Η αυήξηση βάρους και η αίσθηση πως είμαστε κουρασμένοι όλη την ώρα είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίσαμε κάποια στιγμή τον τελευταίο χρόνο. Η καραντίνα, η τηλεργασία και το στρες του να ζούμε σε καιρούς πανδημίας μπορεί να το κάνει αυτό. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτά τα δύο μπορεί να είναι συμπτώματα κάποιας ασθένειας, συνεπώς είναι καλό να γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει - ειδικά αν και τα δύο αυτά συμπτώματα μάς μοιάζουν κάπως... ανεξήγητα.

Υποθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, τότε το άτομο πάσχει από υποθυρεοειδισμό, ο οποίος έχει ως σύμπτωμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος μας, αλλά να αισθανόμαστε και πιο κουρασμένοι στην καθημερινή μας ζωή. Άλλα συμπτώματά του είναι η αυξημένη χοληστερόλη, η δυσκοιλιότητα, το μούδιασμα στα χέρια και η αίσθηση ότι κρυώνετε συνεχώς.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΟ)

Το ΣΠΟ συμβαίνει όταν οι αναπαραγωγικές ορμόνες σε μια γυναίκα δεν είναι σωστά ισορροπημένες, και μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ανοχή στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον κύκλο σας - για παράδειγμα αν για πολύ καιρό δεν είναι σταθερός - αλλά συμπτώματα κατάθλιψης, μιλήστε στον γιατρό σας για το ενδεχόμενο.

Κατάθλιψη

Και η αύξηση βάρους λόγω κακής διατροφής και ύπνου αλλά και η κόπωση είναι σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Αν μπορείτε να συνδέσετε την αύξηση βάρους με πρόσφατες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες, και αν νιώθετε πως οι καταθλιπτικές σας σκέψεις σάς δυσκολεύουν να λειτουργήσετε καθημερινά, θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Αϋπνία

Το στρες ευθύνεται για πολλές ξάγρυπνες νύχτες, αλλά ο λόγος που δεν κοιμάστε καλά μπορεί να είναι και σωματικός - όπως να πάσχετε από άπνοια ύπνου και να μην έχετε διαγνωστεί ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα με τον ύπνο μπορούν να αποβούν καταστροφικά για τον οργανισμό μας. Μελετήστε τις συνήθειές σας γύρω από τον ύπνο και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία ρουτίνα.

Εμμηνόπαυση

Για να θεωρηθεί πως μια γυναίκα έχει μπει επίσημα στην εμμηνόπαυση, η περίοδος πρέπει να έχει σταματήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο. Στην προ-εμμηνόπαυση, όμως, οι αλλαγές που εμφανίζονται στις ορμόνες μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως η αύξηση βάρους και η περισσότερη κούραση, μέχρι να εξισορροπηθούν. Είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε, καθώς η αύξηση βάρους κατά την προεμμηνόπαυση μπορεί να σας βάλει σε κίνδυνο για αρκετές παθήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα ''Εξελίξεις και προοπτικές στην Καρδιολογία''
Αντιμετώπιση της διστακτικότητας έναντι των εμβολιασμών
ΙΣΑ: ‘’Ικανοποιήθηκε το αίτημα του ΙΣΑ για διεύρυνση του ορίου ημερών σε συνταγές που δεν έχουν λήξει’’