίς που αντιμετωπίστηκαν σε 43 νοσοκομεία, σε 18 χώρες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι έγκυες με COVID-19 που είχαν πυρετό και δύσπνοια ως αποτέλεσμα λοίμωξης είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες για επιπλοκές.

Επίσης τα μωρά τους είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο για επιπλοκές αν εμφάνιζαν αυτά τα συνήθη συμπτώματα του ιου.

Γυναίκες που εμφάνισαν ελαφρά νόσο χωρίς συμπτώματα του ιου είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη.

Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιθανόν το αποτέλεσμα συνδυασμού αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω κύησης.

Ο Δρ. Παπαγεωργίου δήλωσε οτι υπάρχει ενός βαθμού ανοσοκαταστολή ώστε να διασφαλιστεί η ανοχή του εμβρύου και αλλαγές στο πώς επηρεάζει η φλεγμονή τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης.

Κλειδί για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου είναι να αποφευχθεί η λοίμωξη.

Πηγές:
JAMA Pediatrics 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές